Mazurek wielkanocny z białą czekoladą
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszSpecjalne: gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
masło zimne - 200 g
cukier puder - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól szczypta
biała czekolada - 1 szt.
szafran - 1/2 łyżeczki
śmietanka - 80-100 ml
Sposób przygotowania:
Masło posiekaj z mąką, cukrem pudrem i proszkiem dopieczenia. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Rozwałkuj spód na mazurek. Boki możesz udekorować wycinając foremką ciasteczka lub zrobić ramkę.Należy je "przykleić" na białko, a żółtko wykorzystamy do posmarowania wierzchu kwiatków lub ramki. Spód mazurka nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 20 minut 1 80 stopniach.
Po wypieczeniu spód studzimy.
Śmietankę umieszczamy w naczyniu i dodajemy szafran. Moczymy aż puści kolor. Następnie podgrzewamy i kiedy będzie gorąca, zdejmujemy z płyty i dodajemy tabliczkę białej czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Całość przelewamy na mazurek, studzimy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.