Roślinny mazurek na kaszy jaglanej
Mikołaj BatorRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Zawiera: gluten, soja, kakao, cytrusy, pszenica
Składniki:
mąka ziemniaczana - 80 g
jogurt mango/lassi (np. od Zakwasownia) - 250 ml
olej kokosowy - 180 g
cukier puder trzcinowy - 50 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
ziemna woda - 2 łyżki
kasza jaglana - 2 filiżanki
mleko sojowe - 2 filiżanki
sok z pomarańczy - 2 szt.
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
tabliczka gorzkiej czekolady
daktyle kilka
płatki migdałów garść
pomarańcza do dekoracji - 1 szt.
sok z pomarańczy (dodatkowo) - 1 szklanka
Sposób przygotowania:
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Pokrusz ciasto i wyłóż nim blaszkę.
Piecz spód przez 25 – 30 minut.
Ostudź tak przygotowany blat ciasta.
Umieść ją w garnku. Zalej mlekiem sojowym oraz sokiem z dwóch
pomarańczy oraz dodatkową szklanką soku pomarańczowego ze sklepu.
Dodaj syrop daktylowy, ekstrakt waniliowy oraz olej kokosowy. Zagotuj
całość do momentu, aż kasza zacznie bulgotać.
Zdejmij z palnika, dodaj jogurt i zblenduj na gładką masę, wyłóż na upieczone ciasto. Udekoruj plastrami pomarańczy i polej roztopioną czekoladą.
Ciesz się cudownym smakiem całkowicie roślinnego mazurka.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.