Prosty przepis na Tort Pawłowej - bezglutenowy
DagooshyaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: jajka
Składniki:
cukier - 300 g
Dodatkowe informacje:
"Deser australijski i nowozelandzki, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, kawałkami brzoskwini bądź owocami kiwi.Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej – tradycja głosi, że pierwszy raz został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Jednak do autorstwa deseru pretendują także Nowozelandczycy, twierdząc, że przyrządzono go w Wellington podczas tournée Pawłowej w 1926 roku." (źródło: wikipedia.pl)
Sposób przygotowania:
Piankę wykładamy na papier do pieczenia i formujemy koło. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy bezę na 2 minuty. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 1 godzinę i 15 minut. Bezę zostawiamy do ostygnięcia w wyłączonym, uchylonym piekarniku - najlepiej na całą noc.
500 g świeżych lub mrożonych truskawek
(w przypadku mrożonych, proszę zwrócić uwagę na skład!)
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Truskawki zasypujemy cukrem, wstawiamy na kuchenkę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ognień i gotujemy co jakiś czas mieszając, aż truskawki zmiękną i "puszczą soki" (w przypadku świeżych truskawek) lub do całkowitego rozmrożenia truskawek.
W szklance rozrabiamy łyżkę mąki z 2 łyżkami wody i wlewamy do truskawek. Gotujemy jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.