Piernikowe brownie ze śliwką
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka, kakao, owies
Składniki:
banany - 2 szt.
przyprawa do piernika - 1 łyżka
olej - 100 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
zmielone płatki owsiane bezglutenowe - 140 g
jaja - 3 szt.
Polewa: gorzka czekolada - 50 g
olej - 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
W misce ubić jaja. Dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksowane banany, olej. Wymieszać. Następnie dodać mąkę, przyprawę do pienika, proszek do pieczenia i posiekane śliwki. Wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto. Przelać do formy wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Piec 30 minut w 170 stopniach C.
(Piekłam 40 minut -moim zdaniem ciut za długo).
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
W kąpieli wodnej rozpuścić resztę czekolady, dodać 2 łyżeczki oleju i dodać drobno posiekane śliwki (można dodać draże z gorzką czekoladą np. z rodzynkami do przestudzonej, ale płynnej polewy z czekolady).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.