Wytrawne tartaletki z boczniakami
Mikołaj BatorRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): francuska, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, soja, pszenica
Składniki:
mąki ziemniaczanej - 5-6 łyżek
zimnego oleju kokosowego - 80 g
proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki
soli - 1/4 łyżeczki
zimnej wody - 1/4-1/3 szklanki
sera wegańskiego czedar, z Zakwasowni - 50 g
śmietanki roślinnej - 15 g
genialnych boczniaków, z Zakwasowni - 1/4 opakowania
śmietanka roślinna
pieprz
sól
tymianek
Dodatkowe informacje:
Tartaletki na kruchym cieście są bardzo uniwersalne, a jeśli upieczemy wcześniej kruche ciasto, także proste! Jest to danie na tyle łatwe, że fajnie zaangażować w przygotowanie całą rodzinę, w tym również najmłodszych pomocników. Tartaletki można przygotować zarówno na słodko, jak i słono.Choć większość przepisów wymyślamy sami, ciasto na tartaletki upiekliśmy na bazie niezawodnego przepisu z Jadłonomii, pomijając jedynie cukier. Farsze to już jednak nasza sprawka. Proponujemy więc Wam wytrawny, słodko-słony farsz na bazie naszego czedara (https://sklep.zakwasownia.pl/produkt/czedar-z-nerkowcow/) i czerwonej cebulki oraz tymiankowe nadzienie z boczniaków.
Sposób przygotowania:
Tartaletka z czedarem z cebulką
Chedara rozpuścić w rondelku ze śmietanką. Tak powstałą masę przełożyć do tartaletek. Na górę nałożyć łyżeczkę cebulki w winie. Całość piec 5 minut w temperaturze 180 stopni. Wierzch można ozdobić kleksem ze śmietanki roślinnej i świeżym szczypiorkiem.
Boczniaki przelać do rondelka. Gotować przez 5 min na małym ogniu, żeby zredukować sos. Następnie dodać śmietankę, pieprz, sól i tymianek, ciągle mieszając. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Całość przełożyć do tartaletek. Piec 5 minut w temperaturze 180 stopni. Wierzch posypać świeżą natką pietruszki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.