Domowy jogurt naturalny z dodatkami
Kinga BajcarRodzaj posiłku: desery, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, kakao, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
jogurt naturalny sklepowy - 5 łyżek
Dodatkowe informacje:
Aby jogurt domowy nam wyszedł, należy umieścić mleko z jogurtem w ciepłym miejscu. Można owinąć go kocem, lub mleko podgrzać do temperatury 40 st i następnie owinąć kocem.Można również umieścić na noc we włączonym piekarniku ustawionym na 40 stopni.
Do zrobienia ponowny raz domowego jogurtu nie będziemy potrzebowali już sklepowego, gdyż własny domowy może posłużyć nam jako baza do nowego.
Taki jogurt może stać w lodówce nawet kilkanaście dni.
Im dłużej jogurt będzie stał, tym będzie bardziej gęsty, ale również nieco kwaśniejszy.
Sposób przygotowania:
Do mleka dodajemy 5 łyżek jogurtu naturalnego sklepowego (będziemy rozmnażać kultury bakterii zawarte w jogurcie).
Wszystko mieszamy i odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce, temperatura powinna mieć około 40 st, więc można mleko przykryć ścierką i położyć na szafce w jak najwyższym miejscu.
Mleko zostawiamy tak na około 6-8 godzin.
Jogurt na wierzchu będzie miał delikatną piankę.
Przelewamy go do mniejszych pojemniczków i schładzamy w lodówce.
Taki jogurt jest idealny na śniadanie z dodatkiem różnych suszonych owoców np morwy czarnej Bio, ziaren kakaowca Bio, płatków orkiszowych itp.
Smacznego :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.