Chutney buraczkowo-żurawinowy
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
żurawina świeża - 150 g
cebula szalotka (lub czerwona) - 2 szt.
gruszka - 1 szt.
imbir świeży kawałek - 30-40 g
chrzan korzeń świeży kawałek - 40-50 g
cukier trzcinowy - 50 g
sól - 2 łyżeczki
domowy ocet z czerwonych winogron (lub ocet winny czerwony) - 5 łyżek
sok z czerwonych winogron (bez cukru, najlepiej domowy) - 200 ml
musztarda francuska - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Chrzan zetrzeć na drobnej tarce lub rozdrobnić za pomocą blendera.
Imbir, cebulę obrać i rozdrobnić blenderem, przełożyć do wysokiego garnka z grubym dnem. Dodać rozdrobnione buraki, obrane i pokrojone gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, żurawinę, ocet, musztardę i sok winogronowy. Gotować na małym ogniu przez 30-35 minut, często mieszając. Na koniec dodać starty chrzan i sól, gotować jeszcze chwilę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.