Waniliowy sernik z kaszą gryczaną
Jolanta OkonekRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
kasza gryczana niepalona - 50 g
woda do ugotowania kaszy trochę
margaryna - 50 g
cukier - 125 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
budyń waniliowy - 1 opakowanie
wanilia - 1/2 laski
cukier puder do oprószenia trochę
Sposób przygotowania:
Margarynę z cukrem ucieramy, następnie dodajemy po 1 żółtku. Do masy stopniowo dodajemy twaróg z kaszą, budyń, proszek do pieczenia i ziarenka z wanilii. Białka jajek ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą sernikową.
Przelewamy do keksówki, pieczemy 40-45 minut w 170 stopniach. Studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.