• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Z wykluczeniami
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Nowe produkty
    • Kulinarne ABC
    • Wiemy co jemy
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Konkursy!
    • Serwis
    • Kwartalnik Gotuj w stylu eko.pl
  • Szefowie kuchni
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Z wykluczeniami
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Nowe produkty
    • Kulinarne ABC
    • Wiemy co jemy
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Konkursy!
    • Serwis
    • Kwartalnik Gotuj w stylu eko.pl
  • Szefowie kuchni
  • Otwórz wyszukiwarkę
    Zamknij wyszukiwarkę
Następny
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylWielkanoc w zdrowym wydaniu
Wielkanoc w zdrowym wydaniu
15 / 03 / 2016

Wielkanoc w zdrowym wydaniu

Magdalena Nagler - foodmania

Święta Wielkanocne zbliżają się dużymi krokami. To moment, kiedy wiele osób może zwolnić tempo swojego życia i cieszyć się chwilami spędzonymi z bliskimi. Dla gospodyń domowych to czas kulinarnych szaleństw, a dla domowników i gości okazja, by posmakować tradycyjnych świątecznych potraw. Nierzadko wiąże się to również z nadmiernym łakomstwem, przez co święta stają się po prostu sposobnością do nieustannego objadania się, które z kolei może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.


Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez jajek z majonezem, sałatki jarzynowej, żurku z białą kiełbasą, czy ciast takich jak mazurek lub babka. Ujmują nas swoim smakiem, jednak niewiele osób wie co się za nimi kryje.
Bazą do przygotowania tradycyjnego żurku jest oprócz zakwasu również biała kiełbasa. Bardzo często na sklepowych półkach możemy spotkać kiełbasę, której skład pozostawia wiele do życzenia. Dodatkowo do smaku dodaje się również boczku, a całość zabielana jest wysokoprocentową śmietaną i podawana z gotowanym na twardo jajkiem. To wszystko sprawia, że zupa staje się bardzo ciężkostrawna i posiada wysoką zawartość tłuszczów zwierzęcych. Nadmierna ich ilość powoduje uczucie ociężałości, wzdęcia i niestrawność, a w dłuższej perspektywie prowadzi do wielu chorób, jak otyłość, czy choroba wieńcowa.


Na wielkanocnym stole prym wiodą również jajka. Podawane mogą być na wiele sposobów, a najpopularniejszym z nich i zarazem najprostszym jest ugotowanie na twardo i podanie z łyżeczką majonezu. Popularną potrawą jest też sałatka jarzynowa, która także obfituje w sporą ilość jajek ugotowanych na twardo oraz majonezu. To przekąski, które w połączeniu z pozostałymi potrawami świątecznymi mogą niekorzystnie wpłynąć na poziom cholesterolu. Wystrzegać się go muszą zwłaszcza osoby starsze, narażone na choroby serca, czy miażdżycę.


Podczas świątecznego ucztowania nie może zabraknąć też słodkości. Oprócz kupnych, czekoladowych słodyczy w postaci jajek i zajączków rozsmakowujemy się ciastami. Te, które cieszą się największą popularnością to mazurek oraz babka. W większości domów przygotowywane są one z wysoko przetworzonej mąki pszennej z dodatkiem białego cukru oraz margaryny, a towarzyszą im polewy z mlecznej czekolady, czy masy krówkowej. To istna bomba nie tylko kaloryczna, ale również powodująca niebezpieczne skoki cukru we krwi. Zajadając się takimi słodkościami napędzamy ochotę na kolejne smakołyki, co prowadzi do nieustannego uczucia głodu.
Taka ciągła jedno, czy dwudniowa konsumpcja obfitująca w ciężkie potrawy może skutkować długotrwałymi dolegliwościami. Zjadanie w krótkich odstępach czasu zbyt dużych porcji powoduje, że układ pokarmowy jest przeciążony. Zwłaszcza trzustka, która jest odpowiedzialna za wytwarzanie enzymów trawiennych nie będzie w stanie wytworzyć ich wystarczającej ilości. Co za tym idzie krew nie zdoła doprowadzić składników odżywczych do reszty organizmu, a zalegające w jelicie cienkim resztki pokarmowe mogą przyczynić się do rozwoju szkodliwej flory bakteryjnej.


Niejedno z nas przekonało się o tym na własnym przykładzie! Znacie to uczucie, gdy dopada Was senność, apatia i ociężałość? To między innymi wina zbyt dużej ilości zjedzonych tłuszczów. Uciążliwe wzdęcia i powszechnie zwana zgaga to kolejne symptomy, które wysyła nasz organizm, gdy w żołądku i jelitach nagromadzą się gazy.


Zatem nasuwa się pytanie: co jeść, aby nie tracić smaku świąt i jednocześnie zachować dobre samopoczucie? Jest na to rozwiązanie! Istnieje kilka sposobów, aby zmienić tradycyjne, ciężkie potrawy na zdrowsze, by były równie smaczne oraz tym samym wspomóc przemianę materii.
Do świątecznej diety warto włączyć sporo warzywnych dodatków, takich jak sałatki ze świeżych warzyw, które powinny stanowić dodatek do każdego mięsnego dania. Zdecydowanie wspomogą one naszą przemianę materii (Dyniowe placki z lekką sałatką) .

Bardzo popularnymi dodatkami na stole świątecznym są również ćwikła z chrzanem, czy tarty świeży chrzan. Warto po nie sięgać, ponieważ oprócz niskiej zawartości kalorii wspomogą też pracę pęcherzyka żółciowego, a przy tym obfitują w wiele witamin (A, B, B1, B2, C, E) (Jajka w sosie chrzanowym na napoju jaglanym) .

Kolejnym sposobem na to, by podczas świąt czuć się dobrze jest zastąpienie ciężkich, słodkich przekąsek koktajlami na bazie owoców z dodatkiem superfoods. Możemy również zacząć od nich dzień. Wieloowocowy koktajl z dodatkiem mielonego lnu, nasion babki płesznik, czy spiruliny lub młodego jęczmienia doda nam witalności i od samego rana nastawi naszą przemianę materii na wysokie obroty (Wieloowocowy koktajl zespiruliną) .

Wiele zup, czy dań mięsnych można przygotować z użyciem przypraw poprawiających trawienie. Do takich należą między innymi bazylia, cynamon, czarnuszka, czy estragon (Krem z pieczonych pomidorów z dzikim ryżem) . Dzięki nim uzyskamy również niebanalny, ciekawy smak.

Z kolei ci, którzy nie boją się eksperymentować mogą zasięgnąć rozwiązań z kuchni wegańskiej. Idealnym zamiennikiem dla tradycyjnego majonezu jest ten przygotowywany na bazie orzechów nerkowca. Wystarczy dowolną ilość orzechów nerkowca namoczyć przez kilka godzin w wodzie i odcedzić, po czym zbendować z dodatkiem dobrej jakości oleju, soku z cytryny, octu oraz przypraw (sól i pieprz). Zarówno w smaku, jak i konsystencji nie odbiega od tradycyjnego!

Natomiast to pieczenia ciast lepiej jest użyć mniej przetworzonych składników. Mąkę pszenną można zastąpić pełnoziarnistymi mąkami: orkiszową, żytnią, czy bezglutenowymi: jaglaną, amarantusową, migdałową (Migdałowy mazurek z daktylowym karmelem) . Zamiast margaryny dodajcie olej kokosowy lub masło ghee, a kaloryczne i niskowartościowe dodatki zamieńcie na bakalie (Keksowe babeczki jaglane) !


Warto przyjrzeć się również technikom kulinarnym stosowanym podczas przygotowywania potraw. Niejednokrotnie smażenie na głębokim tłuszczu możemy zamienić na grillowanie, czy zapiekanie (Cukiniowy pasztet z zielonej soczewicy) .

Niecodziennym, jednak bardzo zdrowym sposobem jest gotowanie na parze. Dzięki niemu zachowamy większość wartości odżywczych, a przy tym nie dodamy zbędnego tłuszczu (Wiosenna salatka z makaronem kukurydzianym szparagami i botwiną) lub (Sałatka z brokuła i kurczaka na parze) .


Nie istnieje jeden złoty środek na to, by podczas świąt czuć się dobrze. Wszyscy jesteśmy inni i powinniśmy dostosować swoją dietę do indywidualnych potrzeb. Jednak jedno jest pewnie- trochę ruchu i umiar w jedzeniu zagwarantują dobre samopoczucie i mile spędzony czas.


Ciekawostką, która może się przypadać podczas świątecznych degustacji jest fakt, że dokładne przeżuwanie jedzenia zwiększy ilość składników odżywczych, które z niego wchłaniamy. To z kolei pobudzi mózg do produkcji obniżającej apetyt serotoniny!


Takie świąteczne gotowanie to idealna okazja, by w niecodzienny sposób spędzić czas z bliskimi. Włączcie w świąteczne przygotowania całą rodzinę i bawcie się smakami, odkrywając tradycyjne potrawy w nowej, zdrowszej odsłonie (Wielkanocne przepisy) !

dkrzew
dkrzew powiedział/a:
Dla tych, którzy nie mogą jeść orzechów , natomiast dobrze tolerują strączki polecam również majonez domowej roboty z białej fasoli jest przepyszny i ma oryginalny smak idealnie pasujący do sałatek jarzynowych, tak często goszczących na naszych stołach.
cytuj odpowiedz 16.03.2016, godz. 11:18
Magdalena Nagler - foodmania
Magdalena Nagler - foodmania powiedział/a:
to prawda, wystarczy tylko do dobrze przyprawić ;)
cytuj 16.03.2016, godz. 13:23
gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Bardzo przydatny artykuł.
Warto było zasięgnąć tej wiedzy, którą będę rozpowszechniać wśród rodziny i znajomych.
cytuj odpowiedz 18.07.2017, godz. 21:59

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 106705 Renixx Renixx
  • 96199 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 66351 dorotaDS dorotaDS
  • 59718 paulina2157 paulina2157
  • 58835 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 55428 foodmania foodmania
  • 48924 Na widelcu Na widelcu
  • 47366 Stokrotka Stokrotka
  • 43464 opuncja123 opuncja123
  • 40807 gosia56 gosia56
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Koktajl zdrowia

Koktajl zdrowia

Barbara Strużyna
10 7 10 min
Zapiekanka ratatouille pod wegańskim beszamelem

Zapiekanka ratatouille pod wegańskim beszamelem

wegeweda
10 7 40 min
Kremowa, biała zupa z fenkułu z nasionami czarnuszki

Kremowa, biała zupa z fenkułu z nasionami czarnuszki

Dorota Woźniak - Twins Pot
10 10 45 min
Krem buraczano-jaglany

Krem buraczano-jaglany

Barbara Strużyna
7 5 60 min
Zielone knedle jaglane

Zielone knedle jaglane

foodmania
8 4 90 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Strona główna
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Z wykluczeniami
  • Artykuły
    • Nowe produkty
    • Kulinarne ABC
    • Wiemy co jemy
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Aktualności
    • Konkursy!
    • Serwis
    • Kwartalnik Gotuj w stylu eko.pl
  • Szefowie kuchni
  • Kontakt
  • FAQ / pomoc
  • Regulamin i polityka prywatności
  • Polityka plików cookie
Serwis wykreowała elastika
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).