Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyfoodmaniaKomentarze
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Przeglądasz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione
Przepis: Ciecierzycowe pralinki w różnych smakach
foodmania
foodmania powiedział/a:
a przy tym bardzo sycące ;)
22.09.2016, godz. 19:26
Przepis: Ciasteczka amarantusowe z bananem i daktylami
foodmania
foodmania powiedział/a:
Erytrol to zamiennik cukru i nie ma gorzkawego posmaku, jak np stevia. Jest bardzo podobny do ksylitolu, jednak troszkę mniej od niego słodki. Jego zaletą jest również fakt, że nie powoduje próchnicy.
16.03.2016, godz. 20:32
Przepis: Amarantusowe bułeczki z jagodowym dżemem chia
foodmania
foodmania powiedział/a:
poprzez dodanie banana są raczej słodkie, ale jeżeli ktoś lubi połączenie lekko słodkiego smaku z wytrawnym to śmiało można je jeść z dowolnymi dodatkami ;)
26.02.2016, godz. 18:20
Przepis: Żołędziowe ciasto z dynią
foodmania
foodmania powiedział/a:
zaraz po pieczeniu jest zdecydowanie wilgotne i zbite, jednak po wystygnięciu traci nieco na wilgoci i nie ma raczej struktury typowego brownie, ale pozostaje bardzo zbite ;)
07.10.2015, godz. 07:53
Przepis: Daktylowe myffiny z kuskusu
foodmania
foodmania powiedział/a:
Można zamienić kuskus kaszą jaglaną (ugotowaną w mleku) lub kaszą kukurydzianą (nieugotowaną), jednak muffiny będą miały już inną strukturę. Przy użyciu kaszy jaglanej będą bardzo zbite, mokre i ciężkie- w tym przypadku należy kasze ugotować w mleku, natomiast przy użyciu kaszy kukurydzianej (na sucho, nieugotowanej) proponowałabym mniejszą ilość mleka 150ml, a muffiny będą bardziej suche :)
29.06.2015, godz. 07:28
Przepis: Ciasto z kuskusu ze śliwkami
foodmania
foodmania powiedział/a:
nie ubijałam białek, po prostu zblendowałam je razem z bananem i dodałam do pozostałych składników :)
20.04.2015, godz. 11:04
Przepis: Pomarańczowe ciasteczka jaglane z amarantusem
foodmania
foodmania powiedział/a:
i naprawdę są bardzo proste, a przy tym zdrowe i smaczne :)
15.02.2015, godz. 15:53
Przepis: Świąteczny keks otrębowy
foodmania
foodmania powiedział/a:
w łatwy sposób można właśnie przemycić otręby i sprawić, że będą świetnie smakować :)
15.02.2015, godz. 15:51
Przepis: Bajaderki śliwkowe
foodmania
foodmania powiedział/a:
pewnie byłyby jeszcze bardziej sycące i pełne smaku- dobry pomysł :)
15.02.2015, godz. 15:50
Przepis: Buraczkowe kotlety z kaszy bulgur
foodmania
foodmania powiedział/a:
mają lekko orzechowy posmak, dzięki kaszy bulgur :)
15.02.2015, godz. 15:50
Przepis: Migdałowe tartaletki z chia
foodmania
foodmania powiedział/a:
spód babeczek jest kruchy i słodki, natomiast wypełnienie wyjątkowo delikatne i ciekawe w smaku dzięki chia :)
15.02.2015, godz. 15:49
Przepis: Jaglany krem orzechowo - czekoladowy
foodmania
foodmania powiedział/a:
dokładnie, bez ulepszaczy i całej chemii :)
15.02.2015, godz. 15:49
Przepis: Kakaowe babeczki z mieszanki kasz
foodmania
foodmania powiedział/a:
zachęcam do spróbowania :)
15.02.2015, godz. 15:48
Przepis: Kremowy koktajl daktylowy
foodmania
foodmania powiedział/a:
z mlekiem migdałowym pewnie smakowałoby jeszcze lepiej! :)
15.02.2015, godz. 15:48
Przepis: Czekoladowe naleśniki gryczane
foodmania
foodmania powiedział/a:
smakują również świetnie! gwarantuję! :)
15.02.2015, godz. 15:48
Przepis: Gulasz z soczewicy
foodmania
foodmania powiedział/a:
taki gulasz to dopiero ma smak! i przy tym lekki i zdrowy :)
28.12.2014, godz. 09:26
Przepis: Wegetariański smalczyk z fasoli
foodmania
foodmania powiedział/a:
nie jestem fanką tradycyjnego smalcu, ale ta wegańska wersja wygląda zachęcająco :)
18.12.2014, godz. 14:25
Przepis: Puree z cieciorki- obiadowa alternatywa dla ziemniaków
foodmania
foodmania powiedział/a:
za ziemniakami nie przepadam, a takie puree z ciecierzycy, niczym hummus to świetny dodatek do obiadu! :)
18.12.2014, godz. 14:25
Przepis: Ciasto dyniowe
foodmania
foodmania powiedział/a:
dyniowe wypieki to jedne z moich ulubionych, z chęcią bym spróbowała kawałeczek :)
18.12.2014, godz. 14:24
Przepis: Kasztany jadalne z brukselką
foodmania
foodmania powiedział/a:
połączenie kasztanów z brukselką w towarzystwie miodu brzmi zaskakująco i z chęcią wypróbuję :)
18.12.2014, godz. 14:24
Przepis: Kopytka bez jajek z sosem dyniowym
foodmania
foodmania powiedział/a:
podobne do moich knedli, super! :)
18.12.2014, godz. 14:23
Przepis: Wegański mus czekoladowy z banana i awokado
foodmania
foodmania powiedział/a:
bardzo zdrowa propozycja na deser, właśnie takie lubię :)
18.12.2014, godz. 14:22
Przepis: Kolorowa sałatka z komosą ryżową
foodmania
foodmania powiedział/a:
sałatka pełna kolorów, smaku i zdrowia! to przykład jak można połączyć smaczne z pożytecznym dla organizmu :)
18.12.2014, godz. 14:22
Przepis: Amarantusowe zaskoczenie
foodmania
foodmania powiedział/a:
myślę, że dzięki wyjątkowemu smakowi mąki amarantusowej kluseczki smakowały świetnie!
18.12.2014, godz. 14:21
Przepis: Podpłomyk razowy z warzywami i serem
foodmania
foodmania powiedział/a:
taki podpłomyk można by zaserwować bez dodatków do zupy krem :)
18.12.2014, godz. 14:21
Przepis: Malinowe smoothie jaglane
foodmania
foodmania powiedział/a:
dzięki jaglane był bardzo sycący! :)
18.12.2014, godz. 14:19
Przepis: Biszkopt jaglany z owocami
foodmania
foodmania powiedział/a:
dokładnie, kasza jaglana sprawia, że wypieki mają swój świetny smak :)
18.12.2014, godz. 14:19
Przepis: Biszkopt jaglany z owocami
foodmania
foodmania powiedział/a:
koniecznie, bo jak spróbujesz to zrobisz po raz kolejny! :)
18.12.2014, godz. 14:18
Przepis: Shake truskawkowo-brzoskwiniowy
foodmania
foodmania powiedział/a:
czasem serwuję sobie takie w środku zimy, zamykam oczy i nagle jestem na gorącej plaży :)
18.12.2014, godz. 14:16
Przepis: Koktajl owoce leśne
foodmania
foodmania powiedział/a:
zapewne tak, przy takich koktajlach można eksperymentować :)
18.12.2014, godz. 14:16
Przepis: Keks z fasoli
foodmania
foodmania powiedział/a:
i gwarantuję, że jeden kawałek ciasta potrafi nasycić :)
18.12.2014, godz. 14:15
Przepis: Kremowa owsianka bananowa z jeżynami
foodmania
foodmania powiedział/a:
owoców ;)
18.12.2014, godz. 14:15
Przepis: BEZGLUTENOWE BABECZKI JAGLANE Z JAGODAMI GOJI
foodmania
foodmania powiedział/a:
nie tym razem :) ale również pomarańczowo :)
18.12.2014, godz. 14:14
Przepis: Ciastczka jaglane w 3 smakach
foodmania
foodmania powiedział/a:
zdecydowanie! jak raz spróbujesz to będziesz je piec już zawsze :)
18.12.2014, godz. 14:14
Przepis: Kokosowy pudding chia z dynią
foodmania
foodmania powiedział/a:
ja również byłam zaskoczona smakiem! :)
18.12.2014, godz. 14:13
Przepis: Krem z kalafiora z czarnym ryżem
foodmania
foodmania powiedział/a:
czarny ryż na pewno przebija swoim smakiem inne odmiany, taki lekko orzechowy, nietypowy :)
18.12.2014, godz. 14:11
Przepis: Bakłażan faszerowany czarnym ryżem
foodmania
foodmania powiedział/a:
to rzeczywiście bardzo ciekawe w smaku warzywo, niebanalne :)
18.12.2014, godz. 14:11
Przepis: Krem z jarzyn z kaszą jaglaną
foodmania
foodmania powiedział/a:
kasza jaglana z zupami smakuje bardzo dobrze, a jednocześnie sprawia, że są sycące i jeszcze zdrowsze :)
18.12.2014, godz. 14:09
Przepis: Świąteczny migdałowiec
foodmania
foodmania powiedział/a:
wypieki migdałowe są słodkie i delikatne, właśnie połączenie z masą z serka daje super efekt :)
18.12.2014, godz. 14:08
Przepis: Jaglane ciasteczka z orzechami 3-składnikowe
foodmania
foodmania powiedział/a:
dokładnie, banalnie proste i szybkie, a jakie smaczne! trzeba tylko uważać, aby nie zaburzyć proporcji, bo jeśli dodamy więcej banana to mogą być placuszki, a nie ciasteczka :)
18.12.2014, godz. 14:07
Przepis: Krem z cukinii z makaronem ryżowym
foodmania
foodmania powiedział/a:
makaron ryżowy jest bardzo neutralny w smaku i chłonie smak potrawy, z którą jest podany- to świetny dodatek!
07.12.2014, godz. 19:49
Przepis: Koktajl mocno owocowy
foodmania
foodmania powiedział/a:
zapewne z mlekiem migdałowym smakowałoby świetnie :)
07.12.2014, godz. 19:45
Przepis: Czarny ryż na kwiecie z cukinii
foodmania
foodmania powiedział/a:
bardzo dziękuję za miłe słowa :)
07.12.2014, godz. 19:39
Przepis: Jęczmienne muffiny z buraczkami
foodmania
foodmania powiedział/a:
słodko! ;) a dodatek buraczka raczej dodaje koloru, w smaku jest niewyczuwalny :)
07.12.2014, godz. 19:38
Przepis: Krem z ciecierzycy z kurkami
foodmania
foodmania powiedział/a:
ma zupełnie inny smak, niż wszystkie te warzywne- polecam :)
07.12.2014, godz. 19:37
Przepis: Świąteczny keks otrębowy
foodmania
foodmania powiedział/a:
dokładnie tak! co więcej otrębów można użyć zupełnie zastępując mąkę :)
07.12.2014, godz. 19:36
Przepis: Muffiny z fasoli z bakaliami
foodmania
foodmania powiedział/a:
gorąco zachęcam do wypróbowania i oczywiście czekam na relację, jak wyszły :)
07.12.2014, godz. 19:36
Przepis: Jogurtowe ciasto kukurydziane
foodmania
foodmania powiedział/a:
blaszka nie jest, aż tak malutka, ponieważ keksówka, w której piekłam ciasto jest długości 25 cm ;)
28.11.2014, godz. 17:09
Przepis: Zapiekana owsianka a'la szarlotka
foodmania
foodmania powiedział/a:
Formę zakupiłam w tesco za około 35 zł. Muszę przyznać, że świetnie się sprawdza we wszelkich zapiekanych daniach, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych ;)
07.11.2014, godz. 19:24
Przepis: Dietetyczne scones owsiane
foodmania
foodmania powiedział/a:
smakują też dobrze :) a dodatek tych ciepłych i chrupiących orzechów był strzałem w dziesiątkę ;)
23.10.2014, godz. 20:14
Przepis: Naleśniki z samej kaszy gryczanej
foodmania
foodmania powiedział/a:
Najlepiej niepalona, ponieważ łatwo ją namoczyć i nie ma problemu ze zblendowaniem jej na gładką konsystencję.
25.09.2014, godz. 21:36
Przepis: Owsianka na mleku kokosowym
foodmania
foodmania powiedział/a:
prosty, a jaki smaczny przepis :)
23.09.2014, godz. 20:35
Przepis: Batoniki musli
foodmania
foodmania powiedział/a:
świetne batoniki! takie zdrowe i domowe słodycze są najlepsze :)
23.09.2014, godz. 20:34
Przepis: Jogurt z jabłkiem
foodmania
foodmania powiedział/a:
lekki, dietetyczny i pyszny deser :)
21.09.2014, godz. 12:11
Przepis: Piersi z kurczaka w mleku migdałowym z makaronem Tagliatelle z Wakame
foodmania
foodmania powiedział/a:
ten makaron ma świetny smak! bardzo przypadł mi do gustu :)
21.09.2014, godz. 12:10
Przepis: Pieczone pomidorki koktajlowe
foodmania
foodmania powiedział/a:
idealna przekąska, bądź dodatek do dania głównego!
21.09.2014, godz. 12:10
Przepis: Omlet na zimno na mleku kokosowym
foodmania
foodmania powiedział/a:
wygląda jak danie z najlepszej restauracji!
21.09.2014, godz. 12:09
Przepis: Domowa biała czekolada
foodmania
foodmania powiedział/a:
wygląda obłędnie! a biorąc pod uwagę fakt, że spośród czekolad najbardziej lubię tą białą to tym bardziej przepis dla mnie :)
21.09.2014, godz. 12:07
Przepis: Placki jaglano - bananowe II
foodmania
foodmania powiedział/a:
takie placuszki są świetnym pomysłem na podwieczorek! zdrowe i sycące, a jednocześnie delikatne w smaku! często goszczą u mnie w kuchni, a ostatnio dodaję do nich mąki sojowej :)
21.09.2014, godz. 12:05
Przepis: Muffinki serowe - miniserniczki
foodmania
foodmania powiedział/a:
prosto i smacznie :)
21.09.2014, godz. 12:04
Przepis: Sernik z migdałów, słonecznika i rodzynek
foodmania
foodmania powiedział/a:
genialne ciasto, muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem! przepadam za wegańskimi sernikami, a ten prezentuje się nadzwyczaj dobrze! :)
21.09.2014, godz. 12:04
Przepis: Kawowy deser
foodmania
foodmania powiedział/a:
bardzo prosty, a jednak jakże pomysłowy i pyszny deser :)
21.09.2014, godz. 12:03
Przepis: Panna Cotta z mleka migdałowego
foodmania
foodmania powiedział/a:
deser prezentuje się rewelacyjnie, a jeśli jeszcze wziąć pod uwagę jego skład to rzeczywiście zdrowa i pyszna słodycz! :)
21.09.2014, godz. 12:02
Przepis: Kremowy sos ze świeżych pomidorów
foodmania
foodmania powiedział/a:
taki domowy sos pomidorowy nie ma sobie równych!
21.09.2014, godz. 12:01
Przepis: Banoffe Pie - wersja wegańska (bez pieczenia)
foodmania
foodmania powiedział/a:
świetny przepis! uwielbiam wszelkiego rodzaju zdrowe ciasta! koniecznie muszę wypróbować Twój przepis :)
21.09.2014, godz. 12:01
Przepis: Koktajl B12
foodmania
foodmania powiedział/a:
taki koktajl to niczym bomba zdrowotna! :)
21.09.2014, godz. 12:00
Przepis: Kompot rabarbarowy z burakiem
foodmania
foodmania powiedział/a:
szczerze mówiąc jestem zaskoczona! nie wpadłabym na połączenie rabarbar+burak= kompot :)
26.08.2014, godz. 20:05
Przepis: Zielony koktajl mandarynka-seler
foodmania
foodmania powiedział/a:
uwielbiam koktajle, są pełne witamin, a przy tym pyszne! Świetne połączenie składników :)
26.08.2014, godz. 20:05
Przepis: Owsianka bez gotowania z brzoskwiniami
foodmania
foodmania powiedział/a:
takie owsianki to świetny posiłek, nie dość, że sycący to jeszcze zdrowy :)
26.08.2014, godz. 20:04
Przepis: Owsianka bez gotowania z wisniami
foodmania
foodmania powiedział/a:
mleko migdałowe na pewno dodaje świetnego posmaku orzechowego- idealne śniadanie! :)
26.08.2014, godz. 20:04
Przepis: Dżem morelowo-pomarańczowy
foodmania
foodmania powiedział/a:
często robię takie muso- dżemy! pycha! :)
22.08.2014, godz. 20:53
Przepis: Ciasta z  quinoi, rodzynek i migdałów
foodmania
foodmania powiedział/a:
mmm idealne na przekąskę o każdej porze dnia :)
22.08.2014, godz. 20:53
Przepis: Ciasto z czarnej fasoli
foodmania
foodmania powiedział/a:
proste i zdrowe- dla każdego łakomczucha :)
22.08.2014, godz. 20:52
Przepis: Gofry ryżowe
foodmania
foodmania powiedział/a:
uwielbiam takie zdrowe słodkości- gofry rewelacja! :)
22.08.2014, godz. 20:52
Przepis: Warzywa gotowane na parze jako danie główne
foodmania
foodmania powiedział/a:
i to jest dowód na to, że warzywami można się najeść! :)
22.08.2014, godz. 20:51
Przepis:
foodmania
foodmania powiedział/a:
jejku... smak dzieciństwa po prostu! Super :)
15.08.2014, godz. 11:27
Przepis: Prosty przepis na Tort Pawłowej - bezglutenowy
foodmania
foodmania powiedział/a:
Świetna bez i to bez dodatku skrobi- wygląda rewelacyjnie :)
15.08.2014, godz. 11:27
Przepis: Deser z awokado i jogurtem greckim
foodmania
foodmania powiedział/a:
hm... jakoś nie mogę przekonać się do smaku awokado, ale Twój deser sprawia, że mam chęć go spróbować jeszcze raz! :)
15.08.2014, godz. 11:27
Przepis: Sezamki z Quinoy ekspandowanej Bio
foodmania
foodmania powiedział/a:
Zazwyczaj robię takie ciasteczka z amarantusem, ale Twoje z Quinoa ekspandowaną prezentują się wyśmienicie :)
15.08.2014, godz. 11:26
Przepis: Ciasto marchewkowe
foodmania
foodmania powiedział/a:
wydaję się być pyszne, a jakie zdrowe ;) trzeba jeść marchewkę, aby utrzymać letnią opaleniznę, a kawałeczek takiego ciasta chętnie zjadłabym na podwieczorek :)
15.08.2014, godz. 11:25

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet