Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylDbajmy o florę bakteryjną jelit, to klucz do zdrowia
Dbajmy o florę bakteryjną jelit, to klucz do zdrowia
19 / 05 / 2016

Dbajmy o florę bakteryjną jelit, to klucz do zdrowia

Magdalena Nagler - foodmania

Powszechnie panujący trend na zdrowy tryb życia odnosi się również do zagadnienia odpowiedniej pracy jelit. To podstawowa wiedza z zakresu funkcjonowania organizmu ludzkiego, którą zdobywamy już w latach szkolnych. Jednak wiedza jest ulotna i często z biegiem czasu zapominamy, jaką tak naprawdę rolę odgrywają oraz jak o nie dbać, by dobrze nam służyły.
Jelita, to jedna z części składających się na cały układ pokarmowy, a tym samym to jego najdłuższy odcinek. Możemy wyróżnić dwa główne typy jelit: jelito cienkie oraz grube.
Jelito cienkie u dorosłego człowieka mierzy do 6 - 7 metrów i dzieli się na dwunastnicę, jelito czcze i jelito kręte. Dwunastnica, to pierwszy odcinek jelita cienkiego, w którym zachodzą intensywne procesy trawienne. Łączą się z nią wątroba, która produkuje żółć i trzustka, która z kolei produkuje sok trzustkowy. Natomiast jelito czcze i kręte są to kolejne odcinki jelita cienkiego, w których zachodzą końcowe etapy trawienia oraz wchłanianie strawionych składników do krwi. Co ważne cała powierzchnia jelita jest pokryta kosmkami jelitowymi, dzięki którym wchłanianie to jest możliwe. Ten odcinek układu pokarmowego cały czas wykonuje ruchy perystaltyczne, dzięki którym przekazuje treść pokarmową do jelita grubego.
Jelito grube zostało tak nazwane, ponieważ ma znacznie większą średnicę, aniżeli wcześniej opisane jelito cienkie. Jednak jest również krótsze, niż jelito cienkie- ma około 1,3 metra długości. Oba jelita łączy zastawka krętniczo- kątnicza, która między innymi uniemożliwia cofanie się zbędnej, niewchłoniętej treści pokarmowej. Dzieli się ono na kątnicę, inaczej zwane jelitem ślepym, okrężnicę, która otacza wnętrze jamy brzusznej oraz odbytnicę, przez którą usuwane są resztki po całym procesie trawienia. Co ciekawe u człowieka rola jelita ślepego nie jest do końca znana i ten odcinek uważany jest raczej za szczątkowy.

Bakterie, zasiedlające jelito grube wykorzystują resztki pokarmowe do produkcji witaminy K i niektórych witamin z grupy B, które są przez nas absorbowane. W jelicie grubym zachodzi też wchłanianie wody i soli mineralnych.


Zatem o co tak naprawdę powinno się dbać, by utrzymać dobrą pracę jelit?

Otóż najważniejszym elementem jest posiadanie odpowiedniej flory bakteryjnej jelit.

Flora bakteryjna, to ogólnie pojęty zespół mikroorganizmów, tj. kilkuset różnych szczepów bakterii, który tworzy w jelitach swego rodzaju ekosystem (tym samym to jeden z elementów flory fizjologicznej).

Zapewnia ona również odpowiednie pH jelit. Zaraz po narodzeniu układ pokarmowy człowieka jest ubogi we florę bakteryjną. Rozwija się ona (tj. kolonizuje) stopniowo i mają na nią wpływ przeróżne czynniki:

żywienie, środowisko, stres, choroby, czy wiek.

Najbogatsze w baterie jest jelito grube, to również w tym odcinku bakterie są najbardziej aktywne. W jelicie grubym flora bakteryjna odgrywa największe znaczenie. Relacje między naszym układem pokarmowym, a bakteriami, które w nim żyją można określić, jako symbiozę. Funkcjonowanie organizmu byłoby niemożliwe bez istnienia flory bakteryjnej. Czerpiemy z niej wiele korzyści, m.in.:
- wspomaganie trawienia składników pokarmowych niestrawionych przez wcześniejsze odcinki układu pokarmowego,
- budowa bariery ochronnej (układu immunologicznego) przy zwalczaniu drobnoustrojów,
- regulacja rozwoju jelit,
- produkcja niektórych witamin (K, wit. z grupy B).


Czynnikiem mającym wpływ na zmiany we florze bakteryjnej jelit jest na pewno proces starzenia się. Osoby starsze mają inną florę, aniżeli osoby młode. Jest ona bardzo często osłabiona poprzez choroby, spożywanie leków i pogorszony ogólny stan organizmu. W dobie fast food’ów i życia w ciągłym pędzie bardzo łatwo o zaburzenia flory bakteryjnej jelit. Warto pamiętać o równowadze psychicznej. Stres oraz życie w ciągłym pośpiechu niestety niekorzystnie wpływają na pracę jelit. Wiąże się z tym też najważniejszy czynnik warunkujący dobrą pracę jelit, a mianowicie odżywianie.

Należy unikać potraw tłustych, bardzo mocno przyprawionych, obfitujących w ostry i słony smak. Brak produktów mlecznych również osłabi florę bakteryjną jelit. Bardzo często nie jesteśmy świadomi tego jak ogromnym stopniu sposób odżywiania wpływa na stan całego organizmu. Codzienne nawyki i nałogi, np. jedzenie w pośpiechu, palenie papierosów, częste spożywanie alkoholu z pewnością wyniszczą pożyteczną dla naszych jelit florę bakteryjną. Niestety obok nieprawidłowego odżywiania to również antybiotykoterapia sieje największe spustoszenie. Wraz z chorobotwórczymi bakteriami niszczone są również te pożyteczne, dlatego często przyjmowaniu antybiotyków towarzyszy również spożywanie probiotyków. Te wszystkie czynniki mogą doprowadzić do występowania wielu zaburzeń, takich jak zespół jelita drażliwego, przewlekłe zapalenie jelit, nieżyt żołądkowo- jelitowy, czy rak okrężnicy. Skutkować to może również otyłością, cukrzycą oraz alergiami pokarmowymi.

Złe bakterie zasiedlające nasz układ pokarmowy można podzielić na dwie grupy:
- patogenne- to drobnoustroje produkujące toksyny, które zakłócają funkcjonowanie jelit i całego układu pokarmowego, np. Shigella, Salmonella,
- względnie patogenne- negatywne działanie tych bakterii ujawnia się dopiero w przypadku zaburzeń układu pokarmowego (w tym jelit), są to np. E. coli, Proteus, Klebsiella.


Co zatem robić, aby uchronić się przed zaburzeniami? Istnieje wiele prostych sposobów pomocnych w odbudowie flory bakteryjnej jelit. Jednym z nich jest przyjmowanie gotowych preparatów, tj. suplementów (probiotyków, prebiotyków, czy sybiotyków). Ja proponuję jednak w pierwszej kolejności sięgnąć po produkty będące naturalnymi probiotykami, prebiotykami i synbiotymikami.


Pierwsza grupa produktów

- probiotyki, to produkty zawierające żywe kultury bakterii, które korzystanie wpływają na układ pokarmowy, wzmacniają i przywracają naturalną równowagę organizmu i systemu odpornościowego. To między innymi grupy bakterii kwasu mlekowego takie jak: Bifidobacterium, czy Lactobacillus. Występują w produktach mlecznych (np. kefiry, maślanki, jogurty). Zaliczają się do nich także domowe kiszonki, czy ocet jabłkowy. Pomogą odbudować florę bakteryjną, jak również zlikwidować nadmierną produkcję gazów jelitowych, czy złagodzić biegunki. Odkryciem na rynku polskim są grzyby reishi, które w medycynie chińskiej uważane są za „grzyby nieśmiertelności”. Wykazują one spore właściwości probiotyczne, przez co również pomagają w zapobieganiu chorób układu pokarmowego (m.in. jelit). Probiotyki odgrywają szczególną rolę  podczas antybiotykoterapii, która skutkuje właśnie takimi objawami.


Kolejną grupą są

- prebiotyki, to z kolei produkty, które nie są wchłaniane przez nasz organizm, ale poprawiają wzrost mikroorganizmów występujących naturalnie w jelitach. Są to naturalne substancje lub wyciągi roślinne, które stymulują i wspierają układ immunologiczny. Inaczej ujmując prebiotyki to naturalny błonnik występujący w owocach i warzywach, a szczególnie w cebuli, czosnku, ziemniakach, bananach, porach, karczochu, czy cykorii. Co ciekawe błonnikiem stanowiącym prebiotyk jest coraz bardziej popularna inulina- stymuluje ona wzrost dobrych bakterii w jelicie, uczestniczących w trawieniu pokarmów, syntezie witamin, rozkładzie substancji toksycznych, poprawia odporność organizmu. Można spotkać ją jako gotowy produkt (w formie proszku), ale również można spożywać ją w naturalnie występujących produktach, jak topinambur. Podobnie łuska gryczana,  to produkt wspierający rozwój korzystnej flory bakteryjnej, przez co skutecznie poprawia pracę jelit (niweluje wzdęcia i zaparcia).


Ostatnią grubą są

- synbiotyki, czyli połączenie probiotyków i prebiotyków. Nie są one zbyt popularne, ponieważ opinie lekarzy dotyczące ich stosowania są podzielone. Obecnie najczęściej spotykane na rynku synbiotyki to przede wszystkim preparaty dla dzieci.


Podsumowując po raz kolejny można dojść do wniosku, że to właśnie zdrowa i zrównoważona dieta oraz aktywny, ale niestresujący tryb życia są najlepszymi lekami na zapewnienie odpowiedniej flory bakteryjnej jelit. To od nas zależy w jakim stopniu o to zadbamy. Jednak to nic trudnego! Wystarczy włączyć do codziennej diety dosłownie kilka produktów, aby utrzymać florę bakteryjną jelit w odpowiedniej kondycji.


Poniżej podaję kilka przepisów zawierających naturalne probiotyki oraz prebiotyki. Można je przygotować w prosty sposób i cieszyć się świadomością, że zadbaliśmy nie tylko o zewnętrzną kondycję naszego ciała, ale również o kondycję wewnątrz organizmu ;)

Koktajl na odporność

Domowy jogurt naturalny z dodatkami

Szybka surówka z marchewki i kiszonych ogórków

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem

 

Polecam również artykuły o tematyce prozdrowotnej 

Które rośliny zawierają w sobie najwięcej antyoksydantów?

Wolne rodniki kontra antyoksydanty.

Kiszonki i ich dobroczynne działanie.


 

Bibliografia:
Biologia, Solomon E., Berg L., Martin D., Warszawa, MULTICO Oficyna Wydawnicza
Mikrobiologia środowisk, Błaszczyk M., Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN

 

Barbara Strużyna
Barbara Strużyna powiedział/a:
Z ciekawostek, w naszym organizmie jest więcej komórek bakterii niż pozostałych komórek z których jest zbudowane nasze ciało. Jak by je tak zebrać, to uzbierało by się 2 kg i można by nimi wyłożyć drogę od Ziemi do Księżyca:-)
Skarbnicą prebiotyków są warzywa i owoce a najlepszymi: szparagi, karczochy, cykoria, cebula, strączkowe i płatki owsiane.
Niezastąpione okazują się kiszonki, gdzie zachodzi naturalny proces fermentacji i produkty mlecznej fermentacji: kwaśne mleko, maślanka i jogurt.
Wg najnowszych doniesień najlepiej kiszonki spożywać jako przekąska, ale to taka trochę dziwna przekąska.
cytuj odpowiedz 19.05.2016, godz. 14:27
gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Bardzo przydatny artykuł.
Warto było zasięgnąć tej wiedzy, którą będę rozpowszechniać wśród rodziny i znajomych.
cytuj odpowiedz 18.07.2017, godz. 22:00
Nikita
Nikita powiedział/a:
Bardzo dobrym produktem są też naturalnie fermentowane octy "żywe" zrobione z różnych ziół, owoców i warzyw. One też mają korzystny wpływ na nasze jelita.
cytuj odpowiedz 12.01.2021, godz. 12:16
Majunia
Majunia powiedział/a:
Kiszoneczki w naszej diecie to absolutna podstawa
cytuj odpowiedz 05.02.2021, godz. 23:47
Majunia
Majunia powiedział/a:
Kiszoneczki w naszej diecie to absolutna podstawa Chociaż wcześniej i tak suplementowaliśmy synka estabiomem baby za radą lekarza (urodzony przez cesarkę, więc nie przejął flory po mamie, miał kolki i też byliśmy w szoku, że to robi różnicę dla flory jelitowej).
cytuj odpowiedz 05.02.2021, godz. 23:47

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72708 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet