
Groszek zielony

Groch (Pisum sativum L.) należy do najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi z północno – zachodniej Azji i Europy. Charakteryzuje się wysoką wartością żywieniową i wyjątkowym smakiem. Owocem grochu jest strąk wypełniony nasionami. W zależności od budowy strąka wyróżnia się dwie odmiany grochu: groch łuskowy i cukrowy. Groch cukrowy jest często mylony z zielonym groszkiem (niedojrzałe nasiona grochu łuskowego), ze względu na podobny wygląd nasion. Cechą rozróżniającą groch łuskowy jest to, że posiada on charakterystyczną pergaminową wyściółkę w strąku, w odróżnieniu od grochu cukrowego. Ponadto strąki grochu łuskowego po osiągnięciu dojrzałości zbiorczej pękają wzdłuż obu szwów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE ZIELONEGO GROSZKU
Groszek zielony jest niskokaloryczny, w 100 g zawiera 81 kcal. Jest dobrym źródłem węglowodanów, białka, błonnika, karotenoidów (beta-karoten), witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2, PP) i związków mineralnych (potas, magnez, fosfor, sód, wapń, żelazo). W groszku zielonym znajdują się także pewne ilości substancji antyodżywczych takich jak: kwas fitynowy i lektyny, które mogą zmniejszać wchłanianie żelaza i cynku. Ilość tych związków zmniejsza się w wyniku moczenia oraz obróbki termicznej groszku (gotowanie, pieczenie, duszenie). Groszek zielony jest popularny w dietach wegańskich i wegetariańskich. Niestety z uwagi na dużą zawartość węglowodanów, nie jest zalecany w dietach ketogenicznych.
CZY GROSZEK ZIELONY JEST ZDROWY?
Ze względu na wysoką wartość żywieniową, warto wprowadzić groszek zielony do diety. Wysoka zawartość błonnika usprawnia procesy trawienne, zmniejsza wchłanianie cholesterolu oraz reguluje poziom cukru we krwi. Niski indeks glikemiczny zielonego groszku (IG = 51) sprawia, że jest on przyjazny w diecie cukrzyków. Potas i magnez korzystnie wpływają na pracę układu sercowo – naczyniowego i regulują ciśnienie krwi. Witaminy z
grupy B wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Przeciwutleniacze: karotenoidy, flawonole, witamina C, dzięki zdolności wychwytywania wolnych rodników zapobiegają namnażaniu się komórek nowotworowych i opóźniają procesy starzenia się organizmu.
ZASTOSOWANIE KULINARNE ZIELONEGO GROSZKU
Przeznaczony jest do bezpośredniego spożycia po uprzedniej obróbce cieplnej oraz do przetwórstwa (konserwy, mrożonki). W sklepach możemy kupić groszek konserwowy, suszony, mrożony oraz w formie makaronu czy past warzywnych. W kuchni wykorzystuje się niedojrzałe, zielone nasiona groszku wyłuskane ze strąków. Groszek najczęściej stosowany jest jako dodatek do potraw, ale doskonale sprawdza się także jako baza dania.
Z ZIELONEGO GROSZKU MOŻNA PRZYGOTOWAĆ:
zupy,
gulasz,
pasty warzywne i purée,
marchewkę zasmażaną z zielonym groszkiem,
sosy,
sałatki,
kotlety, burgery, kluski, omlety,
risotto, kaszotto i wiele innych dań wegańskich, jarskich i mięsnych.
WARTO WŁĄCZYĆ ZIELONY GROSZEK DO DIETY ZE WZGLĘDU NA:
• wysoką wartość odżywczą,
• niski indeks glikemiczny,
• niską zawartość tłuszczu i brak cholesterolu,
• niską zawartość sodu,
• wszechstronne zastosowanie
• kolor, który nadaje potrawom żywą zieloną barwę.
Marta Kowalska - Departament Jakości Bio Planet
Bibliografia:
Cao J. J. (2017): High dietary protein intake and protein related acid load on bone health. Current Osteoporosis Reports, 15, 6, 571 – 576.
Dahl W. Tyler R. T., J., Foster L. M. (2012): Review of the health benefits of peas (Pisum sativum L.), British Journal of Nutrition, 108, 3 – 10.
Metodyka integrowanej ochrony grochu siewnego (łuskowego i cukrowego), materiały dla producentów. Opracowanie zbiorowe pod redakcją dr Jana Sobolewskiego. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice 2015 – aktualizacja 2017.
Rungruangmaitree R., Jiraungkoorskul W. (2017): Pea, Pisum sativum, and its anticancer activity, Pharmacognosy Review, 11, 21, 39 – 42.
Wu D. T. i in. (2023): A Comprehensive Review of Pea (Pisum sativum L.): Chemical Composition, Processing, Health Benefits, and Food Applications, Foods, 12, 13, 1 – 32.
https://fdc.nal.usda.gov/food-details/170419/nutrients ; dostęp dnia: 29.12.2024
https://extension.oregonstate.edu ; dostęp dnia 29.12.2024
Przepis:
SAŁATKA Z GROSZKIEM I TUŃCZYKIEM
INDYJSKIE CURRY Z ZIEMNIAKAMI I GROSZKIEM
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 31 Wiosna 2025
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.