Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyJolanta OkonekKomentarze
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Przeglądasz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione
Przepis: Sypana szarlotka
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Najprostsza i najlepsza :D
13.12.2019, godz. 21:57
Przepis: Piernikowy koktajl z płatkami owsianymi
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Wspaniałe połączenie smaków ;)
13.12.2019, godz. 21:56
Przepis: Piernikowe brownie ze śliwką
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Pysznie wygląda ;) Kiedyś z pewnością się skuszę, by wypróbować.
13.12.2019, godz. 21:54
Przepis: Lemoniada truskawkowa
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Latem idealnie się sprawdza :D
21.09.2016, godz. 21:01
Przepis: Ciecierzycowe pralinki w różnych smakach
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Zdrowe i smaczne słodkości ;)
21.09.2016, godz. 21:00
Przepis: Jabłka na jęczmiennym biszkopcie
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Przyciąga wzrok ;) Pyszności :D
21.09.2016, godz. 20:57
Przepis: Budyń czekoladowy z kalafiora
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Pomysłowe, nie przypuszczałam, że z kalafiora można wykonać takie cudo ;)
02.09.2016, godz. 21:22
Przepis: Jogurtowy torcik na zimno z figami
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Super, dziękuję za odpowiedź, ciasto na weekend będzie jak znalazł ;)
31.08.2016, godz. 10:05
Przepis: Jogurtowy torcik na zimno z figami
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
A jaka wielkość foremki?
30.08.2016, godz. 21:54
Przepis: Kokosowo-limonkowe ciasteczka bezglutenowe
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Proste i na pewno bardzo smaczne ;) Jutro zrobię dzieciom :D
30.08.2016, godz. 21:53
Przepis: Waniliowy sernik z kaszą gryczaną
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Koniecznie spróbuj, kaszy w ogóle nie czuć, tym sernikiem zachwycał się nawet mój mąż, który za kaszą nie przepada (oczywiście o kaszy powiedziałam mu po fakcie, bo tak to pewnie by nawet nie ruszył ;P)
18.08.2016, godz. 21:54
News: Wybieramy nowe nagrody na gotujwstylueko.pl
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Moje propozycje to:
* cukier kokosowy
* karob
* mąka amarantusowa/ryżowa/jaglana/owsiana
* grzyby mun
* matcha w proszku
* napój migdałowy/jaglany/ryżowy
* sezam czarny
* amarantus ekspandowany/ekspandowana kasza jaglana
* migdały/orzechy macadamia/pini
* syrop daktylowy/kokosowy
* fasolka adzuki
* agar agar
* guarana sproszkowana
* jagody goji
* laski wanilii
28.07.2016, godz. 12:24
Przepis: Kokosowe ptasie mleczko wegańskie :)
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Oszalałam na punkcie tego przepisu ;) Rewelacja :)
16.07.2016, godz. 11:50
Przepis: Kakaowe ciasto z wiśniami (bez jajek i mleka)
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Tutaj pozostawiam pełną dowolność ;) Jak kto woli ;)
12.07.2016, godz. 21:27
Przepis: Domowy chudy ricotta na słodko
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Robiłam całkiem inaczej, ale wypróbuję Twój sposób ;)
29.08.2015, godz. 22:07
Przepis: Mozzarella z bazylią
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Bardzo proszę :D
29.08.2015, godz. 22:05
Przepis: Wegański smalec z białej fasoli
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Ale weganie mają pomysły :D
29.08.2015, godz. 21:45
Przepis: Gryczany Murzynek z porzeczkami
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Po raz kolejny jestem pod mega wrażeniem :)
07.08.2015, godz. 13:32
Przepis: Jaglana granola bananowa
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Skusiłabym się na taką granolę :)
05.08.2015, godz. 11:34
Przepis: Muffiny jak pączki (doughnut muffins)
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
nic dodać, nic ująć - pycha ;)
05.08.2015, godz. 11:33
Przepis: Słoneczny kokosowy koktajl
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Wyśmienite połączenie :)
05.08.2015, godz. 11:32
Przepis: Koktajl na upały
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Proponuję użyć mrożonych truskawek :)
05.08.2015, godz. 11:31
Przepis: Kisiel z siemienia lnianego na piękne włosy i paznokcie
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Zdrowo i smacznie :)
05.08.2015, godz. 11:26
Przepis: Kokosowe ciasto z czerwoną porzeczką
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
To ja poproszę kawałek, wygląda cudownie
05.08.2015, godz. 11:25
Przepis: Chłodnik arbuzowo - melonowy
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Brzmi fantastycznie
05.08.2015, godz. 11:23
Przepis: Chia fresca
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Bardzo ciekawy pomysł :)
05.08.2015, godz. 11:22
Przepis: Domowe pyzy
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Mniam :) Ale narobiłaś mi smaka :D
05.08.2015, godz. 11:21
Przepis: Surówka z kalarepy i marchewki
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Robię podobną - jest wyśmienita
05.08.2015, godz. 11:20
Przepis: Kalarepy faszerowane czarnym ryżem i pomidorami
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Wyśmienity letni obiadek
04.08.2015, godz. 21:29
Przepis: Sernik na zimno z pierniczkami
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Wygląda cudownie :)
27.07.2015, godz. 11:41
Przepis: Diples - faworki po grecku
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Wyglądają uroczo, może jutro zrobię ;) A czy sodę można zamienić proszkiem do pieczenia?
20.07.2015, godz. 20:27
Przepis: Szpinakowe pierogi z wątróbką drobiową
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Polecam jak najbardziej, mimo, że pierogi to czasochłonne danie - warto spróbować
16.07.2015, godz. 20:17
Przepis: Odchudzający koktajl ze szparagami
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Brzmi ciekawie, ja co prawda się nigdy nie odchudzam, ale za rok zrobię sobie to cudo
15.07.2015, godz. 07:36
Przepis: Raw lava cake z wiśniami i nutą mięty
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Ale pomysłowe i do tego samo zdrowie
14.07.2015, godz. 22:19
Przepis: Raw lody czekoladowe - dietetyczne, bez cukru :)
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Mniam, proste i niskokaloryczne
12.07.2015, godz. 16:48
Przepis: Domowe zielone lody
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Super pomysł, mało składników, a jak smacznie
12.07.2015, godz. 16:44
Przepis: Warstwowy sernik jaglany z lodami ryżowymi
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Kuszący serniczek, a te lody ryżowe to już w ogóle odlot :)
12.07.2015, godz. 16:42
Przepis: Trójskładnikowe lody truskawkowe
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Wspaniały pomysł, zamroziłam ostatnio trochę truskawek, więc chętnie spróbuję :)
21.06.2015, godz. 21:22
Przepis: Rukola w miodowo imbirowym sosie z chili
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Świetnie dobrane składniki :)
29.05.2015, godz. 21:52
Przepis: Wegański serek z nerkowców o smaku paprykowym
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Zaskakujący przepis, nie myślałam, że z nerkowców można zrobić taki serek :)
22.05.2015, godz. 11:53
Przepis: Batoniki pożywne
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Samo zdrowie :)
22.05.2015, godz. 11:48
Przepis: Rabarbarowy kisiel do picia
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Oczywiście można dowolnie modyfikować :)
21.05.2015, godz. 14:39
Przepis: Karaibski napój energetyzujący
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
A smakuje jeszcze lepiej :)
21.05.2015, godz. 14:36
Przepis: Raw sernik z nerkowców i mango
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Brak mi słów, myślami delektuję się kawałkiem tego serniczka :)
20.05.2015, godz. 21:47
Przepis: Rolada ze szpinakiem i serem feta
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Bardzo apetycznie wygląda
20.05.2015, godz. 21:44
Przepis: Ciasto pinacolada (light)
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Wygląda bardzo smacznie :)
07.05.2015, godz. 21:22
Przepis: Pudding chia z pieczonymi śliwkami
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Wygląda bajecznie, porywam porcyjkę :D
07.05.2015, godz. 20:51
Przepis: Budyń jaglany - szybki i prosty! :)
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Nie dość, że zdrowe, to jeszcze smaczne :) Robiłam wersję z bananem - rewelacja :)
07.05.2015, godz. 20:49
Przepis: Czekoladowe ciacho z malinami i jagodami :)
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Kuszące, jak dopadnę świeże maliny to spróbuję
05.05.2015, godz. 10:30
Przepis: Rafaello :)
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Niby proste, a jakie dobre :D
04.05.2015, godz. 20:27
Przepis: Pudding chia na mleku kokosowym z gorzką czekoladą :)
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Coś pięknego, a do tego pełne zdrowia
04.05.2015, godz. 20:25
Przepis: Ciasto ze szpinakiem i truskawkami
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Ale kolorek, ciasto idealne na wiosnę :)
03.05.2015, godz. 20:37
Przepis: Ciasto tęczowe
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Wygląda wspaniale :)
03.05.2015, godz. 20:34
Przepis: Sernik z migdałów, słonecznika i rodzynek
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Świetny pomysł na ciasto, ciekawi mnie jego smak, więc muszę spróbować
03.05.2015, godz. 15:21
Przepis: Kasza jaglana na śniadanie
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Moja córcia uwielbia kaszę jaglaną na śniadanie
03.05.2015, godz. 15:06
Przepis: Tahini 100% - tylko z nasion sezamu :)
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Wspaniała pasta, i jakie proste wykonanie
03.05.2015, godz. 14:54
Przepis: Domowy ser z jogurtu
Jolanta Okonek
Jolanta Okonek powiedział/a:
Wspaniały domowy ser, chętnie wypróbuję przepis :)
02.05.2015, godz. 22:19

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet