Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylCo weganie jedzą zimą?
Co weganie jedzą zimą?
10 / 01 / 2020

Co weganie jedzą zimą?

wegeweda

Co weganie jedzą zimą?

Dieta wegańska staje się w Polsce coraz bardziej popularna. Miłośników roślinnego odżywiania przybywa nie tylko wśród młodych ludzi. Na ten styl życia decydują się także osoby dojrzałe i starsze. Za główną przyczynę tej decyzji uznaje się powody zdrowotne, ale coraz częściej także względy etyczne i ekologiczne. O ile wiosną i latem dieta wegańska wydaje się miłą odskocznią od ciężkiego, zimowego jedzenia, a natura obdarza nas w tym okresie bogactwem roślinnym pokarmów, tak jesienią i zimą weganizm może okazać się nieco trudniejszy. Wiele osób obawia się utraty odporności organizmu, wychłodzenia, braku sił witalnych. Pojawiają się pytania, czy uda się dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości energii i białka. Co jeść, aby przetrwać zimę na diecie wegańskiej? Wbrew pozorom nie jest to trudne, trzeba tylko odpowiednio bilansować swoje posiłki. Posiłki wegańskie mogą być energetyczne, sycące i wartościowe odżywczo, a do tego kolorowe i smaczne. Poznaj kilka zasad wegańskiego odżywiania podczas jesieni i zimy i zastosuj się do nich, a będziesz cieszył się wspaniałą odpornością i energią przez cały chłodny czas.


1. Jedz rośliny strączkowe.

Rośliny strączkowe to główne źródło białka na diecie wegańskiej i często powinny pojawiać się na Twoim talerzu. Ważne, żeby traktować te produkty wymiennie i nie jeść tylko jednego rodzaju strączków. Postaw na różnorodność. Masz do wyboru m.in.: groch, fasolę, soczewicę, ciecierzycę. Używaj roślin strączkowych do przyrządzania smacznych gulaszów, sosów, curry, zup, czy hummusu. Jedzenie strączków w towarzystwie produktów zbożowych i z pseudozbóż, takich, jak pełnoziarniste pieczywo, makarony, kasze, ryż, amarantus, quinoa, jagła dostarczy Ci porcji roślinnego białka i uzupełni aminokwasy egzogenne.

2. Używaj rozgrzewających przypraw.

Jeśli boisz się wychłodzenia, pamiętaj o stosowaniu przypraw o działaniu rozgrzewającym, takich jak: pieprz, chili, ostra papryka, czosnek, kurkuma, cynamon, imbir. Dodawaj je do posiłków na zimno lub na ciepło, a także do napojów. Rozgrzewający gulasz, zupa na ostro lub rozgrzewająca herbata z dodatkiem kurkumy, imbiru i inuliny przywróci optymalna temperaturę Twojego ciała po dłuższym pobycie na mroźnym powietrzu.

3. Jedz dużo warzyw i zieleniny oraz trochę owoców.

Pamiętaj! Warzywa, zielenina i owoce stanowią podstawę każdej diety. Spożywaj je jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz. Zima obfituje w takie warzywa jak marchew, pietruszka, buraki, rzepa, brukiew, dynia, kabaczek, ziemniaki, cebula, por, brokuł, kalafior, kapusta oraz oczywiście warzywa strączkowe. Jeśli chodzi o owoce sięgajmy po polskie jabłka i gruszki oraz te egzotyczne: pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, kiwi, banany, mango, ananasy, granat. Nie unikaj też zieleniny dostępnej przez cały rok: szpinaku, jarmużu, sałat, natki pietruszki, czy świeżych ziół. Zielone warzywa liściaste bogate są wapń, witaminę C i zwierają mnóstwo antyoksydantów. Jeżeli nie lubisz warzyw, ani zieleniny, po prostu wyciśnij z nich sok lub przygotuj smoothie. W ten sposób dostarczysz sobie porządną dawkę witamin, tak bardzo potrzebną w okresie jesienno- zimowym.

4. Nie zapominaj o kiszonkach.

Ten, kto wymyślił proces kiszenia warzyw, powinien otrzymać nagrodę Nobla. Dzięki kiszeniu, konserwujemy sezonowe warzywa, którymi cieszyliśmy się latem. W dodatku kiszonki, dzięki dużej zawartości dobroczynnych bakterii, są naturalnym probiotykiem, który może z powodzeniem zastąpić ten dostępny w aptekach. Kiszonki wzmacniają organizm, zwiększają odporność, regulują florę bakteryjną, są bogatym źródłem witaminy C (odpowiedzialnej również za produkcję kolagenu i zapobiegającej starzeniu się skóry), a także witamin z grupy B. Kisić można nie tylko kapustę, czy ogórki, ale także buraki, rzodkiewki, marchew, czy kalafiora. Zimą w sklepach znajdziesz kiszoną kapustę, buraki i ogórki, ale my zachęcamy Cię do robienia kiszonek samodzielnie.

5. Suplementuj witaminę D3, K2mk7 i B12.

Każda z tych witamin odgrywa w naszym organizmie bardzo ważną funkcję. Witamina D3, nazywana także witaminą słońca jest odpowiedzialna za prawidłową gęstość naszych kości i zębów, utrzymuje prawidłowy poziom wapnia we krwi i wspiera pracę układu odpornościowego. Jesienią i zimą dochodzi do ograniczenia produkcji tej witaminy. Dni są krótsze, bardziej pochmurne, zmienia się kąt padania promieni słonecznych, a nasze ciała są szczelnie okryte przed zimnem. Uzupełnieniem witaminy D3 jest witamina K2mk7, która wspiera gospodarkę wapniową i kieruje wapń tam, gdzie jest najbardziej potrzebny, czyli do kości i zębów. Ta witaminowa synergia zapewni Ci zdrowe kości i zminimalizuje ryzyko wystąpieniu osteoporozy, czy miażdżycy. Witamina B12 wpływa przede wszystkim na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego oraz wspiera układ odpornościowy. Witaminę B12 produkują bakterie, które żyją w organizmach zwierząt. Źródłem witaminy B12 jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, a także owoce morza. Osoby na diecie wegańskiej nie mają szansy pozyskać tej witaminy w naturalny sposób, dlatego zalecana jest suplementacja. Spróbuj suplementować te witaminy  przez cały okres zimowy, a szybko zauważysz efekty poprawy zdrowia i samopoczucia.

6. Używaj zdrowych tłuszczy.
Włącz do diety tłuszcze zawierające kwasy Omega 3, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdziesz w dobrej jakości olejach tłoczonych na zimno, np. lnianym, z czarnuszki, z nasion chia, Sacha Inchi, konopnym, rzepakowym, czy z lnianki (rydzowy). Dodawaj oleje do sałatek, pieczonych warzyw, czy smaruj nimi kanapki. Kwasy Omega 3 wspierają pracę serca i układu krążenia, są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i centralnego układu nerwowego, wykazują działanie antydepresyjne i antynowotworowe. W dodatku pozytywnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.

7. Uwzględnij w menu algi i grzyby

Jeśli chcesz, by Twoja dieta była naprawdę pełnowartościowa, sięgnij od czasu do czasu po algi lub grzyby. Oba te produkty to skarbnica witamin i minerałów. Algi gromadzą w sobie wszystkie minerały obecne w wodzie w postaci łatwo przyswajalnej przez człowieka. Możemy w nich znaleźć m.in: cynk, fluor, fosfor, magnez, miedź, mangan, potas, wapń i żelazo. Stosuj algi w postaci wodorostów w celach sałatkowych lub dań kuchni azjatyckiej lub wypróbuj suplementy takie, jak sproszkowana spirulina, czy chlorella, które możesz dodać do koktajlu lub smoothie.
Jeszcze kilka lat temu twierdzono, że grzyby, poza walorami smakowymi, nie posiadają żadnych wartości odżywczych. W dodatku są ciężkostrawne i powodują problemy trawienne. Dziś coraz więcej badań wykazuje, że grzyby stanowią bardzo wartościowy produkt spożywczy. Zawierają nawet do 90% białka, a także kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. W dodatku białko grzybów charakteryzuje się dobrą przyswajalnością, jeśli więc masz gotowe zapasy suszonych grzybów zebranych jesienią, czas wyciągnąć je ze spiżarni.

10.  Unikaj słodyczy, słodkich napojów i przetworzonej żywności.

Sklepowe słodycze i napoje zawierają ogromną ilość niebezpiecznych dla zdrowia składników oraz białego, oczyszczonego cukru. Fast foody ociekają utwardzonym tłuszczem i zawierają duże ilości soli. Zjedzenie od czasu do czasu batonika, czy hamburgera nie wyrządzi Ci wielkiej krzywdy, ale regularne spożywanie tego typu produktów może nieść już za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, po prostu zrób sam ciasto, batoniki, czy deser na mleku roślinnym, kokosie lub bananie.

Co weganie jedzą zimą? Zobacz i spróbuj sam!

Krem dyniowo – marchewkowy z pomarańczą i grzankami


Kto powiedział, ze wegańskie posiłki są nudne, mało wartościowe i niesmaczne. Ta zupa jest obłędna, sycąca, rozgrzewająca, energetyczna. Wszystkie składniki zupy dostępne są przez całą zimę, a czas jej przygotowania nie jest wcale długi. Dodatek świeżej natki pietruszki dostarczy dawki witaminy C. Rozgrzewające przyprawy wzmocnią odporność, zadziałają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dynia także zadba o Twoją odporność, to skarbnica witamin i minerałów, która działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Domowe grzanki z czosnkiem nasycą Cię na długo.

Składniki na 8 porcji:
(czas przygotowania: 40 min)
1 kg dyni hokkaido
1 litr bulionu warzywnego
3 marchewki
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 pomarańcza
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Kawałek kłącza imbiru
Sól i pieprz
Oliwa

Składniki na grzanki:
3 kromki czerstwego chleba
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
2 łyżki oliwy
Szczypta soli

Przygotowanie:
1. Dynię pokrój na mniejsze części i wyłóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia, posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
2. W małym garnuszku ugotuj do miękkości marchewkę.
3. Do dużego garnka z odrobiną oliwy wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek i imbir. Dodaj wszystkie przyprawy. Podsmażaj, aż cebula się zarumieni.
4. Wyjmij upieczoną dynię z piekarnika, oddziel miąższ od skóry i wyjmij pestki. Pokrój dynię w kostkę i dodaj do garnka. Dodaj też ugotowane i pokrojone w kostkę marchewki. Podsmażaj chwilę, aż warzywa nabiorą smaku cebuli, czosnku i przypraw. Następnie zalej bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem około 15 minut.
5. W tym czasie przygotuj grzanki. Chleb pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Przełóż do miski, dodaj oliwę, zioła prowansalskie, czosnek i sól. Wymieszaj całość delikatnie dłońmi. Podsmażaj na patelni na złoto z każdej strony.
5. Zdejmij wywar z zupą z ognia i zaczekaj, aż trochę ostygnie. Następnie zmiksuj blenderem na gładki krem.
6. Postaw z powrotem na palnik, dodaj sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz mleko kokosowe. Posól i popierz do smaku. Gotowe!

Dynia faszerowana kaszą jaglaną i tofu


Dynia to jedno z tych warzyw, z którego da się wyczarować dosłownie wszystko: makaron, kaszotto, ciasto, co tylko chcesz. Jest dostępna przez całą zimę i bardzo zdrowa. Dynia powinna się znaleźć na stałe w menu każdej osoby będącej na diecie wegańskiej. Ma niewiele kalorii, ale jest bogata w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest wiele odmian dyni, ale do tego dania została wykorzystana dynia piżmowa, która doskonale nadaje się do faszerowania i jest prosta w przyrządzeniu, ponieważ nie trzeba obierać jej ze skóry. Skórka dyni piżmowej po upieczeniu jest miękka i nadaje się do jedzenia. Główny składnik farszu stanowi kasza jaglana, która ma właściwości rozgrzewające i oczyszczające organizm, dlatego polecana jest jako posiłek w trakcie przeziębienia. Kolejny składnik farszu – tofu – to źródło roślinnego białka, potrzebnego każdemu na diecie wegańskiej. Dynia faszerowana nadaje się na codzienne danie, jak i uroczyste przyjęcie, gdyż na stole prezentuje się bardzo wykwintnie.


Składniki na 2 porcje:
(czas przygotowania: ok. 1 godzina)

1 dynia piżmowa
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1/2 kostki wędzonego tofu
6 suszonych pomidorów
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Dynię przekrój na pół, usuń pestki, zwilż miąższ oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.

2. Kaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie. Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika, łyżką usuń miąższ zostawiając około 0,5 cm miąższu przy skórce, przełóż do miski i wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodaj pokrojone w kostkę tofu, posiekane suszone pomidory i natkę pietruszki. Posól i popieprz do smaku. Wymieszaj.

3. Wypełnij dynię farszem, posyp płatkami drożdżowymi i zapiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

Dhal z soczewicy


Dahl to tradycyjne indyjskie danie przyrządzane z roślin strączkowych takich, jak fasola, groch, soczewica, ciecierzyca z dodatkiem aromatycznych przypraw, jak kurkuma, kumin, czy curry. Wygląda trochę jak paciaja, ale jest pyszne i bardzo zdrowe. Jeśli obawiasz się o niedobory białka na diecie wegańskiej, to danie będzie dla Ciebie idealne. Soczewica jest źródłem roślinnego białka, a także potasu i kwasu foliowego. W połączeniu z ryżem stanowi pełnowartościowy posiłek dla wegan i nie tylko. Dal z soczewicy to świetny pomysł na rozgrzewający, energetyczny i zdrowy posiłek w zimowe popołudnie.

Składniki na 4 porcje:
(czas przygotowania: ok. 30 minut)

1 szklanka żółtej soczewicy
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 papryczki chili
1 cm imbiru
1 puszka mleka kokosowego
1,5 szklanki pulpy pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

1. Soczewicę opłucz na sicie zimną wodą, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości, aż soczewica zmięknie i wchłonie cały płyn – ok. 10 minut.
2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj oczyszczoną i posiekaną papryczkę chilli, 1/3 łyżeczki kurkumy i garam masala Podsmażaj 1 minutę.
2. Soczewicę przełóż do cebuli, czosnku i chili. Dodaj pulpę pomidorową i koncentrat. Wymieszaj, wlej mleko kokosowe i dodaj pozostałe przyprawy. Wymieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia. Podawaj z dowolnym ryżem.

Wegańskie Mac and Cheese

Nazwa tego dania w wegańskiej wersji brzmi zabawnie, ale to naprawdę możliwe, by uzyskać smak i konsystencję oryginalnej potrawy bez użycia sera. Bazą wegańskiego Mac and Cheese może być ziemniak, kalafior, a nawet dynia. W tym przepisie wykorzystano wersję mieszaną. Kalafior, dynia i marchew doskonale nadają się na sos do Mac and Cheese. W dodatku to o wiele zdrowsza wersja serowego makaronu, bez białka i tłuszczu zwierzęcego, kremowa i sycąca, idealna na okres zimowy, gdy potrzebne składniki dostępne są przez cały rok.

Składniki:
(czas przygotowania: ok. 30 minut + czas pieczenia)

1 paczka makaronu typu kolanka lub penne
1 mały kalafior
kawałek dyni piżmowej, ok. 200 g
2 marchewki
1 łyżeczka cebuli w proszku
3 ząbki czosnku
100 ml wegańskiej śmietanki
5 łyżek płatków drożdżowych
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

1. Wytnij głąb z kalafiora i przekrój warzywo na 4 części. Gotuj, aż kalafior będzie całkowicie miękki.
2. W drugim garnuszku ugotuj obrane marchewki i dynię. Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i drobno posiekany czosnek. Dodaj śmietankę. Zamieszaj i zagotuj.

Zapiekanka z ziemniaków i brokuła z sosem z nerkowców


Zapiekanki to proste, szybkie i sycące, idealne na zimę. Wystarczy pokroić warzywa, poukładać warstwowo i włożyć do piekarnika. Zapiekanka robi się sama. Ziemniaki, brokuł, sos pomidorowy i szybki sos z nerkowców. Składniki dostępne zimą, w pełni wegańskie i zdrowe. Orzechy nerkowca stanowią prawdziwą kopalnię minerałów: magnezu, fosforu, cynku, miedzi. Są bogate w witaminy z grupy B. Wspierają pracę układu krążenia, poprawiają pamięć i koncentrację oraz zapobiegają stanom depresyjnym, które w okresie zimowym zdarzają się nam znacznie częściej. Warto dodawać orzechy nerkowca do różnych dań, gdyż są także dobrym źródłem roślinnego białka.

Składniki na 6 porcji:
(czas przygotowania ok: 25 minut + czas pieczenia)

1 brokuł
1 kg ziemniaków
500 ml przecieru pomidorowego
1 i 1/2 szklanki orzechów nerkowca
1 cebulka
2 ząbki czosnku
6 pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki napoju roślinnego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki estragonu
2 łyżki płatków drożdżowych
Sól
Oliwa do wysmarowania formy

Przygotowanie:
1 . Nerkowce zalej ciepłą wodą i odstaw do namoczenia na ok. 15 minut.
2. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry, brokuła podziel na małe różyczki.
3. Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulkę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę i przełóż na patelnię. Podsmażaj, aż cebula nabierze złotego koloru. Wlej przecier pomidorowy i dodaj oregano oraz zioła prowansalskie. Wymieszaj, zagotuj i odstaw na bok.
4. Odcedź namoczone nerkowce z wody i przełóż do naczynia blendera. Dolej napój roślinny, gałkę muszkatołową i trochę soli. Zmiksuj na gładki sos.
5. Formę wysmaruj oliwą. Na spodzie ułóż ziemniaki pokrojone w plastry, posól i posyp estragonem. Posmaruj kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Następnie ułóż różyczki brokuła i polej niewielką ilością sosu z nerkowca. Znowu ułóż ziemniaki posyp przyprawami i polej sosem pomidorowym, a potem ułóż brokuła i polej sosem z nerkowców. Tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być brokuł i większa ilość sosu z nerkowców, rozprowadzonego równomiernie po zapiekance. Na wierzch ułóż pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki i posyp płatkami drożdżowymi. Wstaw do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekaj około 60 minut.

Orientalna quinoa z warzywami


Orientalne, rozgrzewające i po prostu pyszne danie na zimowe, chłodne popołudnia. Komosa ryżowa to jedno z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka na diecie wegańskiej. Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, a także wiele witamin i składników mineralnych: magnezu, postau, fosforu i wapnia. Jest bardzo odżywcza i gęsta energetyczna. Jeśli martwisz się o niedobory białka i minerałów to komosa jest dla Ciebie. Dodatek warzyw i czerwonej fasoli sprawia, że ta potrawa nie ma konkurencji. Pikantne przyprawy rozgrzeją Cię i zadziałają przeciwwirusowo. Sok z limonki dostarczy witaminy C i doda tej potrawie charakteru.

Składniki na 6 porcji:
(czas przygotowania: ok. 30 minut)

1 i ½ szklanka komosy ryżowej (quinoa)
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 szklanka czerwonej fasoli
1 szklanka kukurydzy
1 cebula
3 ząbki czosnku
sok z 1 limonki
1 cm świeżego imbiru
2 łyżki przeciera pomidorowego
3 szklanki wody
2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka słodkiej papryki
garść listków świeżej kolendry
Awokado do dekoracji
Oliwa

Przygotowanie:

1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Cebulę i czosnek i imbir pokrój w kostkę i przełóż na patelnię. Dodaj 1 łyżeczkę garam masala i słodką paprykę. Podsmażaj, aż cebulka się zezłoci. Dodaj koncentrat pomidorowy.
2. Cukinię i papryki pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię. Duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Możesz podlać odrobinę wodą.
3. Gdy warzywa będą miękkie dodaj quinoę. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Komosa musi otworzyć łuski, powiększyć swoją objętość i być miękka.
4. Następnie dodaj fasolę, kukurydzę, drugą łyżeczkę garam masala i sok z limonki. Wymieszaj. Udekoruj świeżą kolendrą. Gotowe!

Spaghetti aglio olio z wędzonym tofu i bazylią 

 

Spaghetti – najprostsze danie pod słońcem, a możliwości tysiące. Każdy, nawet klasyczny makaron możesz wzbogacić o swoje ulubione dodatki lub wykorzystać resztki z lodówki i zawsze wychodzi smakowicie. Jego przygotowanie zajmuje chwilę, a kuchnia nie tonie w brudnych naczyniach. Jest to idealny posiłek na pyszny, szybki, zimowy obiad, zwłaszcza pod koniec tygodnia, gdy lodówka zaczyna świecić pustkami. Chili stanowczo Cię rozgrzeje, oliwa to jeden ze zdrowszych tłuszczy, który zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz jest bogaty w przeciwutleniacze. Tofu odznacza się wysoką zawartością białka sojowego, wapnia i fosforu. Czosnek to naturalny antybiotyk, a świeże pomidory i natka pietruszki dostarczy Ci porcji witamin i minerałów. 

Składniki na 2 porcje:
(czas przygotowania: ok. 20 minut)

1/2 paczki makaronu spaghetti
1/3 szklanki oliwy
4 ząbki czosnku
2 małe papryczki chili
1/2 kostki wędzonego tofu
6 pomidorków koktajlowych
5 suszonych pomidorów
kilka czarnych oliwek
2 porządne garście natki pietruszki
2 garście bazylii
płatki drożdżowe do posypania
sól do smaku

Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Czosnek przeciśnij przez praskę, papryczki chili oczyść z nasion i posiekaj. Wrzuć na patelnię. Po chwili dodaj posiekane suszone pomidory i oliwki pokrojone w plasterki, a także posiekaną natkę pietruszki i bazylię.
3. Wymieszaj dokładnie. Do oliwy czosnkowej dorzuć ugotowany makaron i pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki lub ćwiartki. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby makaron nabrał smaku oliwy.
4. Nałóż makaron na talerze, posyp pokruszonym w dłoniach tofu, posyp płatkami drożdżowymi i udekoruj świeżą natką pietruszki. Smacznego!

 A teraz jeszcze coś słodkiego: 

Tarta czekoladowa z granatem bez pieczenia


To ciasto można przygotować zarówno w okresie letnim, jak i zimą. Pysznie smakuje z malinami i jeżynami, ale równie dobrze pasuje tutaj granat. To ciasto można zaliczyć do zdrowych słodyczy. Daktyle, płatki owsiane, mleko kokosowe, kakao. Zero mąki i cukru. Słodzidło stanowią tu daktyle i syrop daktylowy lub z agawy. Ciasto sprawdza się na każdą okazję. Spód jest dosyć słodki, a krem bardziej wytrawny. Jego smak przełamują kwaśne owoce. Ciasto smakuje dzieciom i dorosłym. Gdy raz go spróbujesz, będziesz je robił często, zwłaszcza zimą!

Składniki na foremkę do tarty o średnicy 22 cm
(czas przygotowania ok. 25 minut)

Spód:
1 szklanka suszonych daktyli
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżki kakao
5 łyżek oleju kokosowego
3 łyżki syropu daktylowego/ z agawy
1 łyżka masła orzechowego
Olej kokosowy do posmarowania formy
Krem:
1 puszka mleka kokosowego o zawartości tłuszczu min. 72%
1 tabliczka gorzkiej wegańskiej (lub zwykłej) czekolady z zawartością kakao min. 70%
2 łyżki kakao
ziarenka z 1 laski wanilii
Do dekoracji:
Pestki z 1 dużego owocu granata
listki mięty

Przygotowanie:
1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia na ok. 15 minut. Po tym czasie odlej wodę i zmiksuj daktyle na jednolitą masę.
2. Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmiel na mąkę w młynku do kawy lub w malakserze. Przesyp do daktyli. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy, kakao, słód i masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsta masa. Masa będzie się kruszyć. Nie przejmuj się tym. Po schłodzeniu zlepi się i stężeje.
3. Wysmaruj formę do tarty olejem koksowym i przełóż do niej masę starając się ugnieść z niej spód ciasta. Dokładnie wypełnij każdą szczelinę formy. Następnie włóż ciasto do lodówki i w tym czasie przygotuj krem.
4. Mleko kokosowe wlej do garnka i podgrzej na małym ogniu. Czekoladę połam na małe kawałki
i wrzuć do miski. Zalej podgrzanym mlekiem i odczekaj, aż czekolada trochę się rozpuści. Następnie dokładnie wymieszaj całość. Dodaj kakao, ziarenka wanilii i miksuj mikserem na gładką masę. Wylej krem na schłodzony spód ciasta i ponownie wstaw do lodówki.
5. Po około 15 minutach wyjmij ciasto z lodówki, posyp nasionami granatu i ozdób listkami mięty. Ponownie wstaw ciasto do lodówki, aż krem całkowicie stężeje. Smacznego!

Ciasteczka korzenne


Te ciasteczka Cię urzekną. Są bardzo zimowe, słodkie, korzenne, kojarzą się ze świętami. W dodatku są całkiem wegańskie. Przygotowane z mąki razowej, oleju kokosowego, cukru trzcinowego i aromatycznych, korzennych przypraw. Ciastka możesz ozdobić lukrem i posypkami, ale nie ma takiej potrzeby, bo takie surowe wyglądają pięknie i naturalnie.

Składniki na około 20 ciasteczek (ilość zależy od kształtu i wielkości foremek):
(czas przygotowania ok. 1 godzina i 20 minut)

2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej jasnej
3/4 szklanki brązowego cukru pudru
1 szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
szczypta soli
5 łyżek wody

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sodę, przyprawę piernikową, sól, olej i wodę. Zamieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto ręcznie. Jeśli jest taka potrzeba, możesz podsypać mąką. Ciasto będzie się trochę kruszyć, ale nie przejmuj się tym. Staraj się uformować kulę.
2. Na tym etapie zwykle ciasto wkłada się do lodówki, potem rozwałkowuje i wycina ciasteczka. W tym przepisie ten sposób się nie sprawdził. Ciasto kleiło się do wałka, rwało a wycięte ciasteczka trudno było przenieść na blachę. Ciasto jest dość tłuste, więc po wałkowaniu, pod wpływem wyższej temperatury, zaczynało płynąć. Opracowałam więc inny sposób, który wydaje mi się bardziej efektywny a zarazem prostszy. Weź dużą deskę do krojenia, najlepiej sprawdzi się szklana, ale możesz użyć też stolnicy lub blachy. Ważne, by zmieściła się do lodówki. Dłońmi spłaszcz i rozciągnij ciasto na całą wielkość deski, na grubość około 4 mm. Deskę z ciastem włóż do lodówki lub, jeśli temperatura na zewnątrz jest bliska 0 stopni, wystaw, przykryte folią, na balkon.
3. Po upływie pół godziny wróć z ciastem na blat kuchenny i zacznij wycinać ciastka. Kształty przekładaj po kolei na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z resztek ciasta, pozostałego po wycinaniu, uformuj kolejną kulę. Często udaje się już bez ponownego chłodzenia ciasta. Ciasteczka piecz w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Mikołaj zostawia zwykle pusty talerzyk

Nikita
Nikita powiedział/a:
Bardzo ciekawy artykuł i super przepisy.
cytuj odpowiedz 10.01.2020, godz. 18:55

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
10 10 20 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 9 180 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
12 10 10 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 6 60 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 13 15 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet