• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyJolanta OkonekProfil
Przeglądasz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione

Jolanta Okonek Jolanta Okonek

94

Ilość przepisów dodanych przez użytkownika

1127

Ilość polubionych przepisów

57

Ilość komentarzy

Suma zgromadzonych punktów: 11862
Punkty wymienione na nagrody: 10050
Pozycja w rankingu: 40

Otrzymano:

Ostatnio dodane przepisy:

  • Truskawkowy pudding chia z musem czekoladowym

  • Surówka z kapusty, marchewki i papryki

  • Zielona surówka z kapusty i ogórka

  • Lody kawowe

  • Arbuzada

  • Jabłecznik z miętą i pianką w pucharkach

  • 3 bit czekoladowo-kawowy

  • Chłodnik truskawkowo-morelowy z ryżem

  • Chłodnik buraczkowy z twarogiem

  • Kokardki w sosie ze szpinakiem i marchewką

  • Lody śmietankowo-cytrynowe z cukinią

  • Roladki drobiowe z serem pleśniowym, cebulą i suszonymi pomidorami

  • Domowa ricotta

  • Konfitura rabarbarowa z wanilią

  • Pieczone zrazy drobiowe z ogórkiem i cebulą

  • Śmietankowe naleśniki z twarożkiem z chia i karmelizowanym rabarbarem

  • Drobiowe pulpety z cukinią i marchewką w sosie bazyliowym

  • Orzechowy filet z kurczaka

  • Kruche ciastka z kokosem

  • Muffinki jogurtowe z rodzynkami

  • Bułki dyniowe z natką pietruszki

  • Placki marchewkowo-owsiane

  • Spaghetti z wędzoną makrelą, żurawiną i miętą

  • Sernik ze śliwkami i kruszonką

  • Rogaliki na maślance

  • Miękkie gofry kokosowe

  • Krem z batatów i marchewek z nutą chrzanu

  • Koktajl śliwkowo-pomarańczowy

  • Słonecznikowa chałwa z żurawiną

  • Filet z kurczaka w sosie jogurtowym z suszonymi pomidorami

  • Batony bakaliowo-migdałowe (bez cukru)

  • Bitki schabowe w sosie brokułowo-serowym

  • Mini babeczki na białkach z żurawiną i kremem serowym

  • Waniliowy sernik z kaszą gryczaną

  • Pieczona czekoladowa owsianka z truskawkami

  • Zapiekanka ziemniaczana

  • Owsianka truskawkowo-waniliowa

  • Chleb z dynią, orzechami włoskimi i tymiankiem

  • Wegańska wilgotna babka truskawkowo-kokosowa

  • Paprykarz z kaszą jaglaną

  • Czekoladowa galaretka w formie latte macchiato

  • Surówka z kalarepy

  • Mini pączki serowe

  • Czekoladowa baba drożdżowa z chili

  • Chlebowe ślimaczki w puddingu

  • Gofry cappuccino

  • Kalarepa z groszkiem i marchewką

  • Naleśniki żytnie z jabłkowym twarożkiem

  • Pomarańczowe lody owsiane

  • Owsianka cappuccino z chia i bananem

  • Surówka z kalafiora i marchewki

  • Kremowa zupa z batatów

  • Goździkowo-pomarańczowe ciasteczka maślane

  • Sałatka śledziowa w szklankach

  • Koktajl wieloowocowy z mlekiem kokosowym

  • Dyniowe leniwe z sosem śmietankowo-cynamonowym

  • Filet z kurczaka z papryką w sosie serowym

  • Mleczny koktajl z papają i morelami

  • Kakaowe ciasto z wiśniami (bez jajek i mleka)

  • Wrapy z salami i serem

  • Mleczny koktajl z mango i bananem

  • Dyniowy twarożek

  • Krem czekoladowy z awokado i daktyli

  • Wątróbka z cebulą i pieczarkami

  • Serek waniliowy

  • Shake truskawkowy

  • Mozzarella z bazylią

  • Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

  • Kaszak z galaretką

  • Serduszka drobiowe z groszkiem i marchewką

  • Pączki hiszpańskie

  • Beziki

  • Spaghetti z parówkami

  • Zupa-krem ziemniaczano-buraczana z grzankami

  • Pasta paprykowa

  • Ciepłe lody

  • Zupa chrzanowa z boczkiem

  • Filet z kurczaka z papryką i selerem naciowym

  • Jogurtowiec z pianką

  • Karkówka pieczona z warzywami

  • Kisiel malinowy z musem z kiwi

  • Szpinakowe pierogi z wątróbką drobiową

  • Ciasto dyniowo-daktylowe

  • Gulasz z szynki z fasolką szparagową

  • Deser malinowo-ananasowy

  • Placki drobiowe z boczkiem

  • Pralinki marchewkowe

  • Grahamki z czosnkiem i bazylią

  • Pasta ogórkowo-koperkowa do kanapek

  • Kulki chałwowe

  • Karaibski napój energetyzujący

  • Rabarbarowy kisiel do picia

  • Pralinki daktylowo-owsiane

  • Sernik z nutką pomarańczy

Więcej przepisów

Przepisy użytkownika Jolanta Okonek
lubi 58 użytkowników.


Przepisy polubione przez Jolanta Okonek

  • Sypana szarlotka

  • Ciasto gruszkowe z orzechową kruszonką

  • Babka piernikowo -cynamonowa

  • Ciasto orzechowo - marchewkowe

  • Pasta z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi

  • Piernikowy koktajl z płatkami owsianymi

  • Piernikowe brownie ze śliwką

  • Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami

  • Kompot z suszonych obierek jabłek

  • Czekolada z żurawiną, płatkami róż i różową solą himalajską

  • Ziemniaczany keks podwójnie czekoladowy z suszonymi morelami

  • Sałatka z makaronem z młodym jęczmieniem

  • Pizza na kalafiorowym spodzie

  • Pieczone pierogi z pieczarkami

  • Jaglany jabłecznik na zimno z miodem leśnym

  • Kakaowe babeczki z nerkowcami

  • Daktylowe kulki

  • Sałatka z pasternaku

  • Sos chrzanowy

  • Pasta z wędzonej ryby i sera twarogowego

  • Maślane bułeczki

  • Szybka surówka z białej kapusty

  • Cannelloni z farszem ziemniaczanym i szczypiorkiem

  • Zimowa lemoniada

  • Hummus z olejem z pestek dyni

  • Paella misz masz

  • Truskawkowe babeczki z kuskusu

  • Chlebek bananowy

  • Lody trzy smaki

  • Krem z białych warzyw z olejem z pestek dyni

  • Kokosowy twarożek straciatella

  • Surówka z cebulą i czosnkiem

  • Kładzione kluski ze szpinakiem

  • Ziemniaczano-serowe placuszki

  • Deser z sorgo z musem truskawkowym

  • Wegańskie burgery z kaszy jaglanej

  • Lemoniada truskawkowa

  • Ciecierzycowe pralinki w różnych smakach

  • Jabłka na jęczmiennym biszkopcie

  • Budyń czekoladowy z kalafiora

  • Jogurtowy torcik na zimno z figami

  • Kokosowo-limonkowe ciasteczka bezglutenowe

  • Faszerowana papryka

  • Koktajl ZIELONO MI

  • Koktajl poprawiający nastrój

  • Dyniowe placki z lekką sałatką

  • Białkowy wegański omlet z kremem i malinami

  • Pudding chia z owocami lata

  • Zapiekanka z cukinii

  • Kompot z mirabelek i brzoskiwiń

  • Koktajl z dynią, idzie jesień

  • Koktajl owocowy

  • Koktajl dla każdego coś kolorowego

  • Koktajl z dwóch skłądników

  • Kefir z truskawkami i botwiną

  • Zielony koktajl dla całej rodziny

  • Zielony koktajl z ananasem

  • Koktajl końca lata

  • Arbuzowe mohito na zdrowie

  • Kokosowy pudding z chia z musem truskawkowym

  • Koktajl energetyzujący Bio

  • Deser z nasionami babki jajowatej Bio

  • Kasza jęczmienna z boczniakami

  • Karobowe babeczki jaglane

  • Cukinia w panierce

  • Kotleciki z cukinii

  • Owocowe ciasteczka owsiane

  • Pomidorówka z zapiekanch warzyw

  • Pierogi z serem i morelami

  • Lody bananowo - czekoladowe

  • Sałatka ziemniaczana z pieczarkami

  • Rolada z polenty na wytrawnie

  • Koktajl warstwowy z jeżynami

  • Chia deser z letnich owoców

  • Kasza kuskus z warzywami

  • Ciasto brzoskiwniowe z karobem

  • Dynia faszerowana pomidorowym risotto z bazylią

  • Gryka z marchewką, cukinią i kurkami

  • Ciastka z poppingu z amarantusa i ekspandowanej gryki z borówkami

  • Koktajl porzeczkowy

  • Ananasowy koktajl mleczny

  • Zielony koktajl

  • Cytrynowy sos oregano- amarantusowy z makaronem ryżowym

  • Warzywne pieczone olbrzymie pieczarki

  • Wege jaglany koktail z czarną porzeczką

  • Raw amarantusowe pralinki z miechunki i nerkowca

  • Lodowy dwuwarstwowy deser kukurydziany

  • Domowe wegańskie kiełbaski

  • Orkiszowe ciastka z czarną porzeczką

  • Wege cukinia z nadzieniem z soczewicy

  • Bananowo-gryczany mug cake

  • Ziemniaczane kulki

  • Raw batony amarantusowe z awokado i migdałami

  • Surówka z chrupiącem selerem i złocistym jajem

  • Ciasto pomidorowe z kremem i owocami

  • Wegański chłodnik arbuzowy z pomidorami, ogórkiem i chlebem

  • Pascha

  • Tosty z serem mozzarella

  • Hummus z cukinii

  • Bananowiec

Więcej przepisów

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 178251 Renixx Renixx
  • 159270 gosia56 gosia56
  • 136264 paulina2157 paulina2157
  • 132460 Stokrotka Stokrotka
  • 120010 Nikita Nikita
  • 115505 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 111959 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 70893 dorotaDS dorotaDS
  • 66888 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 63680 annaeko annaeko
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).