Pasztet warzywny z grzybami
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: śniadanie
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe, grzyby
Składniki:
seler - 1 pęk
pietruszka - 2 szt.
zielona soczewica - 1/2 szklanki
batat - 1 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
liść laurowy - 2 szt.
pieprz i sól do smaku
kmin - 1/2 łyżeczki
kolendra - 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
grzyby podgrzybki świeże lub suszone - 6 szt.
mielone siemię lniane - 1 łyżka
olej - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Przyjemnie grzybowy w smaku. Kremowa konsystencja.Polecam na Święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc.
Sposób przygotowania:
Grzyby: suszone - umyć, namoczyć i ugotować 40 minut do miękkości; świeże lub mrożone grzybki - udusić na niewielkiej ilości oleju.
Kiedy warzywa będą miękkie (wyciągnąć ziele i liść) przełożyć do malaksera. Dodać soczewicę, grzyby, czosnek, siemię lniane i resztę przypraw. Zmielić na jednolitą masę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.