Które rośliny mają najwięcej antyoksydantów? !!!
dkrzewWskaźnik ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity ) jest to miara pojemności antyoksydacyjnej produktów spożywczych, inaczej mówiąc jest to metoda, która sprawdza zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych przez dane produkty. Została opracowana przez National Institute on Aging, a w 2007 roku udostępniona przez amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa. Wartości ORAC zostały przeliczone dla artykułów żywnościowych o masie 100 g i wyrażone w mikromolach TE (równoważnikach troloksu, pochodnej witaminy E, wzorcowego przeciwutleniacza).
W standardowej diecie, dostarczamy nie więcej niż 1000 jednostek ORAC w ciągu dnia. Natomiast wyniki badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Tufts w Bostonie sugerują, iż dziennie należałoby spożywać produkty o łącznej wartości ORAC wynoszącej od 3300 do 3500 jednostek. Taka bowiem wartość przyczynia się do trwałego zwiększenia całkowitej pojemności antyoksydacyjnej krwi w ludzkim organizmie.
Warto również zwrócić uwagę na fakt, iż wysoka pozycja danego produktu na skali ORAC, nie oznacza, że stanowi on skuteczną ochronę przed wieloma formami wolnych rodników tlenowych. Dany produkt może być doskonałą ochroną tylko przed jedną postacią wolnego rodnika, a nie reagować na pozostałe jego formy. Badania wykazały, iż jedynie borówka czarna, jeżyny czy maliny wskazują wysokie zdolności antyoksydacyjne w stosunku do 5 form wolnych rodników.
Tabela 1 przedstawia wartości ORAC dla wybranych przypraw i ziół. Ponieważ zazwyczaj korzystamy z mniejszych jednostek niż 100 g, wartości te zostały przeliczone na 5 g ( w przybliżeniu jest to jedna mała łyżeczka).
Tabela 1. Wartości ORAC wybranych przypraw i ziół
LP. |
Składnik |
Wartości ORAC w 100 g |
Wartości ORAC |
1. |
175 295 |
8 765 |
|
2. |
165 280 |
8 264 |
|
3. |
157 380 |
7 869 |
|
4. |
131 420 |
6 571 |
|
5. |
127 068 |
6 353 |
|
6. |
122 400 |
6 120 |
|
7. |
szałwia suszona |
119 929 |
5 996 |
8. |
73 670 |
3 684 |
|
9. |
69 640 |
3 482 |
|
10. |
61 063 |
3 053 |
|
11. |
50 372 |
2 519 |
|
12. |
48 504 |
2 425 |
|
13. |
pieprz biały |
40 700 |
2 035 |
14. |
39 041 |
1 952 |
|
15. |
34 053 |
1 703 |
|
16. |
szałwia świeża |
32 004 |
1 600 |
17. |
tymianek, świeży |
27 426 |
1 371 |
18. |
majeranek świeży |
27 297 |
1 365 |
19. |
23 636 |
1 182 |
|
20. |
papryka |
21 932 |
1 097 |
21. |
19 671 |
984 |
|
22. |
mięta pieprzowa |
13 978 |
699 |
23. |
oregano świeże |
13 970 |
699 |
24. |
cząber świeży |
9 465 |
473 |
25. |
bazylia świeża |
4 805 |
240 |
Tabela 2. Wartości ORAC wybranych owoców i warzyw
LP. |
Składnik |
Wartości ORAC w 100 g |
1. |
102700 |
|
2. |
dzika róża |
96150 |
3. |
maliny czarne |
19220 |
4. |
16062 |
|
5. |
14840 |
|
6. |
14697 |
|
7. |
jagody dzikie |
9621 |
8. |
9090 |
|
9. |
8606 |
|
10. |
8494 |
|
11. |
7957 |
|
12. |
7282 |
|
13. |
śliwki |
6100 |
14. |
5905 |
|
15. |
5708 |
|
16. |
5065 |
|
17. |
4669 |
|
18. |
4479 |
|
19. |
4302 |
|
20. |
3747 |
|
21. |
czerwone porzeczki |
3387 |
22. |
3383 |
|
23. |
3332 |
|
24. |
3290 |
|
25. |
jabłka ze skórką |
3049 |
26. |
2496 |
|
27. |
2252 |
|
28. |
2094 |
|
29. |
kalafior różowy |
2084 |
30. |
1904 |
Źródła:
1. USDA Database for the Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods, Release 2
2. http://www.dbc.wroc.pl/Content/22823/Oledzki_Potencjal_antyoksydacyjny_owocow_i_warzyw.pdf
3. http://www.dbc.wroc.pl/Content/24413/Oledzki_Znakowanie_zywnosci_pod_wzgledem_wartosci.pdf
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.