Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyJolanta OkonekPrzepisy
Zobacz:
Profil
Przeglądasz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione
Truskawkowy pudding chia z musem czekoladowym

Truskawkowy pudding chia z musem czekoladowym

Jolanta Okonek
18 15 0 min
Surówka z kapusty, marchewki i papryki

Surówka z kapusty, marchewki i papryki

Jolanta Okonek
18 13 0 min
Zielona surówka z kapusty i ogórka

Zielona surówka z kapusty i ogórka

Jolanta Okonek
19 12 0 min
Lody kawowe

Lody kawowe

Jolanta Okonek
21 12 0 min
Arbuzada

Arbuzada

Jolanta Okonek
21 13 0 min
Jabłecznik z miętą i pianką w pucharkach

Jabłecznik z miętą i pianką w pucharkach

Jolanta Okonek
20 10 0 min
3 bit czekoladowo-kawowy

3 bit czekoladowo-kawowy

Jolanta Okonek
21 17 0 min
Chłodnik truskawkowo-morelowy z ryżem

Chłodnik truskawkowo-morelowy z ryżem

Jolanta Okonek
21 13 15 min
Chłodnik buraczkowy z twarogiem

Chłodnik buraczkowy z twarogiem

Jolanta Okonek
22 13 15 min
Kokardki w sosie ze szpinakiem i marchewką

Kokardki w sosie ze szpinakiem i marchewką

Jolanta Okonek
18 7 30 min
Lody śmietankowo-cytrynowe z cukinią

Lody śmietankowo-cytrynowe z cukinią

Jolanta Okonek
20 9 30 min
Roladki drobiowe z serem pleśniowym, cebulą i suszonymi pomidorami

Roladki drobiowe z serem pleśniowym, cebulą i suszonymi pomidorami

Jolanta Okonek
19 12 20 min
Domowa ricotta

Domowa ricotta

Jolanta Okonek
20 10 80 min
Konfitura rabarbarowa z wanilią

Konfitura rabarbarowa z wanilią

Jolanta Okonek
22 9 60 min
Pieczone zrazy drobiowe z ogórkiem i cebulą

Pieczone zrazy drobiowe z ogórkiem i cebulą

Jolanta Okonek
18 8 75 min
Śmietankowe naleśniki z twarożkiem z chia i karmelizowanym rabarbarem

Śmietankowe naleśniki z twarożkiem z chia i karmelizowanym rabarbarem

Jolanta Okonek
19 9 45 min
Drobiowe pulpety z cukinią i marchewką w sosie bazyliowym

Drobiowe pulpety z cukinią i marchewką w sosie bazyliowym

Jolanta Okonek
22 10 30 min
Orzechowy filet z kurczaka

Orzechowy filet z kurczaka

Jolanta Okonek
19 9 45 min
Kruche ciastka z kokosem

Kruche ciastka z kokosem

Jolanta Okonek
20 10 75 min
Muffinki jogurtowe z rodzynkami

Muffinki jogurtowe z rodzynkami

Jolanta Okonek
20 10 35 min
Bułki dyniowe z natką pietruszki

Bułki dyniowe z natką pietruszki

Jolanta Okonek
20 15 145 min
Placki marchewkowo-owsiane

Placki marchewkowo-owsiane

Jolanta Okonek
21 13 40 min
Spaghetti z wędzoną makrelą, żurawiną i miętą

Spaghetti z wędzoną makrelą, żurawiną i miętą

Jolanta Okonek
18 8 50 min
Sernik ze śliwkami i kruszonką

Sernik ze śliwkami i kruszonką

Jolanta Okonek
22 10 100 min
Rogaliki na maślance

Rogaliki na maślance

Jolanta Okonek
19 10 80 min
Miękkie gofry kokosowe

Miękkie gofry kokosowe

Jolanta Okonek
19 8 30 min
Krem z batatów i marchewek z nutą chrzanu

Krem z batatów i marchewek z nutą chrzanu

Jolanta Okonek
19 8 45 min
Koktajl śliwkowo-pomarańczowy

Koktajl śliwkowo-pomarańczowy

Jolanta Okonek
17 10 5 min
Słonecznikowa chałwa z żurawiną

Słonecznikowa chałwa z żurawiną

Jolanta Okonek
21 13 15 min
Filet z kurczaka w sosie jogurtowym z suszonymi pomidorami

Filet z kurczaka w sosie jogurtowym z suszonymi pomidorami

Jolanta Okonek
16 8 25 min
Batony bakaliowo-migdałowe (bez cukru)

Batony bakaliowo-migdałowe (bez cukru)

Jolanta Okonek
24 12 10 min
Bitki schabowe w sosie brokułowo-serowym

Bitki schabowe w sosie brokułowo-serowym

Jolanta Okonek
17 7 40 min
Mini babeczki na białkach z żurawiną i kremem serowym

Mini babeczki na białkach z żurawiną i kremem serowym

Jolanta Okonek
19 11 45 min
Waniliowy sernik z kaszą gryczaną

Waniliowy sernik z kaszą gryczaną

Jolanta Okonek
24 17 65 min
Pieczona czekoladowa owsianka z truskawkami

Pieczona czekoladowa owsianka z truskawkami

Jolanta Okonek
16 9 45 min
Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Jolanta Okonek
17 11 75 min
Owsianka truskawkowo-waniliowa

Owsianka truskawkowo-waniliowa

Jolanta Okonek
15 6 20 min
Chleb z dynią, orzechami włoskimi i tymiankiem

Chleb z dynią, orzechami włoskimi i tymiankiem

Jolanta Okonek
18 10 45 min
Wegańska wilgotna babka truskawkowo-kokosowa

Wegańska wilgotna babka truskawkowo-kokosowa

Jolanta Okonek
18 11 40 min
Paprykarz z kaszą jaglaną

Paprykarz z kaszą jaglaną

Jolanta Okonek
20 11 50 min
Czekoladowa galaretka w formie latte macchiato

Czekoladowa galaretka w formie latte macchiato

Jolanta Okonek
21 9 45 min
Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy

Jolanta Okonek
19 10 15 min
Mini pączki serowe

Mini pączki serowe

Jolanta Okonek
21 13 50 min
Czekoladowa baba drożdżowa z chili

Czekoladowa baba drożdżowa z chili

Jolanta Okonek
17 8 50 min
Chlebowe ślimaczki w puddingu

Chlebowe ślimaczki w puddingu

Jolanta Okonek
17 10 45 min
Gofry cappuccino

Gofry cappuccino

Jolanta Okonek
20 12 30 min
Kalarepa z groszkiem i marchewką

Kalarepa z groszkiem i marchewką

Jolanta Okonek
17 9 40 min
Naleśniki żytnie z jabłkowym twarożkiem

Naleśniki żytnie z jabłkowym twarożkiem

Jolanta Okonek
16 7 30 min
Pomarańczowe lody owsiane

Pomarańczowe lody owsiane

Jolanta Okonek
16 8 30 min
Owsianka cappuccino z chia i bananem

Owsianka cappuccino z chia i bananem

Jolanta Okonek
17 11 30 min
Surówka z kalafiora i marchewki

Surówka z kalafiora i marchewki

Jolanta Okonek
15 10 15 min
Kremowa zupa z batatów

Kremowa zupa z batatów

Jolanta Okonek
20 11 50 min
Goździkowo-pomarańczowe ciasteczka maślane

Goździkowo-pomarańczowe ciasteczka maślane

Jolanta Okonek
16 12 100 min
Sałatka śledziowa w szklankach

Sałatka śledziowa w szklankach

Jolanta Okonek
20 11 50 min
Koktajl wieloowocowy z mlekiem kokosowym

Koktajl wieloowocowy z mlekiem kokosowym

Jolanta Okonek
19 13 10 min
Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowym

Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowym

Jolanta Okonek
18 12 50 min
Filet z kurczaka z papryką w sosie serowym

Filet z kurczaka z papryką w sosie serowym

Jolanta Okonek
20 12 25 min
Mleczny koktajl z papają i morelami

Mleczny koktajl z papają i morelami

Jolanta Okonek
19 10 15 min
Kakaowe ciasto z wiśniami (bez jajek i mleka)

Kakaowe ciasto z wiśniami (bez jajek i mleka)

Jolanta Okonek
24 14 40 min
Wrapy z salami i serem

Wrapy z salami i serem

Jolanta Okonek
21 14 10 min
Mleczny koktajl z mango i bananem

Mleczny koktajl z mango i bananem

Jolanta Okonek
18 10 10 min
Dyniowy twarożek

Dyniowy twarożek

Jolanta Okonek
20 10 10 min
Krem czekoladowy z awokado i daktyli

Krem czekoladowy z awokado i daktyli

Jolanta Okonek
16 8 30 min
Wątróbka z cebulą i pieczarkami

Wątróbka z cebulą i pieczarkami

Jolanta Okonek
16 7 35 min
Serek waniliowy

Serek waniliowy

Jolanta Okonek
16 8 10 min
Shake truskawkowy

Shake truskawkowy

Jolanta Okonek
15 6 5 min
Mozzarella z bazylią

Mozzarella z bazylią

Jolanta Okonek
20 15 30 min
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Jolanta Okonek
16 8 80 min
Kaszak z galaretką

Kaszak z galaretką

Jolanta Okonek
18 10 30 min
Serduszka drobiowe z groszkiem i marchewką

Serduszka drobiowe z groszkiem i marchewką

Jolanta Okonek
18 10 40 min
Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Jolanta Okonek
19 13 90 min
Beziki

Beziki

Jolanta Okonek
17 10 120 min
Spaghetti z parówkami

Spaghetti z parówkami

Jolanta Okonek
18 6 45 min
Zupa-krem ziemniaczano-buraczana z grzankami

Zupa-krem ziemniaczano-buraczana z grzankami

Jolanta Okonek
20 11 45 min
Pasta paprykowa

Pasta paprykowa

Jolanta Okonek
17 9 50 min
Ciepłe lody

Ciepłe lody

Jolanta Okonek
20 9 40 min
Zupa chrzanowa z boczkiem

Zupa chrzanowa z boczkiem

Jolanta Okonek
17 8 50 min
Filet z kurczaka z papryką i selerem naciowym

Filet z kurczaka z papryką i selerem naciowym

Jolanta Okonek
16 6 40 min
Jogurtowiec z pianką

Jogurtowiec z pianką

Jolanta Okonek
18 9 20 min
Karkówka pieczona z warzywami

Karkówka pieczona z warzywami

Jolanta Okonek
18 10 65 min
Kisiel malinowy z musem z kiwi

Kisiel malinowy z musem z kiwi

Jolanta Okonek
19 7 20 min
Szpinakowe pierogi z wątróbką drobiową

Szpinakowe pierogi z wątróbką drobiową

Jolanta Okonek
18 14 90 min
Ciasto dyniowo-daktylowe

Ciasto dyniowo-daktylowe

Jolanta Okonek
19 8 60 min
Gulasz z szynki z fasolką szparagową

Gulasz z szynki z fasolką szparagową

Jolanta Okonek
18 8 40 min
Deser malinowo-ananasowy

Deser malinowo-ananasowy

Jolanta Okonek
18 8 45 min
Placki drobiowe z boczkiem

Placki drobiowe z boczkiem

Jolanta Okonek
20 9 30 min
Pralinki marchewkowe

Pralinki marchewkowe

Jolanta Okonek
22 13 60 min
Grahamki z czosnkiem i bazylią

Grahamki z czosnkiem i bazylią

Jolanta Okonek
19 11 125 min
Pasta ogórkowo-koperkowa do kanapek

Pasta ogórkowo-koperkowa do kanapek

Jolanta Okonek
18 8 15 min
Kulki chałwowe

Kulki chałwowe

Jolanta Okonek
23 12 40 min
Karaibski napój energetyzujący

Karaibski napój energetyzujący

Jolanta Okonek
21 12 20 min
Rabarbarowy kisiel do picia

Rabarbarowy kisiel do picia

Jolanta Okonek
21 12 40 min
Pralinki daktylowo-owsiane

Pralinki daktylowo-owsiane

Jolanta Okonek
20 10 30 min
Sernik z nutką pomarańczy

Sernik z nutką pomarańczy

Jolanta Okonek
23 13 80 min

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet