Tartaletka jabłkowa
Mikołaj BatorRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, soja, orzeszki ziemne, pszenica
Składniki:
mąki ziemniaczanej - 5-6 łyżek
zimnego oleju kokosowego - 80 g
proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki
soli - 1/4 łyżeczki
zimnej wody - 1/4 – 1/3 szklanki
kremu z orzechów ziemnych z Zakwasowni - 3 łyżki
śmietanki roślinnej - 1 łyżka
migdałów w płatkach - 1 garść
płatki róży do dekoracji
Dodatkowe informacje:
Tartaletki na kruchym cieście są bardzo uniwersalne, a jeśli upieczemy wcześniej kruche ciasto, przede wszystkim proste! Jest to danie na tyle łatwe, że przyjemnie zaangażować w gotowanie całą rodzinę, w tym również najmłodszych pomocników. Tartaletki można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono.Większość przepisów wymyślamy sami, ale ciasto na tartaletki upiekliśmy na bazie niezawodnego przepisu z Jadłonomii, pomijając jedynie cukier. Dziś proponujemy Wam słodką, jabłkowo-orzechową tartaletkę.
Do przepisu użyliśmy naszej szarlotki - https://sklep.zakwasownia.pl/produkt/szarlotka-300ml/
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.