Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylIndeks glikemiczny (IG) cz. II - jak przygotować posiłek o niskim ig
Indeks glikemiczny (IG) cz. II - jak przygotować posiłek o niskim ig
01 / 09 / 2020

Indeks glikemiczny (IG) cz. II - jak przygotować posiłek o niskim ig

Sylwia Kaczmarek

Indeks glikemiczny (IG) to jedna z wartości którą warto brać pod uwagę przy planowaniu jadłospisu. Podstawowe informacje o indeksie glikemicznym (IG) znajdziesz w artykule "Indeks glikemiczny – jak cukier wpływa na nasz organizm". W poniższym artykule omówimy czym jest ładunek glikemiczny, zależność między indeksem a ładunkiem, podpowiemy jak przyrządzić posiłki, żeby IG potrawy był niższy, zaproponujemy zamienniki dla produktów o wysokim IG. Wyjaśnimy również jakich sygnałów ze strony organizmu nie powinniśmy lekceważyć, aby uniknąć poważnych konsekwencji jakie niosą ze sobą choroby dietozależne.

Indeks a ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny określa nam prędkość jak szybko wzrośnie poziom cukru po spożyciu danego pokarmu, jednak nie uwzględnia wielkości porcji. Do tego służy ładunek glikemiczny (ŁG). Gdy spożyjemy podobnej wielkości porcje dwóch produktów o tym samym IG (np. pomidory i szpinak), stężenie glukozy we krwi będzie rosnąć słabiej po spożyciu szpinaku, ponieważ zawiera mniej węglowodanów. ŁG jest dokładniejszym wskaźnikiem, niż IG, ponieważ uwzględnia nie tylko rodzaj węglowodanów i szybkość ich wchłaniania, ale również ilość węglowodanów zawartą w porcji produktu.

Podobnie jak w przypadku IG rozróżnia się produkty o:
- niskim ŁG < 10
- średnim ŁG 11-19
- wysokim ŁG > 20.

Wartość ładunku glikemicznego można wyliczyć mając wartość indeksu glikemicznego oraz wiedzę na temat ilości węglowodanów w danym produkcie:

ŁG = ( IG x ilość węglowodanów w danej porcji) / 100

Przykładowo:

Arbuz
IG arbuza jest wysoki i wynosi 75, porcja 100 g arbuza zawiera 5 g węglowodanów.
Zgodnie z powyższym wzorem ŁG będzie niski

ŁG = (75 x 5)/100 = 3,75

Na przykładzie arbuza widać, że produkt o wysokim IG może mieć niski ŁG.

 


•porcja produktu: niektóre z produktów o wysokim IG są bardzo wartościowe i nie należy ich eliminować z diety; jedzmy tylko mniejsze porcje, np. 1 daktyl do owsianki; 2 łyżki stołowe kaszy jaglanej do posiłku z owocami lub na obiad;
Jak obniżyć IG potrawy:

•skład: komponujmy składniki w taki sposób, aby w potrawie znalazły się produkty bogate w białko, zdrowe tłuszcze, błonnik (np. otręby owsiane, orzechy, jogurt naturalny), wtedy cała potrawa będzie miała niższy IG; również obecność w produkcie kwasów organicznych, takich jak kwas octowy czy mlekowy (fermentowane napoje mleczne, kiszone warzywa) wywołuje mniejszą odpowiedź glikemiczną;

•dojrzałość: wybierajmy owoce mniej dojrzałe, np. zielonkawe, niedojrzałe banany będą miały zdecydowanie niższy IG, niż dojrzałe; 

•sposób obróbki termicznej: produkty surowe, nieprzetworzone mają niski IG; gotowanie, duszenie, smażenie podwyższa IG; gotujmy al dente, nie doprowadzajmy do rozgotowania makaronu, ryżu, kasz;

•stopień rozdrobnienia: im produkt bardziej rozdrobniony, zmiksowany, o papkowatej konsystencji, tym większa będzie wartość IG potrawy; wybierajmy kasze grube, a warzywa całe lub grubo krojone, więcej chrupmy;

•temp. potrawy: im cieplejsza potrawa tym większy IG, dania schłodzone mają niższy IG, np. ziemniaki z lodówki na drugi dzień mają niższy IG, niż świeżo po ugotowaniu;

•pora dnia w której spożywamy produkt oraz jakie posiłki go poprzedzały: posiłek o niskim IG może zmniejszać glikemię następującą po spożyciu kolejnego posiłku, np. kolacja o niskim IG może zmniejszyć odpowiedź glikemiczną po śniadaniu.

Produktów o niskim IG szukają przede wszystkim ludzie którzy ze względów zdrowotnych muszą dbać o skład diety. Jeżeli nie ma przeciwwskazań, nie powinniśmy eliminować produktów z wysokim IG, ponieważ wśród tej grupy są też produkty bardzo wartościowe, które dla osób zdrowych i aktywnych, zapewnią szybkie nasycenie organizmu i zapas energii.  

Co jednak w sytuacji kiedy nasz organizm daje sygnały, które bagatelizujemy, a mogą to być objawy hiperglikemii, czyli przecukrzenia? 

Jakie objawy powinny nas zaniepokoić?

•senność i zmęczenie, szczególnie nasilające się po posiłkach kiedy cukier wzrasta, można zasnąć niemal wszędzie;

•pragnienie, spożycie płynów może dochodzić nawet do 8 l dziennie, organizm, mając w krwi zbyt dużą ilość glukozy, próbuje ją rozcieńczyć i wydalić z moczem (wielomocz kolejny objaw);

•nagła utrata masy ciała i niewyjaśnione chudnięcie przy zwiększonym apetycie, kiedy gospodarka insulinowa jest zaburzona i komórki nie otrzymują glukozy, nie mogą produkować energii, dostarczana energia jest niewykorzystana, a dodatkowo organizm sięga po zapasy tłuszczu, bo czymś żywić się musi; 

•bóle mięśni, skurcze nóg, rąk, wynikają z odwodnienia z organizmu, to potas odpowiada za prawidłowe działanie mięśni, kiedy organizm działa prawidłowo dostaje się do wnętrza komórek naszego ciała razem z glukozą, jeżeli  brakuje insuliny, to możemy mieć kolejny problem z nadmiarem potasu we krwi;

•problemy skórne, wysychająca, łuszcząca, piekąca i swędząca skóra, przebarwienia (najczęściej okolice pach, karku) odwodnienie organizmu powoduje gorsze działanie układu krwionośnego; 

•infekcje, utrzymujący się przez długi czas wysoki poziom cukru we krwi może powodować większą skłonność do infekcji, rany będą się dłużej goiły, słodkie środowisko jest idealne dla rozwoju wielu drobnoustrojów;

•pogorszenie wzroku, zmętnienie wzroku, podwójne widzenie, na szczęście są to objawy, nie powikłania, więc kiedy glikemia zostanie wyrównana, wzrok powinien wrócić do normy;

•zapach acetonu z ust, kiedy organizm nie może wykorzystać węglowodanów jako źródła energii, zaczyna spalać tłuszcz, w wyniku tych przemian powstają ciała ketonowe, ich nadmiar powoduje zapach acetonu z ust. 

Warto obserwować swój organizm i analizować niepokojące sygnały. Wysoki poziom cukru nie boli, z objawami można żyć kilka lat i nie zareagować, a konsekwencje i powikłania mogą być niebezpieczne. Wystarczy zwykłe kontrolne badanie glukozy na czczo we krwi, bądź badanie moczu na zawartość cukru. Wynik pozytywny to bardzo niepojący objaw.

Cukrzyca czyli diabetes mellitus

Cukrzyca to jedna z chorób cywilizacyjnych. Najczęstszą przyczyną jest spożywanie bogatokalorycznych posiłków oraz zmniejszenie aktywności  fizycznej, co prowadzi do występowania otyłości, będącej najsilniejszym czynnikiem sprawczym cukrzycy typu 2. Łacińska nazwa cukrzycy diabetes mellitus nawiązuje do miodu, ponieważ mocz osób z objawami cukrzycy przyciąga insekty, m.in. mrówki. Kiedy rozwija się cukrzyca, organizm nie jest w stanie poradzić sobie z glukozą we krwi. W zależności od typu cukrzycy (typ 1 lub 2), organizm albo niszczy komórki beta trzustki, których funkcją jest produkcja insuliny, albo zachowuje zdolność wytwarzania insuliny, ale staje się oporny na działanie tego hormonu.

Przypomnijmy, że insulina to hormon, który pełni wiele funkcji w naszym organizmie, ale jej zasadniczą rolą jest przenoszenie cukru z krwi do wnętrza komórek naszego ciała. Uwalniana jest kiedy coś zjemy i poziom cukru we krwi wzrasta. Kiedy jej brakuje lub jest jej zbyt wiele, ale organizm jest oporny na jej działanie, występują zaburzenia w zakresie wykorzystania glukozy przez komórki organizmu. 

Insulinooporność to stan kiedy nasze komórki nie są wrażliwe na insulinę pomimo jej podwyższonego stężenia we krwi. Nie jest ona wtedy w stanie wyprowadzić glukozy z krwi do komórek i ich odżywić. W konsekwencji trzustka „myśli”, że insuliny jest za mało i ZACZYNA jej produkować jeszcze więcej. I tu mamy do czynienia z hiperinsulinemią, czyli nadmiarem insuliny we krwi. 

Główną przyczyną insulinooporności jest otyłość i nadwaga spowodowane niewłaściwymi nawykami żywieniowymi. To ostrzeżenie wysyłane przez organizm, który nie radzi sobie z nadmierną ilością jedzenia i brakiem aktywności fizycznej. 

W leczeniu dietetycznym osób chorujących na cukrzycę, znalazła zastosowanie koncepcja indeksu glikemicznego. To obecnie najlepsza metoda oceny jakości węglowodanów, umożliwia uporządkowanie produktów spożywczych w zależności od ich wpływu na glikemię poposiłkową.  Znajomość wartości IG umożliwia wybór produktów, których spożycie zapobiega występowaniu  hiperglikemii oraz hiperinsulinizmu. 

Dieta bogata w produkty o niskim IG może być alternatywą dla diety niskoenergetycznej, szczególnie zalecanej osobom otyłym, chorym na cukrzycę. Posiłki śniadaniowe powinny się składać z produktów o niskim i średnim IG, tj. przetwory mleczne, owoce, soki owocowe, tradycyjne nieprzetworzone płatki,  otręby, co utrzyma przez pewien czas odpowiedni, nie za wysoki poziom glikemii i nie spowoduje znacznego jej podwyższenia przy następnym posiłku. Unikać należy przetworzonych płatków śniadaniowych i jasnego pieczywa. 

Przykład zestawu

Na śniadanie: sok pomarańczowy (150 ml), płatki owsiane (30 g) z mlekiem (150 ml), kromka pieczywa razowego z masłem – IG całego posiłku wynosi 58.

Na obiad i kolację, zestawy o nieco większym IG, ale większość na talerzu powinny stanowić warzywa, z niewielką ilością chudego mięsa, czy ryb. Nie unikajmy również strączków.  

 

POZIOM IG

SKŁADNIK

(IG)

GRUPA SKŁADNIKA

niski

soja

14

strączkowe

niski

orzeszki ziemne prażone

14

strączkowe

niski

morele świeże

15

owoce

niski

czekolada gorzka

22

słodycze i przekąski

niski

czereśnie

23

owoce

niski

wiśnie

25

owoce

niski

brzoskwinie

29

owoce

niski

fasola czarna

30

strączkowe

niski

jogurt naturalny

36

nabiał

niski

jogurt owocowy

36

 

niski

sok pomidorowy bez cukru

38

warzywa

niski

sok z marchwi

43

warzywa

niski

pomarańcza

44

owoce

niski

groszek zielony

45

strączkowe

niski

sok ananazowy

45

owoce

niski

jęczmień ziarno

45

zbożowe

niski

winogrona

46

owoce

niski

sok grapefruitowy

48

owoce

niski

czekolada mleczna

49

słodycze i przekąski

niski

sok pomarańczowy

52

owoce

niski

kiwi

52

owoce

średni

mango

56

owoce

średni

ciasto francuskie

59

słodycze i przekąski

średni

ryż basmati

60

zbożowe

średni

lody

60

słodycze i przekąski

średni

groszek zielony z puszki

61

strączkowe

średni

mleko słodzone zagęszczone

61

słodycze i przekąski

średni

ryż biały gotowany

64

zbożowe

średni

melon

65

owoce

średni

batony czekoladowe

65

słodycze i przekąski

wysoki

proso

70

zbożowe

wysoki

rzepa

72

warzywa

wysoki

popcorn

72

zbożowe

wysoki

płatki ryżowe

80

zbożowe

wysoki

pieczywo ryżowe

80

zbożowe

wysoki

napoje gazowane

80

słodycze i przekąski

wysoki

kleik ryżowy

90

zbożowe

wysoki

pasternak

95

warzywa

Wartości IG dla niektórych produktów (cd. tabeli z artykułu "Indeks glikemiczny - jak cukier wpływa...")

Tabelę (aktualizowaną na bieżąco o nowe wartości (IG) dla produtów) znajdziesz TUTAJ

Pamiętajmy, aby zmiany żywienia wprowadzać metodą ewolucji, nie rewolucji i ruszajmy się codziennie. Nie musi to oznaczać, że mamy zacząć uprawiać wyczynowe sporty, wystarczy 60 minut aktywności każdego dnia, bo jak mówi stare, znane porzekadło „ruch to zdrowie”!

 

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 17 Lato 2021

 

 

Źródła:

1. Ceborska – Scheiterbauer E. „Insulinooporność w pigułce” Przegląd Piekarski i Cukierniczy 2018 nr 7 
2. Lange E. SGGW prezentacja „Wykorzystanie indeksu glikemicznego żywności w dietoterapii, cukrzycy, otyłości”
3. Lange E. „Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii zespołu metabolicznego” Problemy nauk biologicznych 2010 tom 59 nr 3-4.
4. Ostrowska J., Jeznach-Steinghagen A. „Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego oraz jego zastosowanie w leczeniu dietetycznym cukrzycy” Forum Medycyny Rodzinnej 2016 tom 10 nr 2

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
11 10 10 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
12 6 30 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
6 5 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
5 6 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet