Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyOlika3Komentarze
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Przeglądasz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione
Przepis: Sałatka z pasternaku
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Ciekawy przepis. Pasternak na surowo :) do wypróbowania.
08.02.2017, godz. 10:29
Przepis: Maślane bułeczki
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Takie bułeczki zawsze dobrze się sprawdzą :) Pycha!
08.02.2017, godz. 10:27
Przepis: Koktajl z jarmużu
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Szukam swojej drogi do polubienia jarmużu ;) Do tego koktajlu dodałam jeszcze sok z pomarańczy, bardziej zasmakowało.
08.02.2017, godz. 10:25
Przepis: Śledź pod świąteczną kołderką
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Super wygląda, pełno żywych kolorów. Uwielbiamy! Szukałam jakiegoś nowego przepisu na podanie śledzi matiasów na świąteczny stół. Wypróbuję Twój przepis - bardzo mi się podoba.
20.12.2014, godz. 16:26
Przepis: Świąteczny keks otrębowy
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Ciekawy przepis. Fajnie że z otrębami :)
20.12.2014, godz. 16:24
Przepis: Czekoladowy torcik truflowy z awokado i orzechów
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Palce lizać!!!
20.12.2014, godz. 16:23
Przepis: Buraczki inaczej
Olika3
Olika3 powiedział/a:
brzmi bardzo ciekawie :)
15.04.2014, godz. 12:32
Przepis: Naleśniki z buraczkami
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Córka lubi - my też :) warto spróbować :)
03.04.2014, godz. 19:45
Przepis: Dżem z suszonych moreli
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Do zrobienia :)
12.03.2014, godz. 09:50
Przepis: Jednogar z quinoą
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Jednogarnkowe, takie jak to danie, są super :)
12.03.2014, godz. 09:49
Przepis: Placuszki z czarnego ryżu
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Ciekawy przepis, placuszki wyglądają jakby były z kaszy jaglanej wymieszanej z kakao ;)
12.03.2014, godz. 09:48
Przepis: Masło orzechowe
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Słyszałam, że orzechy podobno trzeba namaczać, wtedy ich substancje są lepiej wchłaniane no i łatwiej je zmielić. Czy te orzechy próbowałaś namaczać przed zmieleniem?
12.03.2014, godz. 09:46
Przepis: Pizza ze szpinakiem
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Chodzi za mną pizza już jakiś czas, ze szpinakiem nigdy nie robiłam. Wygląda smakowicie :)
12.03.2014, godz. 09:44
Przepis: Tarta jaglana z dżemem z suszonych moreli
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Prosty ten przepis, pewnie można tartę posmarować marmoladą np. ze śliwek :)
12.03.2014, godz. 09:42
Przepis: Czekolada na gorąco
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Wypiłabym taką czekoladę :) Musi być pyszna.
12.03.2014, godz. 09:40
Przepis: Calzone z cebulką i tofu
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Calzone pycha! Twój przepis czyta się ze smakiem :)
06.03.2014, godz. 12:55
Przepis: Parowce orkiszowe
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Ja na to mówię "buchty" ;)
06.03.2014, godz. 12:53
Przepis: Szybka sałatka z pora i jajek
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Super prosty :)
06.03.2014, godz. 12:51
Przepis: Spaghetti w sosie pomidorowym
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Zjadłabym taki :D
06.03.2014, godz. 12:50
Przepis: Zupa buraczkowa
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Ja robię podobną zupę, ale nie gotuję jej na "mięsie".
01.03.2014, godz. 13:11
Przepis:
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Ciekawa ta pizza, inna niż te powszechnie znane :)
01.03.2014, godz. 13:04
Przepis: Pęczotto marchewkowe
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Oryginalna nazwa. Super :)
01.03.2014, godz. 13:02
Przepis: Zupa krem: czarna fasola, pieczona papryka....
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Na pewno jest pyszna, ciekawe czy jest różnica w smaku w porównaniu do naszej białej fasoli...
01.03.2014, godz. 13:01
Przepis: Wegańskie pankejki kwadraciki
Olika3
Olika3 powiedział/a:
U mnie takie placuszki zaraz znajdą swoich adoratorów ;)
01.03.2014, godz. 12:59
Przepis: Placki ziemniaczane z czerwonymi burakami
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Uwielbiam buraki, twój przepis jest świetny :)
28.02.2014, godz. 10:40
Przepis: Smaczna owocowa fantazja
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Sałatki owocowe są super :)
26.02.2014, godz. 14:46
Przepis: Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Mniammmmm Lubię kaszę :)
26.02.2014, godz. 14:45
Przepis: Pasta z czarnej fasoli
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Ciekawy przepis :)
26.02.2014, godz. 14:44
Przepis: Domowa musztarda
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Ale fajne :)
26.02.2014, godz. 14:43
Przepis: Kuleczki kawowe z waflami ryżowymi
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Fajne to :)
22.02.2014, godz. 12:40
Przepis: Kaszka manna z owocowym musem
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Dzieciaki uwielbiają takie smaki, część dorosłych pewnie też :)
22.02.2014, godz. 12:34
Przepis: Sałatka z czarnym ryżem
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Fajna sałatka :)
22.02.2014, godz. 12:33
Przepis: Kakaowe ciasto z waniliowym serem
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Ciekawy pomysł z tą kratką :) A ciasto prezentuje się rewelacyjnie :)
21.02.2014, godz. 11:44
Przepis: Żołądki z kurczaka w sosie z pieczarkami
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Lubię takie smaki :), czasem robię podobne tylko, że z żołądków gęsich.
21.02.2014, godz. 11:40
Przepis: Ciasteczka migdałowe z burakiem
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Ciasteczka pycha :) i proste w wykonaniu.
18.02.2014, godz. 13:57
Przepis: Ciasto krucho-drożdżowe z serem i kruszonką
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Uwielbiam serniki takie jak ten :)
18.02.2014, godz. 13:52
Przepis: Surówka z kapusty czerwonej z pomarańczą
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Mniamuśna ta sałatka :) Ładnie się prezentuje i pewnie super smakuje :)
18.02.2014, godz. 13:49
Przepis: Ciasto z kaszą manną na herbatnikach
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Zamiast margaryny dałabym masło :) Podoba mi się prostota tego przepisu :)
18.02.2014, godz. 13:48
Przepis: Masło orzechowe z orzechów wloskich i laskowych
Olika3
Olika3 powiedział/a:
W innym przepisie - nie na tej stronie - jest robione masło orzechowe i tam mielone są orzechy arachidowe za pomocą blendera, więc pewnie można, osobiście nie próbowałam :)
17.02.2014, godz. 12:46
Przepis: Koktajl z kaszą jaglaną
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Uwielbiamy kaszę jaglaną, za wyjątkiem naszego najchudszego i niejedzącego dziecięcia -  może to jej się spodoba? :) Fajny przepis.
17.02.2014, godz. 12:43
Przepis: Precelki pomarańczowo-rumowe
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Jak ładnie się prezentują, pewnie smaczne :)
15.02.2014, godz. 18:41
Przepis: Kolorowe kotleciki z papryką
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Ładne te kotleciki :)
15.02.2014, godz. 18:40
Przepis: Schab pieczony ze śliwką
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Klasyka :)
14.02.2014, godz. 20:11
Przepis: Shake ananasowo-miętowy
Olika3
Olika3 powiedział/a:
W sam raz na lato :)
14.02.2014, godz. 20:10
Przepis: Kuskus z bakaliami
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Proste, szybkie, smaczne, pożywne. Nic więcej nie trzeba :)
14.02.2014, godz. 20:09
Przepis: Bułeczki z suszonymi pomidorami
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Fajnie wyglądają, pewnie fajnie smakują
14.02.2014, godz. 20:05
Przepis: Rogaliki drożdżowe z serem
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Mniammmm :)
14.02.2014, godz. 20:04
Przepis: Kluski śląskie szare
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Hmmm... a nie podawać do śląskiej rolady i modrej kapusty? ;) Kluski ciemne - pycha!
14.02.2014, godz. 20:02
Przepis: Sałatka z kuskusem Bio
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Robię podobną, tylko z ogórkiem kiszonym :)
14.02.2014, godz. 16:18
Przepis: Nalewka na zielonej herbacie
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Ciekawy przepis :) Nie wpadłabym na to, żeby z herbaty zielonej robić nalewkę ;)
13.02.2014, godz. 22:50
Przepis: Omlet ze szpinakiem
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Skorzystałam z przepisu, wyszedł bardzo dobry :)
13.02.2014, godz. 22:48
Przepis: Surówka z marchwi i selera w oleju rzepakowym
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Prosta i fajna
13.02.2014, godz. 22:47
Przepis: Sernik z mlekiem na ciemnym biszkopcie
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Sernik! Trzeba by zrobić :)
13.02.2014, godz. 22:42
Przepis: Szyszki z ryżu preparowanego BIO
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Ryż marzenie ;) Dziecię lubi :)
13.02.2014, godz. 22:40
Przepis: Pasta z wędzonej makreli z jajkami
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Pasty rybne zawsze są mile widziane ;)
13.02.2014, godz. 22:38
Przepis: Rożki ziemniaczane z gotowanym mięsem
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Pracochłonne, fajny efekt :)
12.02.2014, godz. 08:17
Przepis: Zdrowe ciasteczka amarantusowe
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Jak ładnie się prezentują :)
12.02.2014, godz. 08:16
Przepis: Marmolada śliwkowo-imbirowa
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Spróbuję tak i tak :) Tylko na śliwki muszę poczekać. Takie prosto z drzewa ;)
11.02.2014, godz. 14:18
Przepis: Omlety owsiane
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Coś owsiankowego - zawsze mile widziane i smakowane ;)
11.02.2014, godz. 14:12
Przepis: Koktajl z jagód Goji i banana
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Mniam :) Masz fajne pomysły! :)
11.02.2014, godz. 14:09
Przepis: Marmolada śliwkowo-imbirowa
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Czy z suszonym imbirem próbowałaś? A jeśli tak, to ile go dodałaś? :) W każdym bądź razie przepis fajny.
08.02.2014, godz. 11:53
Przepis: Mozzarella z pomidorem
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Często to robimy w domu latem :) Szybko znika ;)
08.02.2014, godz. 11:50
Przepis: Energetyczne - Karobki - 
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Bardzo fajne te karobki :)
08.02.2014, godz. 11:48
Przepis: Marchewki gotowane z masłem
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Mniam ;) Lubię marchewki z masłem :)
07.02.2014, godz. 16:31
Przepis: Kotleciki z cukini
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Fajne, proste i smaczne :)
07.02.2014, godz. 16:29
Przepis: Pomysł na grykę
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Ciekawy przepis :)
07.02.2014, godz. 16:26
Przepis: Placki ziemniaczane bezglutenowe
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Hmmm z mąką jaglaną jeszcze nie próbowałam...
03.02.2014, godz. 16:14
Przepis: Bezglutenowe i bez jajeczne racuszki z nasionami chia Bio
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Ok :) Dziękuję za podpowiedzi, po prostu po sodzie mam zgagę, od razu wiem czy do potrawy - zwłaszcza ciast dodano sodę ;) Dlatego jej unikam :)
31.01.2014, godz. 15:19
Przepis: Sałatka z pomidorów i awokado
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Lubię takie sałatki, ale nigdy nie wpadłam na pomysł połączenia pomidorów z awokado... Dzięki!
28.01.2014, godz. 21:49
Przepis: Bezglutenowe i bez jajeczne racuszki z nasionami chia Bio
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Coś innego :) Czy soda jest konieczna? Próbowałaś bez niej?
28.01.2014, godz. 21:47
Przepis: Zupa zimowa
Olika3
Olika3 powiedział/a:
uwielbiam takie zupy :)))
23.01.2014, godz. 21:22
Przepis: PRZYPRAWA DO HERBATY -ROZGRZEWAJĄCA
Olika3
Olika3 powiedział/a:
do wypróbowania :) brzmi zachęcająco zwłaszcza dzisiaj :)
23.01.2014, godz. 21:17
Przepis: Surówka z marchwi, selera i jabłka
Olika3
Olika3 powiedział/a:
też lubię :) choć dawno jej już nie robiłam... ciekawe dlaczego ;) jutro się poprawię :)
23.01.2014, godz. 21:15
Przepis: Surówka: jarmuż z jabłkiem
Olika3
Olika3 powiedział/a:
fajne i szybkie, ale czy można zastąpić majonez jogurtem? :)
23.01.2014, godz. 21:13
Przepis: Masło czekoladowe z omega 3 
Olika3
Olika3 powiedział/a:
super zamiennik dla wiadomej masy atakującej nas w sklepach wielkopowierzchniowych ;)
23.01.2014, godz. 21:11
Przepis: Czerwona soczewica po indyjsku (Masoor dal)
Olika3
Olika3 powiedział/a:
mniam :D
23.01.2014, godz. 21:08
Przepis: Zupa krem z soczewicy
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Brzmi przepysznie :) Uwielbiam zupę z soczewicy, spróbuję z tym mleczkiem :)
12.01.2014, godz. 14:57
Przepis: Hummus z suszonymi pomidarami
Olika3
Olika3 powiedział/a:
Właśnie szukałam jakiegoś fajnego przepisu na ciecierzycę, której jak dotąd nigdy nie jadłam, ale która stoi już dumnie w szafce i czeka na przygotowanie :) Pani przepis bardzo mi się spodobał! Brzmi smakowicie :) Mało jest fajnych przepisów na cieciorkę, więc też nie chciałabym się do niej zrazić. Wydaje mi się, że potrawa będzie smaczna :) Pozdrawiam.
12.01.2014, godz. 14:45

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet