Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyŻurawina
Żurawina
02 / 11 / 2023

Żurawina

Emilia Zielińska

 

Owoce żurawiny charakteryzują się intensywnym, lekko cierpkim i orzeźwiającym smakiem oraz pięknym, ciemnoczerwonym kolorem. Stanowią bogate źródło witamin, składników mineralnych oraz związków aktywnych, dzięki czemu korzystnie działają na nasz organizm.

ŻURAWINA JAK JAGODA
Żurawina to wieloletnia krzewinka niskopienna należąca do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Rośnie na kwaśnych glebach piaszczystych w klimacie umiarkowanym. W zależności od miejsca występowania wyróżnia się dwa rodzaje żurawiny: amerykańska żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) i żurawina błotna (Vaccinium oxycoccos), rosnąca w Polsce. Najbardziej rozpowszechniona jest ta pierwsza - żurawina wielkoowocowa. Żurawina błotna ma mniejsze owoce i jest znacznie mniej popularna. Zbiory żurawiny trwają zazwyczaj od września do listopada. Pozostawione na krzewach owoce przetrwają pierwsze przymrozki, będą tym samym pozbawione typowej cierpkości.

Owoce żurawiny mogą być spożywane w formie surowej, jak i przetworzonej - najczęściej spotyka się je w formie soków, konfitur, dżemów, nalewek lub jako dodatek do innych owoców w tego rodzaju przetworach; liofilizowane, suszone bez dodatku cukru jak i suszone słodzone sokiem jabłkowym czy też cukrem trzcinowym. Dostępna jest również w formie mrożonej. Żurawina w każdej formie to doskonały dodatek do herbatek, napojów, ciast, placków, racuchów, deserów, musli. Sprawia, że torty czy też ciasta nabierają wykwintnego smaku. Jej charakterystyczny smak idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju potrawami z drobiu, dziczyzny. W formie konfitury dobrze komponuje się z pasztetem, pieczonym mięsem czy też grillowanym serem. Może też być atrakcyjną, zbilansowaną przekąską w połączeniu z migdałami, orzechami i innymi suszonymi owocami (mieszanka studencka).

WARTOŚĆ ODŻYWCZA ŻURAWINY
• Świeża żurawina składa się głównie z wody - 87 % wody. 100 g owoców dostarcza 46 kcal; 0,4 g białka; 12,2 g węglowodanów, w tym 4 g cukrów; 4,6 g błonnika; 0,1 g tłuszczu. (IG 45).
• Wartość odżywcza suszonej żurawiny w 100 g: energia: 308 kcal/1290 kJ; białko: 0,07 g; tłuszcz ogółem: 1,37 g; kwasy tłuszczowe nasycone: 0,10 g; węglowodany: 82,36 g; błonnik pokarmowy: 5,7 g. (IG 62).

 

Żurawinę błotną (Vaccinium oxycoccos) można spotkać w naszych lasach.

Owoce żurawiny są bogate w związki oraz substancje o działaniu leczniczym takie jak proantocyjanidy, polifenole [flawonoidy (kwercetyna, kemferol), kwasy fenolowe oraz stilibeny], tanina, błonnik, witamina C, B1, B2, E oraz A, a także magnez, fosfor, potas i żelazo.
Dzięki tym substancjom korzyści ze spożywania żurawiny są następujące:
• zapobieganie infekcjom dróg moczowych poprzez działanie przeciwzapalne i odkażające – bakterią najczęściej powodującą infekcje układu moczowego jest Escherichia coli. Zawarte w owocach żurawiny proantocyjanidy zapobiegają i hamują przyleganiu tych bakterii do komórek nabłonka układu moczowego;
• hamowanie rozwoju komórek nowotworowych – zawarte w żurawinie przeciwutleniacze (polifenole) chronią organizm przed działaniem wolnych rodników;
• działanie wspomagające przy infekcji górnych dróg oddechowych - żurawina to jedno z najlepszych naturalnych źródeł witaminy C;
• działanie odkażające na jamę ustną i gardło - substancje zawarte w żurawinie (proantocyjanidyny) działają na zęby jak ochronna powłoka, która utrudnia przyleganie bakterii powodujących próchnicę oraz choroby jamy ustnej;
• zapobieganie chorobom układu krążenia - bioflawonoidy zawarte w żurawinie zapobiegają powstawaniu zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne. Mają pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu HDL, co obniża ryzyko zawałów serca.

PRZECIWWSKAZANIA:
Pomimo korzystnego działania na układ krążenia należy jednak pamiętać, iż osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe (warfaryna – lek obniżający krzepliwość krwi) lub są po operacji wszczepienia protezy zastawki dwudzielnej nie powinny spożywać żurawiny. Może to spowodować większe krwawienie oraz trudności z powrotem do zdrowia. Także osoby z kamicą nerkową powinny unikać spożywania żurawiny ze względu na obecność szczawianów, które przyczyniają się do powstawania kamieni nerkowych.

W JAKIEJ FORMIE WYBRAĆ ŻURAWINĘ? – NAJLEPSZE PROPOZYCJE:
• sok NFC – wyprodukowany w procesie bezpośredniego tłoczenia z owoców może być spożywany samodzielnie, rozcieńczony z wodą lub jako dodatek do koktajli, smoothie i deserów.
• liofilizowane owoce – powstają w wyniku procesu liofilizacji (suszenia zamrożonego produktu), zachowują pełnię wartości odżywczych oraz smak i aromat świeżych owoców.
• owoce suszone – dostępne są niesłodzone, słodzone cukrem lub sokiem jabłkowym. Dodatek cukru i soku jabłkowego zmienia walory smakowe produktu – staje się on słodszy. Dla tego rodzaju produktu używa się również dodatkowo oleju roślinnego, który zapobiega sklejaniu się owoców.
• owoce mrożone – mogą być przechowywane przez kilka miesięcy. Mrożenie owoców dobrze wpływa na walory smakowe żurawiny i zachowuje jej prozdrowotne właściwości.

ŻURAWINOWE CIEKAWOSTKI:
W żurawinie, znajduje się naturalny konserwant, zwany kwasem benzoesowym dzięki któremu owoc ten zachowuje wszelkie właściwości odżywcze i zdrowotne przez dłuższy okres czasu. Świeżo zebrana żurawina może być przechowywana w lodówce do 2 miesięcy, jeśli zalejemy owoce wodą i pozostawimy w chłodnym miejscu to może być przechowywana znacznie dłużej.

Na półkach sklepowych możemy znaleźć ciekawe produkty z żurawiną – ketchupy, kisiele, chleby i ciasta z żurawiną, mieszanki do wypieku oraz kapsułki.

W kosmetyce jest wykorzystywany olej z pestek – produkty z tym olejem wykazują działanie przeciwzapalne w przypadku skór problematycznych, przeciwstarzeniowe, naprawcze oraz nawilżające.

 

Autor: Emilia Zielińska - Departament Jakości Bio Planet

 

Przepisy:

CHUTNEY BURACZKOWO - ŻURAWINOWY

SKŁADNIKI (1 porcja):
buraki surowe małe - 250 g
żurawina świeża - 150 g
cebula szalotka (lub czerwona) - 2 szt.
gruszka - 1 szt.
imbir świeży kawałek - 30 - 40 g
chrzan korzeń świeży kawałek - 40 - 50 g
sok wyciśnięty z cytryny - 2 łyżki
cukier trzcinowy - 50 g
sól - 2 łyżeczki
domowy ocet z czerwonych winogron (lub
ocet winny czerwony) - 5 łyżek
sok z czerwonych winogron (bez cukru, najlepiej domowy) - 200 ml
musztarda francuska - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Buraki ugotować ze skórką do miękkości, ostudzić i obrać. Chrzan zetrzeć na drobnej tarce lub rozdrobnić za pomocą blendera. Imbir, cebulę obrać i rozdrobnić blenderem, przełożyć do wysokiego garnka z grubym dnem. Dodać rozdrobnione buraki, obrane i pokrojone gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, żurawinę, ocet, musztardę i sok winogronowy. Gotować na małym ogniu przez 30-35 minut, często mieszając. Na koniec dodać starty chrzan i sól, gotować jeszcze chwilę. Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoików. Pozostawić do wystygnięcia. Podawać jako dodatek do mięs czy serów.

 

OCET ŻURAWINOWY Z NUTĄ RÓŻANĄ

 

SKŁADNIKI (słój 1,5 litra):
żurawina świeża lub mrożona - 200 g
świeże ziele nawłoci - 100 g
świeża pokrzywa - 100 g
ocet naturalny z nawłoci (można użyć octu jabłkowego) - 1 litr
miód (np. spadziowy) - 300 - 400 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Żurawinę pociąć na kawałki (lepiej będzie się macerowała). Przełożyć do słoika, dodać posiekane ziele nawłoci z kwiatami i posiekaną pokrzywę. Zalać octem z nawłoci. Słoik zakręcić i pozostawić do maceracji na około 3-4 tygodnie w temperaturze pokojowej, następnie odcedzić, odcisnąć dobrze płyn i połączyć z miodem. Podczas maceracji dobrze jest od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem lub pomieszać zawartość drewnianą łyżką. Przelać do butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
KROK 2: Spożywać 3 razy dziennie jako kurację przez miesiąc lub profilaktycznie 1 łyżkę dziennie.

 

OXYMEL WSPARCIE DLA NEREK I DRÓG MOCZOWYCH

SKŁADNIKI (słój 1,5 litra):
żurawina świeża lub mrożona - 200 g
świeże ziele nawłoci - 100 g
świeża pokrzywa - 100 g
ocet naturalny z nawłoci (można użyć octu
jabłkowego) - 1 litr
miód (np. spadziowy) - 300 - 400 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Żurawinę pociąć na kawałki (lepiej będzie się macerowała). Przełożyć do słoika, dodać posiekane ziele nawłoci z kwiatami i posiekaną pokrzywę. Zalać octem z nawłoci. Słoik zakręcić i pozostawić do maceracji na około 3-4 tygodnie w temperaturze pokojowej, następnie odcedzić, odcisnąć dobrze płyn i połączyć z miodem. Podczas maceracji dobrze jest od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem lub pomieszać zawartość drewnianą łyżką. Przelać do butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
KROK 2: Spożywać 3 razy dziennie jako kurację przez miesiąc lub profilaktycznie 1 łyżkę dziennie.

 

BATONIKI RYŻOWE Z ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI (10 porcji):
płatki owsiane górskie - 1 szklanka
komosa ryżowa - 1 szklanka
siemię lniane - 4 łyżki
olej kokosowy - 4 łyżki
sok z żurawiny - 1/2 szklanki
miód - 3-4 łyżki
żurawina suszona - 1 garść
jajko - 1 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Komosę ryżową płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy dwa razy większą ilością wody (tj. 2 szklanki) i gotujemy przez 15-20 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta przez komosę. 60 min
KROK 2: Olej kokosowy roztapiany w rondelku i mieszamy z miodem oraz sokiem żurawinowym. Do miski wsypujemy ugotowaną komosę ryżową i mieszamy z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym oraz żurawiną. Następnie składniki mokre dodajemy do składników suchych, dodatkowo wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno ubijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min. Studzimy i kroimy na batoniki.

 

Źródła:

- Teleszko M., 2011. Żurawina wielkoowocowa - możliwości wykorzystania do produkcji biożywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6(79), 132-141

- Gryszczyńska A., 2010. Żurawina amerykańska (Vaccinium macrocarpon) – Lek na problemy urologiczne. Przegląd Urologiczny, 63(11/5), 31-37

- Hołderna-Kędzia E., 2006. Charakterystyka botaniczna, skład chemiczny i właściwości biologiczne owoców żurawiny amerykańskiej (Vaccinium macrocarpon Aiton). Postępy Fitoterapii, 1, 41-46

 


Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 26 Jesień 2023

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet