Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylLuksusowa sól do kąpieli? - zrób ją z nami
Luksusowa sól do kąpieli? - zrób ją z nami
03 / 12 / 2024

Luksusowa sól do kąpieli? - zrób ją z nami

Katarzyna Malewska

 

Idealna na prezent, idealna dla Ciebie. Sól dodana do kąpieli odżywia, oczyszcza, ujędrnia i pomaga się odprężyć. Różne dodatki sprawią, że zyskuje ona dodatkowe właściwości. Nie masz wanny? Nic straconego przygotuj kąpiel dla stóp. Zabawmy się zatem w solną wróżkę!

TAJNIKI TWORZENIA SOLI KĄPIELOWYCH
Idealna sól pięknie pachnie i ma dobroczynne właściwości, jednak, aby ją wykonać nie musimy być perfumiarzem lub zielarzem. Wykonanie soli kąpielowej z jednej strony jest banalnie proste, jednak jak w każdej sztuce tworzenia możemy stać się specjalistą lub nawet artystą. Nieograniczona różnorodność dodatków pomaga stworzyć niezapomniane kreacje o wyjątkowych walorach pielęgnacyjnych, prozdrowotnych, które ukoją ciało i zmysły. Nasze dzisiejsze receptury stworzone zostały tak, aby ich wykonanie nie sprawiło większych trudności. Może potraktujesz je jako wstęp do cudownej przygody lub nowego hobby?

LISTA POTRZEBNYCH RZECZY
• Sól o różnej gradacji mielenia, drobna sól szybciej się rozpuszcza i łatwiej nadaje się jej kolor, gruba ma ciekawy wygląd. Wybierzmy np. morską, kamienną lub różową. Zrezygnujmy z czarnej soli kala namak, która pod wpływem wilgoci wydziela intensywny zapach, zbliżony do zapachu jaj.
• Olejki eteryczne, mają szereg właściwości terapeutycznych, a na dodatek pięknie pachną;
• Suszone kwiaty i zioła - dodadzą atrakcyjności soli, kto nie chciałby się kąpać w płatkach róż?
• Naturalne barwniki (sproszkowane rośliny), które ucieszą oko i pomogą wprowadzić się w odpowiedni nastrój;
• Miskę do mieszania składników, szklaną lub ceramiczną;
• Rękawiczki;
• Słoiki lub inne szczelnie zamykane naczynia, jeśli chcemy przygotować na prezent - postarajmy się o ozdobne.
• Kartka sztywnego papieru, np. okładka od gazety (byle nie naszej :)), ewentualnie lejek o szerokim ujściu.

BIERZEMY SIĘ DO PRACY
BHP - Zanim zaczniemy tworzyć - zadbajmy o siebie i otoczenie, wybierzmy dobrze wentylowane pomieszczenie, olejki eteryczne potrafią nieźle zakręcić w głowie i nie tylko, dlatego też zaleca się używanie rękawiczek, bo sól najlepiej mieszać ręcznie, a olejki nie są do stosowania bezpośrednio na skórę. Warto także wybrać miejsce, gdzie łatwo uprzątniemy rozsypaną niechcący sól lub wytrzemy barwnik. Najlepiej sprawdzi się kuchnia.

Soli potrzebujemy tyle, ile zmieści się z dodatkami w wybranym naczyniu, w którym będziemy chcieli ją przechowywać. Dlatego najlepiej od razu wsypać sól do naczynia, zostawiając trochę miejsca na dodatki. Aby sprawnie przesypać sól z opakowania do naczynia, można użyć lejka lub lejka ze zwiniętej kartki sztywnego papieru. Po przygotowaniu odpowiedniej ilości soli, przesypujemy ją do miski, następnie, jeśli chcemy nadać jej koloru, użyjmy sypkiego barwnika np. suszonego sproszkowanego buraka, spiruliny itp. Do niżej podanych przepisów wykorzystane zostały barwniki od biovegan.

Sól mieszamy z barwnikiem, odmierzamy go wedle uznania do uzyskania pożądanego koloru. Pamiętajmy, że kolor będzie tylko delikatny i raczej blady, nabierze trochę intensywności po dodaniu olejku eterycznego. Za duża ilość barwnika może sprawić, że możemy niechcący później zabarwić wannę lub ręcznik. Kolejnym krokiem jest dodanie wybranego olejku eterycznego lub kilku, wybierajmy kierując się gustem, bądź właściwościami danego olejku - należy zachować umiar, kilka kropli wystarczy. Na tym etapie można dodać również pół łyżeczki oliwy lub dowolnego oleju - sól nabierze intensywniejszego koloru i przy okazji wzbogacimy ją o kolejne właściwości. Pamiętajmy jednak, że o ile sól czy olejki eteryczne raczej się nie przeterminują, to olej może po jakimś czasie zjełczeć. Wszystko ponownie należy porządnie wymieszać.

Na koniec kwiaty i zioła, możemy wymieszać je od razu w misce lub usypać je warstwami - warstwa gotowej soli, a następnie np. kwiaty, znów sól, kwiaty itd. Jeśli chcemy przygotować taką kompozycję na prezent, to należy wypełnić naczynie „pod sam korek” inaczej wszystko się pomiesza.

WIESZ JUŻ JAK, WIĘC POZNAJ SKŁAD
Zacznij od naszych sprawdzonych receptur, które umilają naszej redakcji zimowe kąpiele. Wszystkie zostały wykonane wyżej wymienionym sposobem. Przedstawiamy wybrane mieszanki.


Różana fantazja - sól dla królowej

składniki: sól morska gruba i różowa drobno mielona, olejek z róży damasceńskiej i drzewa różanego, suszone płatki róż, opcjonalnie - barwnik: suszony zmielony burak

To sól o zniewalającym zapachu i właściwościach odmładzających. Kosmetyki z róży są dedykowane głównie do cery dojrzałej. Róża ma działanie przeciwzmarszczkowe, hamuje procesy starzenia się skóry, wzmacnia naczynia krwionośne, a jej aromat działa relaksująco i ułatwia zasypianie. Dodatek olejku z drzewa różanego dodaje zapachowi pikanterii oraz działania bakteriobójczego i działa antydepresyjnie. Sproszkowany burak podkręca jej kolor, a także delikatnie zabarwi wodę na różany kolor. Dodany w niewielkiej ilości łatwo się zmywa i nie sprawi problemu przy myciu wanny. Zalecamy ostrożność w pobliżu jasnych ręczników. Taki prezent spodoba się każdemu, nie tylko królowej.

 

Cytrusowa łąka kwietna

składniki: sól morska drobno mielona, olejek bergamotka oraz olejek z pomarańczy, suszone płatki bławatka i nagietka, opcjonalnie - barwnik: kurkuma (szczypta!)

Olejki z cytrusów mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Olejek pomarańczowy pomaga w walce z trądzikiem, działa tonizująco. Taka mieszanka działa antydepresyjnie, poprawi nastrój oraz zmniejszy napięcie mięśni. Cytrusy działają energizująco. Bławatek i nagietek wykazują działanie przeciwzapalne, chociaż w tej mieszance są głównie ozdobą. Jeśli zdecydujemy się użyć kurkumy, użyjmy dosłownie szczypty, wystarczy i nie sprawi problemu przy zmywaniu wanny.

 

Herbaciana sól do kąpieli stóp

składniki: sól epsom, olejek z drzewa herbacianego, barwnik: zielona spirulina

Sól epsom jest idealna do kąpieli stóp, ponieważ zmiękczy szorstką i popękaną skórę i wzmocni paznokcie, działa także odprężająco. Olejek z drzewa herbacianego odświeża, hamuje namnażanie się grzybów i innych drobnoustrojów. Nie rezygnujmy z barwnika. Spirulina dodatkowo nawilży skórę, a miskę bez problemu wymyjemy.

 

Lawendowy relaks

składniki: sól różowa drobno mielona, olejek z lawendy, suszone kwiaty lawendy, opcjonalnie - barwnik: spirulina niebieska

Dodatek olejku z lawendy wzbogaca i tak bogatą w składniki odżywcze różową sól o właściwości regeneracyjne i redukujące obrzęki. Ta aromatyczna roślina wykazuje także działanie przeciwbólowe. Aromat lawendy działa wyciszająco, zmniejsza napięcie, nerwowość i ułatwia zasypianie. Dodana do różowej soli niebieska spirulina nadaje jej lawendowy kolor, po rozpuszczeniu woda staje się niebieska, nie sprawia kłopotu przy zmywaniu, łatwo się spiera. Spirulina ma dodatkowo właściwości nawilżające, ujędrniające i poprawiające koloryt skóry.

 

Musująca sól kąpielowa

składniki: kwasek cytrynowy – 100 g
soda – 200 g
sól epsom – 100 g
sól – 100 g
olejek eteryczny – kilka kropli (wedle uznania)
barwniki naturalne – opcjonalnie
dowolne kwiaty, płatki, zioła – opcjonalnie
przygotowanie: Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, a następnie dodajemy wybrane olejki, przesypujemy do szczelnie zamykanego słoja, zamykamy. Sól wsypujemy przed kąpielą do ciepłej wody i czekamy, aż się rozpuści. Po kąpieli należy opłukać ciało czystą wodą.

 

Kwasek cytrynowy dodany do kąpieli szczególnie jest polecany cerze dojrzałej i naczynkowej. Ma właściwości antyoksydacyjne, chroni skórę przed wolnymi rodnikami, spowalnia procesy starzenia się. Pomaga poradzić sobie z przebarwieniami, wyrównuje koloryt skóry, rozjaśnia ją. Ponadto dodany do kąpieli pomaga w późniejszym wyczyszczeniu wanny z osadów mydlanych. W wodzie, w połączeniu z sodą zaczyna tworzyć się dwutlenek węgla dając przyjemny dla oka i ciała musujący efekt.

Soda zmiękcza wodę, działa złuszczająco i poprawia wygląd skóry. Kąpiel z sodą oczyszczoną pomaga w radzeniu sobie z grzybicą i innymi problemami skórnymi, łagodzi stany zapalne, hamuje rozwój drożdży i bakterii. Kąpiel z sodą odświeża, niweluje zapach potu oraz pomaga radzić sobie z problemem nadpotliwości.

Sól epsom oprócz działania detoksykującego i zmiękczającego łagodzi ból oraz stany zapalne. Polecana jest przy bólach migrenowych oraz mięśniowych i stawowych. Przyspiesza gojenie się skóry. Kąpiel w ciepłej wodzie z dodatkiem soli epsom jest idealna po ciężkim i stresującym dniu, wykazuje działanie relaksujące, odprężające i poprawiające nastrój, pomaga zasnąć.

Sól (morska, kłodawska, różowa) dodana do kąpieli działa relaksująco, odświeżająco i nawilżająco. Zwiększa ukrwienie skóry, stabilizuje ciśnienie krwi, reguluje przemianę materii i poprawia odporność.

Olejki eteryczne oprócz przyjemnego zapachu gwarantują szereg korzyści prozdrowotnych. Dodając kilka kropli fundujemy sobie nie tylko aromaterapię, ale także wzbogacamy naszą kąpiel o właściwości pielęgnacyjne w zależności od tego z jakiej rośliny pochodzi olejek. Nie musimy do mieszanki od razu dodawać olejków, możemy za każdym razem przed wsypaniem soli wlać kilka kropli wybranego olejku do wanny.

Przykłady olejków relaksujących:
lawenda, geranium (pelargonia), róża, szałwia, neroli, olejki z cytrusów;

Olejki na przeziębienie (ułatwiające oddychanie): kadzidłowiec, wawrzyn szlachetny, mirt, rozmaryn, tymianek, mięta, sosna;

Olejki poprawiające krążenie: cynamonowiec, lawenda pośrednia, mirt, wawrzyn szlachetny;

Olejki odświeżające, energizujące: mięta pieprzowa i polna, trawa cytrynowa, imbir, grejpfrut, cytryna, drzewo herbaciane.

 

 Źródła:

https://strefaurody.pl/Kwas-cytrynowy-zastosowanie-wlasciwosci-polecane-kosmetyki-blog-pol-1649079823.html

https://www-ellyseveryday-com.translate.goog/ellys-everyday-blog/how-to-use-citric-acid-in-soap-making?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=rq

https://seasalt.com/salt-101/about-bath-salt/epsom-salt-uses-and-benefits?47ac6359a9e18447dbc6749be87e0b39=1

https://www.physalishealth.com/en/aromatherapy/essential-oils/

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 30 Zima 2024/25

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet