
Żurawina

Owoce żurawiny charakteryzują się intensywnym, lekko cierpkim i orzeźwiającym smakiem oraz pięknym, ciemnoczerwonym kolorem. Stanowią bogate źródło witamin, składników mineralnych oraz związków aktywnych, dzięki czemu korzystnie działają na nasz organizm.
ŻURAWINA JAK JAGODA
Żurawina to wieloletnia krzewinka niskopienna należąca do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Rośnie na kwaśnych glebach piaszczystych w klimacie umiarkowanym. W zależności od miejsca występowania wyróżnia się dwa rodzaje żurawiny: amerykańska żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) i żurawina błotna (Vaccinium oxycoccos), rosnąca w Polsce. Najbardziej rozpowszechniona jest ta pierwsza - żurawina wielkoowocowa. Żurawina błotna ma mniejsze owoce i jest znacznie mniej popularna. Zbiory żurawiny trwają zazwyczaj od września do listopada. Pozostawione na krzewach owoce przetrwają pierwsze przymrozki, będą tym samym pozbawione typowej cierpkości.
Owoce żurawiny mogą być spożywane w formie surowej, jak i przetworzonej - najczęściej spotyka się je w formie soków, konfitur, dżemów, nalewek lub jako dodatek do innych owoców w tego rodzaju przetworach; liofilizowane, suszone bez dodatku cukru jak i suszone słodzone sokiem jabłkowym czy też cukrem trzcinowym. Dostępna jest również w formie mrożonej. Żurawina w każdej formie to doskonały dodatek do herbatek, napojów, ciast, placków, racuchów, deserów, musli. Sprawia, że torty czy też ciasta nabierają wykwintnego smaku. Jej charakterystyczny smak idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju potrawami z drobiu, dziczyzny. W formie konfitury dobrze komponuje się z pasztetem, pieczonym mięsem czy też grillowanym serem. Może też być atrakcyjną, zbilansowaną przekąską w połączeniu z migdałami, orzechami i innymi suszonymi owocami (mieszanka studencka).
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ŻURAWINY
• Świeża żurawina składa się głównie z wody - 87 % wody. 100 g owoców dostarcza 46 kcal; 0,4 g białka; 12,2 g węglowodanów, w tym 4 g cukrów; 4,6 g błonnika; 0,1 g tłuszczu. (IG 45).
• Wartość odżywcza suszonej żurawiny w 100 g: energia: 308 kcal/1290 kJ; białko: 0,07 g; tłuszcz ogółem: 1,37 g; kwasy tłuszczowe nasycone: 0,10 g; węglowodany: 82,36 g; błonnik pokarmowy: 5,7 g. (IG 62).