Kokosowe ciasto z czerwoną porzeczką
Szybko Tanio SmacznieRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
mleko ryżowe - 1 litr
olej roślinny - 50 g
cukier - 50 g
porzeczki czerwone - 3 garści
proszek do pieczenia - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
W ostatni weekend mieliśmy gości i zaproponowałam upieczenie ciasta. Padło na ciasto z owocami i od razu wiedziałam, że chcę przemycić coś wegańskiego trzem facetom (wiedziałam, ze mój małż będzie najmniej problematyczny), tym niemniej podjęłam wyzwanie. To co wyszło spod moich rąk przeszło moje oczekiwania. Delikatne ciasto, o budyniowatej konsystencji, z lekkim posmakiem kokosa świetnie komponowało się z porzeczkami (ciasto było tylko odrobinę słodkie). O tych wszystkich zaletach przekonacie się jeżeli postanowicie wykonać to ciasto u siebie w domu!Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Ciasto pieczemy przez ok 40 minut w 180 stopniach, przez kolejne 30 minut w 150 - 160 stopniach. Studzimy i kroimy gdy będzie zimne (inaczej będzie się rozpadać).
Życzę Wam smacznego !
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.