Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylDieta alkaliczna
Dieta alkaliczna
29 / 03 / 2022

Dieta alkaliczna

wegeweda

 

 

Dieta alkaliczna, inaczej zwana także dietą zasadową lub odkwaszającą polega na spożywaniu jak największej ilości produktów spożywczych o charakterze zasadotwórczym, czyli takich, które mają na celu utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Dieta zasadowa może nieść za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Oczyszcza, odtruwa, poprawia samopoczucie. Sprawdź, dlaczego możesz potrzebować diety alkalicznej, jakie są jej zasady, które produkty możesz jeść, a których powinieneś unikać.

Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa?
Każdy żywy organizm dąży do homeostazy, czyli utrzymania wewnętrznej równowagi pomiędzy procesami zachodzącymi w organizmie. Aby móc prawidłowo spełniać swoje funkcje życiowe, organizm przez cały czas stara się regulować temperaturę ciała, ciśnienie krwi, czy pH płynów ustrojowych. Homeostaza może jednak zostać zaburzona, powodując brak równowagi, który może być wywołany poprzez takie czynniki, jak nieodpowiednia dieta, zanieczyszczenie powietrza lub stres. Brak równowagi z kolei jest zapalnikiem do powstawania różnych schorzeń i chorób w organizmie. Stąd tak ważne jest, aby nie przeszkadzać naszemu ciału w samodzielnym dążeniu do zdrowia, zadbać o nie najlepiej, jak możemy, np. dostarczając pokarmów wspierających prawidłowe funkcjonowanie ciała.

Dieta współczesnego człowieka jest bowiem bogata w żywność zakwaszającą, która zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Równowaga kwasowo-zasadowa jest podstawą wszystkich procesów życiowych w ciele człowieka. Prawidłowe pH naszej krwi oscyluje pomiędzy wartościami od 7,35 do 7,45. W przypadku nadmiernego nagromadzenia się kwasów we krwi występuje zjawisko nazwane kwasicą, kiedy to pH krwi spada do wartości poniżej 7,35.

Jakie są skutki zakwaszenia organizmu?
Nieprawidłowa dieta to jeden z podstawowych czynników wywołujących zakwaszenie organizmu. Charakterystycznymi objawami kwasicy są:

  • częste bóle głowy,
  • bóle mięśni i stawów,
  • przewlekłe zmęczenie, ogólne osłabienie
  • problemy z pamięcią i koncentracją, spowolnione myślenie,
  • apatia, nerwowość, lęki, stany depresyjne, kłopoty ze snem
  • problemy z trawieniem, np. zgaga, niestrawność, wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia,
  • pogorszenie kondycji włosów, paznokci, skóry,
  • częste infekcje i alergie, egzemy

W wyniku kumulacji kwaśnych odpadów przemiany materii, układ odpornościowy nie spełnia prawidłowo swojej funkcji i staje się bardziej narażony na niekorzystne działanie czynników zewnętrznych, takich jak wirusy, bakterie, grzyby. Zakwaszenie organizmu towarzyszy niemal wszystkim chorobom przewlekłym takim jak cukrzyca, osteoporoza, dna moczanowa, choroby serca, nowotwory.

Produkty zakwaszające organizm. Co wykluczyć z diety?
Do produktów, które powodują największe zakwaszenie ciała należą przede wszystkim: żywność wysoko przetworzona, fast-food, słone przekąski, słodycze, kolorowe napoje gazowane, słodkie płatki śniadaniowe, przetwory mięsne, paluszki rybne. Zakwaszające są także wszelkie produkty pszenne takie jak makarony, pieczywo, ciasta, ciasteczka itp., a także cukier, kawa, mięso, wędliny, ryby, nabiał oraz wszelkie używki, jak papierosy czy alkohol.

Dieta alkaliczna - co jeść, by odkwasić organizm?
Podstawą diety alkalicznej są warzywa i owoce. Należy nadmienić, że konkretny produkt może mieć silniejsze lub słabsze działanie odkwaszające. Do najbardziej zasadotwórczych warzyw i owoców należą np.: surowy szpinak, surowe brokuły, kiełki, ogórki, jarmuż, marchew, czerwona kapusta, szparagi, cytryna, limonka. Odczyn pH wymienionych produktów wynosi około 10. Jest więc mocno zasadowy. Równie wysokie pH o wartości 9 mają np.: cukinia, sałata, winogrona, borówki, kiwi, gruszka, mango, melon, soja, daktyle. Właściwości zasadotwórcze posiada również oliwa z oliwek i zielona herbata, a nawet pieczarki, dziki ryż, kasza jaglana, oliwki lub pomidory. Te produkty możesz jeść bez ograniczeń i najlepiej w nieprzetworzonej formie.

Dieta alkaliczna - podstawowe zasady
Dieta zasadowa polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów, które przyczyniają się do zakwaszenia ciała. Zbilansowana dieta oparta na zasadach alkalizacji organizmu powinna składać się w 70- 80 proc. z produktów o właściwościach zasadotwórczych. Pozostałe 20-30% proc. mogą stanowić produkty kwasotwórcze. Stosujący ten sposób odżywiania powinniśmy pamiętać o regularnym spożywaniu posiłków, nie rzadziej niż co 3-4 godziny oraz piciu ok. 1,5 - 2 litrów wody dziennie. Picie dużych ilości czystej wody wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn oraz przyspiesza metabolizm. Poza tym polecane jest także spożywanie świeżo wyciskanych soków owocowych i warzywnych, które nie tylko nawadniają ciało, ale także dostarczają cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warzywa powinny być spożywane na surowo gotowane lub pieczone. Warzywa bogate w węglowodany, np. ziemniaki, dynia nie powinny pojawiać się w naszym jadłospisie częściej, niż trzy razy w tygodniu. Wszystkie owoce powinny być jedzone w formie surowej. Zaleca się także, aby około 20% kalorii pochodziło ze zdrowych tłuszczy, do których zaliczają się awokado oraz oleje tłoczone na zimno.

Czy odżywiając się alkalicznie należy zrezygnować z mięsa?
Mięso jest pokarmem bardzo kwasotwórczym, dlatego zdecydowanie należy ograniczać jego ilość w diecie, ale całkowita rezygnacja z mięsa nie jest konieczna. Odżywiając się zgodnie z zasadami diety zasadowej, możesz spożywać ok. 20%-30% pokarmów kwasotwórczych. W tych 20%-30% może znaleźć się niewielka ilość mięsa.

Dieta alkaliczna - dla kogo?
Dietę alkaliczną może stosować każdy, niezależnie od wieku oraz stanu zdrowia. Zadbanie o prawidłową równowagę kwasowo-zasadową, spożywanie produktów, które odkwaszają organizm oraz unikanie tych o odczynie kwasowym powinno stać się naszą codziennością i stylem życia. Dieta zasadowa szczególnie jednak polecana jest osobom, które w wyniku nieprawidłowego odżywiania odczuły niekorzystne zmiany związane ze swoim zdrowiem. Jeśli brak Ci energii, odczuwasz ciągłą apatię, doskwierają Ci bóle głowy, cierpisz z powodu alergii, wypróbuj tę metodę odżywiania i przekonaj się o jej pozytywnych efektach na własnej skórze.

Dieta alkaliczna - przydatne wskazówki
1. Jeśli jesteś wielbicielem makaronów, wypróbuj zdrową, alkaliczną alternatywę w postaci makaronu konjac, zwanego inaczej Shirataki. 97% makaronu konjac stanowi woda. Pozostała część to mąka wytwarzana z bulwiastego warzywa o łacińskiej nazwie Amorphophallus konjac, pochodzącego z terenów południowo-wschodniej Azji. Makaron ten świetnie nadaje się dla wegan, osób z podwyższonym cholesterolem, cukrzycą, czy alergią na pszenicę. Jest neutralny w smaku i doskonale zastępuje tradycyjny makaron zarówno w kuchni włoskiej, jak i azjatyckiej. Makarony konjac dostępne są w różnych kształtach, a także z ciekawymi dodatkami, np. ze szpinakiem.
2. Dla osób, które mają problem, aby rozstać się z nabiałem i nie mających dostępu do świeżych, nieprzetworzonych produktów, polecamy wegańskie odpowiedniki artykułów nabiałowych. Mleko zamień na mleko kokosowe, mleko migdałowe lub mleko sojowe. Ciekawe wegańskie alternatywny dostępne są już powszechnie także dla śmietany, jogurtów, czy deserów typu pudding. Z tym ostatnim nie przesadzaj ze względu na cukier.
3. Jeśli w swoim alkalicznym jadłospisie pozostawiłeś mięso, koniecznie zjada je zawsze z dużą porcją świeżych warzyw, aby zachować równowagę kwasowo-zasadową. Wybieraj mięso z dobrego źródła, najlepiej ekologiczne. Unikaj wędlin, kabanosów, parówek.
4. Jak zastąpić słodkości? To prostsze, niż myślisz. Wystarczy sięgnąć po owoce: słodkie banany, melony, truskawki, czy czereśnie. Owoce możesz jeść pojedynczo, przygotować sałatkę owocową lub przerobić je na sorbety. Możesz zmieszać owoce z wegańskim jogurtem lub śmietanką, posypać wiórkami kokosowymi i odrobiną karobu, który jest znakomitym alkalizującym zastępnikiem kakao.

 

Produkty alkalizujące

Produkty o neutralnym pH

Produkty zakwaszające

Szpinak, jarmuż, sałata, roszponka, rukola, seler naciowy, natka pietruszki, szczypiorek, koper, ogórki, fasolka szparagowa, brukselka, szparagi, cukinia, groszek, kalafior, kapusta, cebula, czosnek, por, papryka, cukinia, kapusta, pomidory, bakłażan, ziemniaki, bataty, rzepa, marchew, buraki, groszek, rzodkiewka, kapusta kiszona, pomarańcze, cytryny, limonki grejpfruty, winogrona, arbuz, jabłka, brzoskwinie, morele, gruszki, rabarbar, czereśnie, truskawki, maliny, banany, wiśnie, awokado, mango, papaja, ananas, kiwi, figi i daktyle, olej lniany, oliwa, z oliwek, kiełki, pestki dyni, sezam, migdały, dziki ryż, kasza jaglana, makaron konjac, mleko kokosowe, pieczarki, algi morskie, miód, komosa ryżowa, stewia, ksylitol, zielona herbata, herbaty ziołowe, zioła, sezam, tahini, przyprawy, np. cynamon, imbir, chili, czosnek, woda kokosowa, mleko kokosowe, karob.

masło świeże niesolone,

surowa świeża śmietana, surowe świeże mleko, oleje.

pieczywo, zboża, większość orzechów, mięso i wędlina, owoce morza, ryby, jajka, mleko, sery i przetwory mleczne, cukier, ciasta, ciastka, słodycze, napoje gazowane, słodzone soki, makarony, ryż biały, rośliny strączkowe, pikle i marynaty, popcorn, chipsy, czekolada, słodziki, ocet, gotowe dania do mikrofali, frytki, fast-foody, większość wód butelkowanych, sos pomidorowy, papierosy, alkohol, kawa, czarna herbat, musztarda, sos sojowy, drożdże, majonez, ketchup.

 

Sałatka włoska z sosem musztardowym

Składniki na 1 porcję:

Szpinak baby - 2 garści
Pomidorki papryczowe - 8 sztuk
Ogórek zielony - kawałek ok. 3cm
Rzodkiewka - 2 sztuki
Pomidory suszone - 4 sztuki
Oliwki czarne - 6 sztuk
Czerwona cebula - 1 sztuka
Musztarda - 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie:
Szpinak umyj i rozłóż na talerzu. Pomidorki i oliwki przekrój wzdłuż na pół, ogórka pokrój w kostkę, rzodkiewki pokrój w plasterki, cebulkę w piórka, a suszone pomidorki na wąskie paski. Rozłóż warzywa na szpinaku. Musztardę zmieszaj z oliwą i polej sosem sałatkę. Posól i popieprz do smaku.

 

Pieczone bataty z komosą ryżową, jarmużem, świeżym tymiankiem i sosem czosnkowym

Składniki na 2 porcje:

Bataty - 2 sztuki
Komosa ryżowa - 1 szklanka
Jarmuż (ok. 100 g) - 4 garście
Pomidorki koktajlowe - 2 garście
Gałązki świeżego tymianku - kilka
Słodka papryka - 1 łyżeczka
Oregano - 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek - ⅓ szklanki
Naturalny jogurt kokosowy - 1 kubeczek
Czosnek - 2 ząbki
Sól i pieprz - do smaku
Świeży szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:
Komosę ryżową ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Bataty umyj, obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój wzdłuż na pół. W dużej misce wymieszaj ugotowaną komosę z batatami i pomidorkami. Dodaj liście jarmużu, słodką paprykę, oregano, sól, pieprz, świeże gałązki tymianku oraz oliwę. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika z termoobiegiem i piecz w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 40 minut. Mieszaj warzywa co jakiś czas, by jarmuż się nie przypalił. W szklance wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika, udekoruj świeżymi pomidorkami, gałązkami tymianku, szczypiorkiem i polej sosem czosnkowym. Smacznego!

 

Krem z zielonego groszku z miętą

Składniki na 4 porcje:

Bulion warzywny - 1 litr
Zielony groszek mrożony - 400 g 
Cebula - 1 sztuka
Czosnek - 2 ząbki
Sok z połowy limonki
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Listki świeżej mięty - 2 garście
Wegańska śmietanka - 3 łyżki
Gałka muszkatołowa - ½ łyżeczki
Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie:
Posiekaną cebulkę i czosnek podsmaż w garnku na oliwie z oliwek. Wlej bulion warzywny i zagotuj. Dodaj zielony groszek i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Dodaj sok z limonki, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj zupę blenderem i ponownie zagotuj. Dodaj listki świeżej mięty oraz wegańską śmietankę. Przelej krem do miseczek i udekoruj świeżymi listkami mięty oraz łyżeczką śmietanki.

 

Sałatka koreańska

Składniki na 2 porcje:

Marchew pomarańczowa - 1 sztuka
Marchew żółta - 1 sztuka
Por - kawałek ok. 5 cm
Czerwona kapusta - 2 liście
Sos sojowy - 2 łyżki
Syrop z agawy - 1 łyżka
Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Sól i pieprz - szczypta
Ostra papryka w proszku - szczypta
Do dekoracji: świeży szczypiorek, ziarna sezamu

Przygotowanie:
Marchew pokrój w drobne słupki, rozdrobnij w malakserze lub zetrzyj na tarce. Liście kapusty poszatkuj, pora pokrój w cienkie plasterki. Przełóż warzywa do miski. W szklance wymieszaj sos sojowy, z syropem z agawy, octem jabłkowym, oliwą, solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodaj przygotowany sos do sałatki. Dokładnie wymieszaj. Udekoruj sałatkę pokrojonym świeżym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.

 

Makaron konjac z cukinią, pieczarkami i mlekiem kokosowym

Składniki na 2 porcje:

Cukinia średniej wielkości - 1 sztuka
Pieczarki - 500 g
Cebula - 1 sztuka
Czosnek - 3 ząbki
Sok z limonki - trochę
Mleko kokosowe - 200 ml
Makaron konjac - 1 opakowanie (300-400 g)
Suszona kolendra - ½ łyżeczki
Kurkuma - ½ łyżeczki
Kmin rzymski - ½ łyżeczki
Chili - 1 szczypta
Sól i pieprz - do smaku
Olej kokosowy - 1 łyżka
Do dekoracji: świeży szczypiorek, papryczka chili

Przygotowanie:
Na oleju kokosowym podsmaż posiekaną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Dodaj do cebuli i czosnku i smaż, aż pieczarki odparują wodę i się zarumienią. Pieczarki możesz w trakcie smażenia posolić, wtedy szybciej puszczą wodę. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dodaj jeszcze jedną łyżkę oleju kokosowego. Cukinię pokrój w półplasterki i przełóż do pieczarek, cebuli i czosnku. Następnie dodaj przyprawy: kolendrę, kurkumę, kmin rzymski, chili, jeszcze trochę soli i pieprz. Smaż jeszcze kilka minut, aż cukinia zmięknie. Mieszaj co jakiś czas. Dodaj mleko kokosowe. Makaron konjac przepłucz pod bieżącą wodą i przełóż do sosu. Wymieszaj dokładnie. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem i posiekaną papryczką chili.

 

Sałatka z młodych liści z truskawkami i octem balsamicznym

Składniki na 1 porcję:

Mix młodych liści: szpinak, botwinka, rukola, roszponka - 2 garście
Pomidorki papryczkowe - 5 sztuk
Zielony ogórek - kawałek, ok. 3 cm
Truskawki - 3 sztuki
Czerwona cebulka - 1 sztuka
Ocet balsamiczny - 2 łyżki
Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie:
Młode listki rozłóż równomiernie na talerzu. Pomidorki przekrój wzdłuż na połówki, ogórka pokrój w kostkę, cebulkę w piórka, a truskawki na cząstki. Ułóż warzywa i truskawki na sałatce. Polej octem balsamicznym. Posól i popieprz do smaku.

 

Zupa tajska z makaronem konjac

Składniki na 4 porcje:

Bulion warzywny - 1 litr
Batat - 1 sztuka
Czerwona papryka - 1 sztuka
Cukinia - 1 sztuka
Groszek cukrowy - 2 garście
Grzyby mun - 1 garść
Cebula - 1 sztuka
Czosnek - 2 ząbki
Papryczka chili - 1 sztuka
Czerwona pasta curry - 1 łyżka
Przecier pomidorowy - 1 szklanka
Mleko kokosowe - ½ szklanki
Makaron konjac - 1 opakowanie
sok z limonki - trochę
Mielona kolendra - 1 łyżeczka
Sól i pieprz - do smaku
Olej kokosowy do smażenia - trochę 
Do dekoracji świeża natka pietruszki

Przygotowanie:
Posiekaną cebulę, papryczkę chili oraz rozdrobniony czosnek podsmaż w dużym garnku na oleju kokosowym. Dodaj pastę curry. Wlej bulion warzywny i zagotuj. Batata obierz i pokrój w kostkę, cukinię pokrój w plasterki, a paprykę w paseczki. Dodaj warzywa wraz z groszkiem cukrowym i grzybami mun do zupy. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Następnie wlej przecier pomidorowy, dodaj sok z limonki, mieloną kolendrę, sól, pieprz i zagotuj. Dodaj mleko kokosowe i zamieszaj. Makaron konjac rozłóż równymi porcjami w miseczkach. Wlej po 2 chochle zupy. Udekoruj świeżą natką pietruszki i skrop mlekiem kokosowym.

 

Lody czekoladowe

Składniki na ok. 4 lody do foremek na lody na patyku:

Banany bardzo dojrzałe - 2 sztuki
Mleko migdałowe - 3 łyżki
Karob - 2 łyżki
Esencja waniliowa - 3 krople

Przygotowanie:
W misce zmiksuj obrane ze skórki banany z mlekiem migdałowym. Dodaj karob oraz esencję waniliową. Wymieszaj, napełnij foremki i wstaw lody do zamrażarki na ok. 3-4 godziny.

 

 

Szefowa kuchni Wegeweda Agata Dominiak


Źródła:

„The Acid and Alkaline Food Guide”, autorstwa dr Susan E. Brown oraz Larrego Trivieri, którą inspiruje się blog https://zielonazasada.pl/

O diecie alkalicznej można znaleźć sporo oficjalnych, popartych badaniami naukowymi informacji na amerykańskim NCBI National Center for Biotechnology Information https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/

Przydatne tabele produktów alkalizujących i kwasotwórczych znajdują się także tutaj: https://www.techpedia.pl/index.php?str=tp&no=33770 oraz tutaj: https://www.total-wellness.co.uk/media/pdf/Alkalising-Food-Chart.pdf

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 21 LATO 2022

Nikita
Nikita powiedział/a:
Bardzo ciekawy artykuł i super przepisy.
cytuj odpowiedz 26.09.2022, godz. 13:31

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
6 5 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
5 6 30 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
12 6 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
11 10 10 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet