Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylZdrowe Święta Wielkanocne
Zdrowe Święta Wielkanocne
06 / 04 / 2020

Zdrowe Święta Wielkanocne

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz

Zdrowe Święta Wielkanocne

Kiedyś pokarmy przygotowane na Święta Wielkanocne były bardzo ciężkie. W ten sposób wynagradzano sobie długi okres postu. Obecnie mamy mnóstwo składników i pomysłów, aby śniadanie i całe święta sprzyjały zdrowiu i nie powodowały że będziemy czuli się przejedzeni i ociężali.

W Wielkanocnym menu, w zależności od regionu można znaleźć: żurek z białą kiełbasą, barszcz biały i wszelkiego rodzaju faszerowane jaja. W tym przypadku mamy bardzo szerokie pole do eksperymentowania z  różnym farszem np. z awokado, ze szpinaku, z chrzanowym, ziołowym z kiełkami i szczypiorkiem, z soczewicą. Na stoły trafiają również pasztety z mięsa lub warzywne, pieczone mięsa i wędliny domowej roboty. Do nich świetnie pasują chrzan i ćwikła z chrzanem. Wśród lżejszych potraw znajdziemy wszelkiego rodzaju sałatki jarzynowe. Wśród deserów i słodkości królują domowe ciasta: baby (drożdżowe, piaskowe, na bazie majonezu, gotowane), serowa pascha i mazurki.

Aby nie przejeść się w święta i nie przybrać na wadze należy zadbać o kaloryczność posiłków i o jakość produktów. Miarą wielkości naszej porcji powinny być nasze dłonie złożone w pięści. Taka wielkość porcji da nam uczucie sytości. Świętowanie dobrze zacząć od warzyw np. marchewek, ogórków czy selera naciowego, pocięte w słupki zanurzane w majonezie z aquafaby lub awokado. Sałatki można posypać rzeżuchą, szczypiorkiem, koperkiem lub kiełkami. Mieso dobrze jeść w towarzystwie chrzanu lub ćwikły z chrzanem, który pobudza trawienie. Zupę doprawiajmy jogurtem lub śmietanką roślinną. Ja polecam zjeść czysty niezabielany żur. Mięsa najlepiej upiec w szkle, naczyniu żeliwnym lub  metodą sous vide (długo gotowane w niskiej temperaturze). Unikajmy nadmiernej ilości soli, zastępując ją ziołami takimi jak majeranek, kminek, natka pietruszki, bazylia, koper. Między posiłkami dobrze jest pić herbatki ziołowe: pojedyncze zioła lub mieszanki ziołowe. Herbatka z naparu rumianku, mięty czy ostropestu pomoże w trawieniu. Niezastąpiona jest także woda pita pomiędzy posiłkami.

Unikajmy lukrowanych ciast i tych z kremem. Wybierzmy te z owocami. Mąkę pszenną zastąpmy tymi bogatymi w błonnik, z pełnoziarnistych zbóż, mielonych orzechów, kasz lub płatków (np. owsianych).

Można by powiedzieć, że Święta Wielkanocne majonezem stoją. Jest wiele opinii dietetyków o tym, że majonez jest niezdrowy i tuczący. Ale są też opinie, i ja sie z nimi zgadzam, że majonez w rozsądnych ilościach jest dobry. To same żółtka, olej lub oliwa, ocet jabłkowy lub sok z cytryn i musztarda zmiksowane ze sobą.

 

JAJA MARYNOWANE W BURAKACH Z ZIELONYM MAJONEZEM

czas przygotowania: 15 min. + czas marynowania do 12 godzin

3 porcje

Składniki:
jaja - 6 szt.
buraki - 2 szt.
ocet - 80 ml
ziele angielskie - 3 szt.
liść laurowy - 1 szt.
majonez domowy- 2 łyżki
jedna różdżka szpinakowa Czary Mary lub 1 łyżeczka matchy
cebula - 1 szt.

Przygotowanie: Jaja (o pokojowej temperaturze) gotować 7 minut (dłuższe gotowanie wygeneruje zieloną otoczkę wokół żółtka). Jaja wystudzić i obrać ze skorupek. Buraki i cebulę pokroić w plastry. Włożyć do garnka. Dodać przyprawy, wodę. Gotować kilka minut. Następnie dodać ocet i pogotować jeszcze kilka minut. Wystudzić.
Włożyć do garnka ugotowane jaja na twardo i wstawić do lodówki lub w chłodne miejsce. Marynować kilka godzin. (np.12). Wymieszać majonez z pudrem ze szpinaku. Włożyć do szprycy i dekorować. Posypać rzeżuchą.

Dla wegan lub osób uczulonych na jajka proponuję majonezy w fit stylu:

MAJONEZ BEZ JAJ

czas przygotowania: 5 min.

6 porcja (całość 180 ml)

Składniki:

aquafaba (woda z ugotowanej cieciorki lub z zalewa  ze słoika z cieciorką) -  ok. 80 ml
ocet jabłkowy lub sok z cytryny -2 łyżeczki
musztarda - 1  łyżeczka
czarna sól Kala Namak - szczypta 
oliwa lub olej rzepakowy - ok. 1 szklanki

Przygotowanie: Aqufabę - płyn z cieciorki wymieszać z resztą składników (oprócz oleju). Blenderem zmiksować całość, następnie dodawać powoli wlewając stróżką olej lub oliwę. Majonez będzie bardziej gęsty, im więcej oliwy lub oleju dodamy.

MAJONEZ Z AWOKADO

czas przygotwania: 15 min.

1 porcja

Składniki:

awokado (dojrzałe) - 1 szt.

sok z limonki lub cytryny - 1/2

czarna sól Kala Namak - szczypta

musztarda lub wasabi - 1/2 łyżeczki

olej - ok. 100 ml

Przygotowanie: Awokado wyjąć łyżeczką i umieścić w  naczyniu - zblendować  razem z pozostałymi składnikami oprócz oleju, aż powstanie gładki, gęsty krem. Na koniec wlać olej i ponownie zblendować.  Majonez przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiku do trzech dni.


KLASYCZNA SAŁATKA JARZYNOWA Z AWOKADO Z MAJONEZEM BEZ JAJ

czas przygotowania: 60 min.

12 porcji

Składniki:
marchew - 2 szt.
pasternak - 1 szt.
pietruszka ( korzeń) - 1 szt.
seler - 1/2 szt.
jabłko - 1 szt.
awokado - 1 szt.
ziemniak ( można pominąć) - 1 szt.
biała część pora - kawałek
kiszone ogórki - 2 szt.
groszek zielony lub konserwowy - 1 szklanka
majonez bez jaj - kilka łyżek
musztarda - 2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Warzywa: pasternak, marchew, seler, pietruszka, ziemniak ugotować krótko. Wszystko pokroić w drobną kostkę. Doprawić majonezem i musztardą.

LEKKA SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM

czas przygotowania: 15 min.

4 porcje

Składniki:

ogórek - 1 szt.
rzodkiewki - 1 pęczek
sałata np. strzępiasta - 1 szt.
sos sałatkowy np. koperkowo ziołowy - 1 opakowanie
sok z cytryny - 1 łyżka

olej - 3 łyżki
rzeżucha - trochę

Przygotowanie: Przygotować sos sałatkowy według opisu na opakowaniu. Umyte warzywa pokroić na mandolinie lub w cienkie plasterki. Sałatę porwać i ułożyć na półmisku. Na sałacie rozłożyć rzodkiewkę i ogórka, skropić sokiem z cytryny i  polać sosem sałatkowym. Wierzch posypać rzeżuchą.



Do żuru i białego barszczu proponuję zrobić własną białą kiełbasę z mięsa z indyka.


DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA

czas przygotowania: 130 min.

12 porcji

Składniki:
mielone mięso z udźca indyka - 2 kg
czosnek - 3 ząbki
gorczyca - 2 łyżeczki
koper włoski i majeranek po 1 łyżeczce
sól i pieprz do smaku
cukier - 1/2 łyżeczki
przegotowana zimna woda - 1/2 szklanki
jelita lub osłonki do napełniania kiełbasy.

Przygotowanie: Mięso przełożyć do dużej misy, dodać przyprawy i wyrobić. Następnie dodać wodę i dobrze wyrobić. Zostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godz. Masą napełnić jelita lub osłonki , wykorzystując do tego maszynkę do mielenia lub nadziewarkę - maszynkę do kiełbas. Białą kiełbasę z indyka można zamrozić, obgotować lub upiec. Surową można dodać do gotującego się żuru.


Dla osób stroniących od mięsa polecam pasztet warzywny:


PASZTET WARZYWNY Z GRZYBAMI


czas przygotowania: 80 min.

12 porcji

Składniki:

marchew - 2
seler - 1 pęk
pietruszka - 2 szt.
zielona soczewica - 1/2 szklanki
batat - 1 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 2 szt.
pieprz i sól do smaku
kmin - 1/2 łyżeczki
kolendra - 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
podgrzybki świeże lub suszone - 6 szt.
mielone siemię lniane - 1 łyżka
olej - 2 łyżki

Przygotowanie: Forma keksówka 10x20 cm
Grzyby: suszone -  umyć, namoczyć i ugotować 40 minut do miękkości; świeże lub mrożone grzyby - udusić na niewielkiej ilości oleju.
Ugotować soczewicę bez soli ok. 30 min. Odcedzić
Warzywa obrać pociąć w dużą kostkę. Rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i dusić do miękkości ok. 20 minut. Wyciągnąć ziele i liść.
Warzywa przełożyć do malaksera. Dodać soczewicę, grzyby, czosnek, siemię lniane i resztę przypraw. Zmielić na jednolitą masę.
Papier wysmarować niewielką ilością oleju. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem. Piec w 180 stopniach 40-45 minut. Wystudzić.

BABECZKI ORKISZOWE 

składniki ciasta:
2 jajka
3/4 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub owsianej
2 łyżki otrąb owsianych
1/2 łyżki ksylitolu
aromat cytrynowy
1 łyżeczki sody
100 ml jogurtu naturalnego (pokojowa temperatura)
3 łyżki oleju
otarta skórka z jednej cytryny
mak
płatki bławatka

składniki polewy:
2 łyżki cukru pudru
sok z połówki cytryny

Przygotowanie: Całe jajka wbijamy do miski ubijamy z ksylitolem. Do ubitej masy wlewamy olej rzepakowy i jogurt, skórkę i aromat cytrynowy. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Wsypujemy mąkę, otręby i mieszamy delikatnie. Przekładamy do sylikonowej formy ( sześć sztuk) lub blaszanej wysmarowanej i oprószonej. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 18-20 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzone babeczki lukrujemy. Ja posypałam je makiem i płatkami bławatka.


JAGLANY MAZUREK Z TOFU I KREMEM Z NERKOWCÓW

czas przygotowania: 100 min,

8 porcji

Składniki:
Spód:
maka jaglana - 150 gram + skrobia ziemniaczana -  1 łyżka
mąka ryżowa - 50g
"kisiel" z zagotowanego siemienia lnianego - 2 łyżki
zimny olej kokosowy pokrojony w kostkę - 90 g
proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
ksylitol - 3 łyżki
jogurt sojowy - 1 łyżka

Przygotowanie:
Zagotować siemię lniane do momentu aż powstanie kisiel. Schłodzić. Wysmarować tłuszczem foremkę i oprószyć mąką bezglutenową.
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do malaksera lub miski i wymieszać je do ich połączenia się. Schłodzić w lodówce 30 minut. Następnie rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście położyć odwróconą wcześniej przygotowaną foremkę. Wsunąć dłoń pod papier i odwrócić ciasto. Jeśli boki się pokruszą, ręką dolepić boki**. Spód ciasta nakłuć widelcem i włożyć do pieca nagrzanego do 180 ˚C na 12 -15 minut. Kiedy się podpiecze wyjąć z pieca.


Uwaga na ksylitol w ciastach, przy większych ilościach na niektóre osoby działa przeczyszczająco (jeśli nigdy wcześniej go nie próbowaliśmy lepiej sięgnąć po cukier kokosowy lub erytrol)
** ciasto jest dość kruche ze względu na brak glutenu. Spoiwem jest siemię lniane i skrobia ziemniaczana. Można dodać jajko w wersji wegetariańskiej, wtedy lepiej się trzyma.

Krem tofu
tofu - 300 gram
skrobia ziemniaczana 2 łyżeczki +  herbata macza 2 łyżki lub budyń z matcha - 3 łyżki
skondensowane mleko kokosowe 120 g  lub mleczko kokosowe (stała cześć) 100 g   +  miód - 20 ml
Przygotowanie: Tofu rozdrobnić blenderem. Dodać mleko kokosowe i zmiksować na koniec dodać opakowanie budyniu z matcha lub 2 łyżeczki skrobi i 2 łyżeczki herbaty matcha. Zmiksować całość na gładko. Masę wylać na podpieczony spód. Zapiekać ok. 20 minut. Dzięki budyniowi masa tofu nabierze aromatu ananasowego.

Krem z nerkowców
uprażone orzechy nerkowców - 3/4 szklanki
mleczko kokosowe (stała część) - 2-3 łyżki
syrop klonowy - 1 łyżka

Przygotowanie: Nerkowce zmiksować wraz ze śmietanką kokosową i miodem oraz szczyptą soli.
Wypieczony mazurek dekorować kremem z nerkowców, udekorować owocami np. kiwi i limonką oraz  podpieczonymi płatkami migdałowymi i kokosowymi oraz miętą. Na całość zetrzeć skórkę z limonki.

Na koniec świętowania najlepszy dla nas będzie rodzinny spacer i obserwacja budzącej się do życia przyrody. W tym roku niestety tylko we własnym ogródku lub na balkonie, ze wzgledu na trudną sytuację zwiazaną z pandemią korona wirusa (wiosna 2020 rok).

Życzę wszystkim zdrowia Anita Zegadło  

 

Na koniec trochę mniej zdrowo ale za to bardzo słodko, tak raz do roku:  

MAZUREK WIELKANOCNY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

czas przygotowania: 50 min.

6 porcji

składniki:

mąka orkiszowa - 500 g
masło zimne - 200 g
cukier puder - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól szczypta

żółtka - 3 szt.
biała czekolada - 1 szt.
szafran - 1/2 łyżeczki
śmietanka - 80-100 ml

forma do pieczenia 23 x 28, papier do pieczenia

Przygotowanie: Masło posiekaj z mąką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Rozwałkuj spód na mazurek. Boki możesz udekorować wycinając foremką ciasteczka lub zrobić ramkę. Ozdoby należy "przykleić" na białko, a żółtko wykorzystamy do posmarowania wierzchu kwiatków lub ramki. Spód mazurka nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 20 minut w 1 80 stopniach. Po wypieczeniu spód studzimy. Śmietankę umieszczamy w naczyniu i dodajemy szafran. Moczymy aż puści kolor. Następnie podgrzewamy i kiedy będzie gorąca, zdejmujemy z płyty, dodajemy tabliczkę białej czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Całość przelewamy na mazurek, studzimy.

Nikita
Nikita powiedział/a:
Ciekawy artykuł, fajnie zebrane przepisy.
cytuj odpowiedz 01.02.2020, godz. 21:26

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet