Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyZielone warzywa i owoce dlaczego warto je spożywać?
Zielone warzywa i owoce dlaczego warto je spożywać?
28 / 03 / 2023

Zielone warzywa i owoce dlaczego warto je spożywać?

Emilia Zielińska

 

 

Zielone warzywa i owoce dlaczego warto je spożywać?

Zieloną barwę zawdzięczają chlorofilowi - substancji o wielu dobroczynnych dla naszego organizmu właściwościach. Mają najwięcej kwasu foliowego niezbędnego w diecie przyszłych mam, kobiet w ciąży czy osób cierpiących na anemię. Warto jeść szczególnie zielone warzywa i owoce niepoddane obróbce termicznej – surowe, w postaci soków, smoothie lub sałatek.

Do grupy zielonych warzyw zaliczamy wszelkie sałaty, kapusty, brukselkę, szpinak, szczaw, nać pietruszki, jarmuż, szczypiorek, koperek, rzeżuchę, fenkuł, brokuł, szparagi, paprykę zieloną, zieloną fasolkę szparagową, cukinię a także kiełki i mikro liście. Te warzywa wspierają trawienie, stymulują pracę trzustki, wątroby i
jelit. Zielone warzywa stanowią podstawę wszelkich diet oczyszczających, detoksykujących oraz odchudzających. Pozytywnie oddziałując na układ nerwowy, wpłyną także na dobre samopoczucie.

CHLOROFIL - ZIELONY BARWNIK
Chlorofil został odkryty w XIX wieku, jest jednym z kluczowych składników biorących udział w procesie fotosyntezy - wytwarzania związków organicznych z materii nieorganicznej. Jest to także barwnik, który nadaje roślinom charakterystyczny, zielony kolor. Występuje między innymi w algach oraz fotosyntezujących
bakteriach i gromadzi się przede wszystkim w liściach roślin oraz ich łodygach. Chlorofil wpływa korzystnie na całokształt organizmu człowieka i wspiera różnorodne układy - od układu krążenia, po trawienny.

WŁAŚCIWOŚCI CHLOROFILU:
• oczyszcza organizm poprzez usuwanie toksyn oraz regulowanie pH organizmu;
• odbudowuje uszkodzoną florę bakteryjną w jelitach, dzięki czemu usprawnia trawienie i zapobiega wzdęciom oraz dolegliwościom żołądkowym;
• przeciwdziała takim stanom zapalnym i owrzodzeniom błony śluzowej żołądka i jelit;
• obniża zapotrzebowanie na insulinę przez co wspiera leczenie cukrzycy;
• wzmacnia układ naczyniowy, wspomaga regulację ciśnienia krwi;
• wspomaga leczenie anemii i oczyszczanie krwi;
• wzmacnia odporność, wspomaga walkę z wirusami i bakteriami, zapobiegając chorobom i zakażeniom;
• podobnie jak krzem działa przeciwstarzeniowo, dodatkowo wydłuża cykl życia naszych komórek oraz łagodzi podrażnienia skóry i wspomaga jej regenerację;
• kontroluje problemy skórne poprzez eliminację wolnych rodników, wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry;
• zawarty w nim magnez koi nerwy i wspomaga redukcję. stresu, korzystnie oddziałując na układ nerwowy;
• stymuluje wydzielanie hormonów u kobiet, stabilizuje nieregularne cykle miesiączkowe oraz pobudza produkcję mleka;
• neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, szczególnie kadm;
• usuwa nieprzyjemny oddech i zapach ciała.

KWAS FOLIOWY (FOLACYNA, WITAMINA B9)
Skadnik ten należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Określenie foliowy pochodzi od łacińskiego słowa folianum (liść), co odzwierciedla główne źródła tej substancji. Najbogatsze w ten cenny składnik są surowe lub krótko gotowane zielone warzywa, takie jak brokuły, brukselka, szparagi czy szpinak. Znajdziemy go również w podrobach, pełnoziarnistych produktach zbożowych czy drożdżach. Kwas foliowy jest niezbędny do rawidłowego rozwoju i funkcjonowania komórek układu krwiotwórczego i nerwowego. W okresie ciąży zapobiega rozwojowi wad wrodzonych cewy nerwowej u płodu. Zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych typów nowotworów.

Właściwości wybranych zielonych warzyw i owoców

BROKUŁ (IG) - 15 - to warzywo ma bardzo dużo wartości odżywczych, witamin, soli mineralnych. Zawiera mało kalorii (33 kcal na 100 g produktu) ponadto jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki temu syci nas na dłużej. Jest źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Dzięki dużej ilości chromu zalecane jest cukrzykom, osobom, które mają wysoki poziom cholesterolu oraz tym, którzy mają problemy z sercem, a także anemią. Z zielonych warzyw to właśnie brokuł zawiera najwięcej sulforafanu - związku posiadającego właściwości przeciwnowotworowe. Więcej tego cennego składnika będzie jedynie w kiełkach brokuła. Aby wspomóc jego wchłanianie - należy spożywać brokuły na surowo, krótko blanszowane (1-2 min) lub gotowane na parze (do 5 min). Dodatkowym wsparciem przy wchłanianiu sulforafanu będzie spożywanie brokułów z warzywami krzyżowymi - zaliczane do tej grupy są m.in. brukselka, kalafior, kalarepa, rzepa, chrzan, jarmuż, rzodkiewka, rzeżucha, gorczyca najlepiej w musztardzie.

JARMUŻ (IG) - 15 - jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny kapustowatych. Jadalną część jarmużu stanowią jego liście. Najpopularniejsze odmiany tego warzywa to: Niski Zielony Kędzierzawy, jego liście nie mają goryczy. Drugi zaś: Średniowysoki Zielony Kędzierzawy – jego liście mają goryczkę. Jarmuż zawiera silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Stanowi źródło witamin takich jak witamina K, witamina C, karotenoidów, a także wapnia i żelaza. 100 g produktu zawiera jedynie 49 kcal. Podobnie jak brokuł jest doskonałym źródłem sulforafanu.

SAŁATA RZYMSKA (IG) - 10 - jest niskokaloryczna, 100 g produktu dostarcza 17 kcal. Charakteryzuje się wydłużonym kształtem oraz ciemnozielonymi, chrupiącymi liśćmi. Jest źródłem witamin takich jak witamina A, C, K. Zawarte w niej witaminy wspomagają odporność organizmu, mają wpływ na kondycję skóry oraz zapobiegają anemii.

NATKA PIETRUSZKI (IG) - 11 - 100 g natki zawiera 49 kcal. Natka pietruszki mimo tego, że nie jest dużych rozmiarów posiada wiele cennych składników. Dostarcza dużej ilości prowitaminy A, dzięki czemu wpływa pozytywnie na wzrok, kondycję skóry, włosów i paznokci. Jest także źródłem takich pierwiastków jak żelazo. Co ważne – wchłanianie żelaza poprawia witamina C, a natka pietruszki również ją ma.

SZPINAK (IG) - 15 - jest niskokaloryczny, zawiera jedynie 23 kcal na 100 g produktu. Najlepiej jest jadać go na surowo, gdyż poddany obróbce termicznej powoduje utratę żelaza i kwasu foliowego. Zawiera prawie wszystkie witaminy: A, C, E, K, B, a także jod, żelazo, kwas foliowy, mangan. Dzięki temu zapobiega takim chorobom
jak krzywica czy anemia.

GROSZEK (IG) - 45 - jest świetnym źródłem błonnika oraz makroskładnika jakim jest białko. Warto wspomnieć, że dobrze wpływa na pracę układu trawiennego. Zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi. Dzięki zawartemu w nim potasowi, przeciwdziała udarowi mózgu. Posiada również wiele innych składników, którymi są: magnez, wapń, żelazo, kobalt, fluor czy sód. Nie brakuje mu też witamin z grupy B, witaminy E oraz C. 100 g groszku dostarcza 76 kcal.

ZIELONA PAPRYKA (IG) - 15 - dostarcza wielu witamin, takich jak na przykład witamina C oraz potas czy wapń. Jest bogata w beta-karoten. Reguluje przemianę materii w organizmie człowieka. Zawiera także flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki. Wspomaga w profilaktyce przeciwnowotworowej. Poprawia również odporność. Redukuje zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi. W 100 g ma jedynie 39 kcal.

OGÓREK (IG) - 15 - to warzywo w 90 proc. składa się z wody. Jest przez to niskokaloryczny (15 kcal w 100 g produktu), dlatego idealnie się sprawdzi u osób na redukcji, osób odchudzających się. Jest świetną przekąską, kiedy najdzie nas ochota na coś do schrupania. Jedzenie ogórków świetnie się sprawdzi w przypadku osób, które mają problemy z drogami moczowymi, a także z chorobami serca.

SZCZYPIOREK (IG) - 45 - posiada dużą ilość witaminy C (41 mg w 100 g). Dostarcza on nam także beta-karoten (prowitamina A), witaminy z grupy B, np. foliany i mangan. Osoby z anemią powinny dodawać szczypiorek do swoich posiłków ze względu na wysoką zawartość żelaza oraz witaminy C, która wzmacnia jego wchłanianie w organizmie. 100 g szczypiorku dostarcza 30 kcal.

SZPARAGI (IG) - 15 - bogate w wiele składników mineralnych takich jak wapń, magnez, potas czy sód. Zawierają także kwas foliowy i przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i wpływają na dłuższe zachowanie młodości. Szparagi pozytywnie wpływają na wygląd naszej skóry. Działają pobudzająco
na pracę nerek, a także regulują gospodarkę wodną organizmu. Są niskokaloryczne, zawierają jedynie 20 kcal w 100 g produktu.

AWOKADO (IG) - 10 - zdrowe tłuszcze i mała zawartość cukrów prostych to największe jego zalety. Osoby, które wprowadzają awokado do posiłków, w mniejszym stopniu narażone są na zespół metaboliczny, cukrzycę i choroby serca.

OLIWKI (IG) - 10 - są jednym z cenniejszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych, a dodatkowo zawierają w sobie mało kalorii 25 gramów, czyli ok. 10 sztuk to zaledwie 37 kilokalorii. Oliwki są wartościowe dzięki hydroksytyrozolowi. Jest on flawonoidem o działaniu przeciwutleniającym. Zwalcza w organizmie wolne
rodniki, które uszkadzają m.in. lipidy błon komórkowych i odpowiadają za rozwój stanów zapalnych.

KIWI (IG) - 52 - 100 g dostarcza 60 kcal. Zaleca się jeść kiwi po ciężkim i sycącym posiłku, zwłaszcza jeśli obfitował on w białko w postaci mięsa. Kiwi zawiera w sobie enzym, który ułatwia trawienie, przez co umożliwia pozbycie się niekomfortowego uczucia przejedzenia. Ma więcej witaminy C niż słynąca z niej cytryna, bo aż 93 mg w 100 gramach, tzn. że jeden średni owoc zaspokaja 100 procent dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy.

AGREST (IG) - 15 - to tylko 44 kcal w 100 gramach owoców. Stanowi źródło luteiny, należącej do grupy karotenoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy. Może zapobiegać chorobom przewlekłym, głównie układu krążenia, i nowotworom. Agrest jako źródło luteiny działa łagodząco na oczy, jest polecany osobom, które nadmiernie eksploatują wzrok przy komputerze.

KIEŁKI NASION I MIKROLIŚCIE - to doskonałe źródło mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Są również mniej kaloryczne od samych nasion i produktów z nich wytwarzanych. Najpopularniejsze to kiełki rzeżuchy - wyróżniają się wyraźnym i ostrym smakiem. Są niskokaloryczne, 100 g produktu dostarcza jedynie 32 kcal. To bogate źródło witamin (zwłaszcza C, PP, P, B) oraz związków mineralnych (m.in. potas, magnez, wapń, siarka). Działają pobudzająco na apetyt oraz trawienie. Ponadto skutecznie obniżają poziom cukru we krwi, co sprawia, że są szczególnie polecane cukrzykom. IG - 10. Rzeżucha posiada także
właściwości wzmacniające organizm, poprawiające stan skóry, paznokci i włosów. Niemniej jednak na półkach sklepowych jest dostępnych wiele rodzajów warzyw w formie kiełków i mikroliści (brokuł, rzodkiewka, słonecznik, różnego rodzaju sałaty, wszelkie rośliny strączkowe).

 

Emilia Zielińska - Departament Jakości Bio Planet

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 24 Wiosna 2023


KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI (4 porcje):
kasza jaglana - 1/3 szklanki
brokuł - 1/2 kg
olej do smażenia - trochę
sól - do smaku
pieprz - do smaku
zioła (ulubione) - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Różyczki brokuła gotujemy około 5 minut i też studzimy i rozgniatamy widelcem. Następnie łączymy z kaszą, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Formujemy kotlety i smażymy na małej ilości oleju. (przy dużej ilości tłuszczu będą się rozpadać).

 

ZIELONY KOKTAJL BANANOWY Z JARMUŻEM I HERBATĄ MATCHA

SKŁADNIKI (1 porcja):
banany - 3 szt.
jarmuż - 1 garść
herbata matcha - 1 łyżeczka
siemię lniane - 1 łyżeczka
cytryna - 0,5 szt.
woda - 2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki zmiksować na gładki koktajl i gotowe!

 

ZIELONY KOKTAJL ALOESOWY

SKŁADNIKI (1 porcja):
sok z aloesu - 1 szklanka
banan - 1 szt.
szpinak - 2 garści
natka z pietruszki - 1 garść
sok z jednej cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera. Wycisnąć sok z cytryny uważając na pestki. Całość zmiksować na gładko.

 

ZIELONE SMOOTHIE ŚNIADANIOWE

SKŁADNIKI (1 porcja):
banan, jabłko - po 1 szt.
jarmuż - 1 garść
pomarańcza - 1 szt.
dojrzałe, słodkie kiwi - 1 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Owoce i jarmuż myjemy, obieramy ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładki koktajl. Smoothie przelewamy do miseczek, posypujemy granolą i ulubionymi dodatkami.

 

SAŁATKA Z MANGO I BRIE

SKŁADNIKI (1 porcja):
mango, sałata rzymska, ser brie - 1 szt.
kielki rzodkiewki - 1 garść
natka pietruszki posiekana - 1 łyżka
miód - 1 łyżka
sok z 1 cytryny
oliwa - 4 łyżki
posiekany imbir - 1 łyżeczka
sos chili słodki - 0,5 łyżeczki
posiekana kolendra świeża - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Najpierw sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Następnie mango obieramy, odkrajamy od pestki i kroimy w kostkę. Potem ser brie kroimy w kawałki. Zaraz potem przygotowujemy sos. Następnie wszystkie składniki sosu miksujemy w blenderze i doprawiamy do smaku. Potem tuż przed podaniem sosem polewamy sałatkę, mieszamy.

 

WITAMINOWA WIOSENNA SAŁATKA

SKŁADNIKI (2 porcje):
czerwona cykoria, ogórek - 1 szt.
czerwona cebula - 1/2 szt.
rzodkiewki - 3 - 4 szt.
kiełki rzodkiewki - 2 garści
oliwki zielone - 10 szt.
ser feta - 100 g
dressing:
oliwa z oliwek - 2 łyżki
ocet jabłkowy lub sok z cytryny - 2 łyżeczki
musztarda, miód - po 1 łyżeczce
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umytą cykorię, rzodkiewki i ogórka tniemy na kawałki, a cebulkę w kostkę lub piórka. Dodajemy pokruszoną fetę oraz pocięte oliwki. W słoiczku mieszamy składniki dressingu i polewamy nim warzywa. Na koniec dodajemy do sałatki kiełki rzodkiewki.

 

WYTRAWNE TRUFLOWE GRZANKI CAMEMBERT NA SŁODKO KWAŚNEJ SAŁACIE Z OWOCAMI

SKŁADNIKI (2 porcje):
grzanki:
kromki chleba – 6 szt.
olej truflowy – trochę
zioła prowansalskie – do smaku
ser camembert – 1 / 2 krążka
młode listki mięty – 6 szt.
sałata:
sałata rzymska – 1 główka
kiwi – 1 szt.
limonka (sok) - trochę
winogrona - kilka szt.
pomidorki koktajlowe - kilka szt.
awokado – 1 / 2 szt.
pestki granatu – 1 garść
krem z octu z modeny - trochę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1 (grzanki): Z kromek wytnij szklanką okrągłe kształty. Ser camembert potnij na 6 kawałeczków. Rozgrzej patelnię, wlej na nią trochę oleju truflowego - obsmaż delikatnie wycięte grzanki, do złotego koloru i obsyp ziołami prowansalskimi, od razu połóż kawałek camemberta i wbij w niego młode listki mięty. Z pozostałości kromek po pokrojeniu na małe kawałeczki możesz przygotować w podobny sposób grzanki np. do zupy.
KROK 2 (sałata): Oddziel liście od sałaty, umyj, odwiruj i ułóż na 2 talerzach. Umyj pomidorki, winogrona, kiwi. Kiwi obierz, pokrój na plasterki, pomidorki przetnij na połówki. Winogrona, kawałki kiwi i pomidorki ułóż na sałacie. Umyte Awokado przekrój, łyżeczką wydrąż kawałeczki miąższu. Łyżeczką i dołóż do sałaty.
KROK 3: Ułóż na talerzu po 3 grzanki, polej sosem balsamicznym, skrop sokiem z limonki i posyp pestkami granatu.

 

Źródła:

1. Karwowska, K., Skotnicka, M., Pieszko, M. (2020). Substancje bioaktywne występujące w „zielonych” suplementach diety, Chem. Toksykol., 53(3), 129-136

2. Lis K., Bartuzi Z., (2020) Naturalne i identyczne z naturalnymi barwniki spożywcze a alergie pokarmowe, Alergia Astma Immunologia, 25 (2): 95-103

3. Krzyśko-Łupicka T., Kręcidło M., Kręcidło Ł., Barwniki w żywności a zdrowie konsumentów, Kosmos problemy nauk biologicznych (2016) Tom 65, Nr 4, strony 543-552

4. Kapka-Skrzypczak L. i wsp.: Kwas foliowy – skutki niedoboru i zasadność suplementacji. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2012, 18, 65-69

5. Cieślik E. i Kościej A.: Kwas foliowy – występowanie i znaczenie. Probl Hig Epidemiol 2012, 93, 1-7.

3. https://maniasmakowania.pl/44-warzywa-rodzaje

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 24 Wiosna 2023



Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet