Sypana szarlotka
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, pszenica
Składniki:
cukier - 1 szklanka
kasza manna - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jabłka - 1 kg
dodatkowo; cukier puder - 3 łyżki
Dodatkowe informacje:
Rada;Czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia.
Szarlotkę można podać z lodami i bitą śmietaną smakuje wybornie.
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe kawałki.
Tortownicę wysmarować tłuszczem razem z bokami.
Na dno tortownicy wsypać część wymieszanych sypkich składników,następnie nałożyć część pokrojonych jabłek, obłożyć cienkimi plasterkami masła.
Czynność powtarzać do wyczerpania składników pamiętając o tym że przed ostatnią warstwą muszą być suche składniki a ostatnią plastry masła.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piec około 50-60 minut do zrumienienia się szarlotki.
Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.