Diples - faworki po grecku
smakujmyRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): grecka
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, jajka, cytrusy, pszenica
Składniki:
jaja - 2 szt.
sok z jednej pomarańczy ok. - 50 ml
sól szczypta
tłuszcz do głębokiego smażenia trochę
miód - 2-3 łyżki
cynamon - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Podzielić ciasto na 4 części i na stolnicy posypanej mąką jak najcieniej rozwałkować.
Wycinać z ciasta paski szerokości 5-7 cm i długości ok. 15 cm i zwijać ruloniki. Smażyć w gorącym tłuszczu bardzo krótko (ok.1-2 min).
Wyjmować łyżką cedzakową, układać na półmisku, posypać cynamonem i polać podgrzanym miodem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.