Wspaniałe ciasto z szarlotką i cynamonem
Mikołaj BatorRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: orzechy wszystkie
Składniki:
płatki migdałów garść
suszone figi garść
suszone żurawiny garść
rozmaryn gałązka
mieszkanka mąk bezglutenowych do wypieku - 2 szklanki
napoj roślinny - 300 ml
olej z zarodków rzepaka - 150 ml
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
ocet jabłkowy od Zakwasownia - 1 łyżka
przyprawy piernikowa - 1 łyżka
cynamonu - 2 łyżki
płatków migdałowych - 1/2 filiżanki
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Boki posmaruj odrobina oleju i przyklej wycięte pasy papieru do pieczenia. Wymieszaj składniki na ciasto i wlej je do formy. Piecz przez 30 – 40 minut do przysłowiowego suchego patyczka. Ostudź i pokryj szarlotką.
Udekoruj figami, płatkami migdałowymi, żurawiną i rozmarynem.
Cudowne ciasto gotowe by świętować w gronie rodziny i przyjaciół.
Filiżanka 150 ml. :-)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.