Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyKaszki zbożowe
Kaszki zbożowe
11 / 09 / 2024

Kaszki zbożowe

MartaKowalska

 

 

Kaszki odgrywają ważną rolę w żywieniu niemowląt i małych dzieci, zaraz po mleku matki, ale mogą być spożywane także przez młodzież, osoby dorosłe i w starszym wieku. Kaszki są szczególnie polecane osobom, które mają problem z gryzieniem (osoby starsze, po zabiegach dentystycznych) i będącym na diecie lekkostrawnej.

DLACZEGO KASZKI SĄ JEDNYM Z PIERWSZYCH POKARMÓW PRZYJMOWANYCH PRZEZ DZIECI? KIEDY JE WPROWADZAĆ?
Uważa się, że zaraz po mleku matki do jadłospisu niemowlaka powinno wprowadzać się kaszki, jako jeden z pierwszych stałych pokarmów. Kaszki są lekkostrawne, delikatne i odżywcze. To doskonałe źródło energii, białka, błonnika i węglowodanów złożonych, które z powodzeniem zastąpią porcję mleka w codziennym menu dziecka. Chociaż niektóre kaszki zawierają alergen – gluten, zaleca się, aby podawać je już po ukończeniu 4. miesiąca. Pierwszą kaszkę można podać w 5 miesiącu, jeśli dziecko karmione jest mlekiem modyfikowanym. W przypadku karmienia piersią zaleca się, aby kaszkę podać dopiero w 6 miesiącu. Na etykietach kaszek możemy znaleźć informacje odnośnie do przeznaczenia kaszek dla dzieci w określonym wieku, np. po 4., 6., 8. lub 10. miesiącu.

JAKA KASZKA NAJLEPSZA?
Zaleca się, aby pierwsza kaszka była jednoskładnikowa, bez wyraźnego smaku, bez dodatku cukrów i owoców, o gładkiej konsystencji, pozbawionej grudek i cząstek, aby zapobiec zadławieniu. Po podaniu kaszki należy obserwować reakcję dziecka i stopniowo podawać inne kaszki pod względem smaku, zapachu i tekstury. Dziecku można podawać kaszki z różnych rodzajów zbóż, aby dieta była bardziej urozmaicona. Ważne jest, aby nie podawać kilku produktów w zbyt krótkim czasie. Dziecko ma czas, aby poznać nowe smaki a rodzic zaobserwować jak maluch reaguje na nowy posiłek.

Wybierając kaszki powinniśmy kierować się składem produktu, sposobem wytworzenia, pochodzeniem i oznaczeniami informującymi nas o tym, że produkt jest przeznaczony dla dziecka w danym okresie jego życia.

Niestety wiele kaszek dostępnych na sklepowych półkach zawiera niezdrowe dodatki np. cukier. Istotne jest, aby zbyt szybko nie wprowadzać cukru do diety dziecka, aby mogło poznać naturalny smak wszystkich potraw i wykształcić dobre nawyki żywieniowe.

W zależności od sposobu przetworzenia, wyróżnia się kaszki wymagające gotowania i kaszki typu instant. Kaszki błyskawiczne nie wymagają gotowania i są szybkie do przygotowania. Wystarczy do gorącej wody lub wody z mlekiem o temp. powyżej 50 °C wsypać kaszkę, zamieszać, poczekać aż napęcznieje i przestygnie do temp. ok. 37 °C i jest gotowa do spożycia. Zależnie od instrukcji na opakowaniu, kaszkę można też gotować ok. 3-5 minut na małym ogniu, wystudzić i podawać dziecku. Tak przygotowane kaszki można wzbogacić o cenne składniki poprzez dodatek proszków lub soków owocowych/warzywnych bogatych w witaminę C (witamina C ułatwia wchłanianie żelaza; dodatek soku lub proszku nadaje smak i barwę kaszkom) oraz olejów roślinnych (rzepakowy, słonecznikowy) bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe. Istotne jest także wzbogacanie kaszek w witaminy z grupy B (zwłaszcza B1-tiamina), wit. A i D, które odgrywają ważną rolę w prawidłowym rozwoju dziecka. Dla najbardziej wymagających mam powstały kaszki bio dla dzieci w jakości Demeter.

RODZAJE KASZEK
Kaszki powstają w wyniku przemiału ziaren zbóż, najlepiej pełnoziarniste (pszenica, owies, proso, orkisz, ryż, kukurydza). Mogą być jednoskładnikowe lub wieloskładnikowe, wyprodukowane z kilku rodzajów zbóż.

Kasza manna – otrzymywana z ziaren pszenicy, o drobnej granulacji i biało kremowym zabarwieniu. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, jest lekkostrawna i zawiera gluten. Jest dobrym źródłem potasu, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i witamin z grupy B.

Kaszka orkiszowa – wytwarzana z ziarna pszenicy orkisz, o delikatnym, lekko orzechowym smaku i kremowym zabarwieniu. Jest dobrym źródłem białka, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin
A, E i z grupy B oraz składników mineralnych (żelazo, magnez, fosfor, wapń). Gluten zawarty w kaszce orkiszowej jest lepiej tolerowany niż gluten w kaszce z pszenicy zwyczajnej.

Kaszka owsiana – otrzymywana z ziaren owsa, o lekko kremowym zabarwieniu i delikatnym smaku. Jest dobrym źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych (zawiera go nawet trzykrotnie
więcej niż inne kaszki), antyoksydantów, błonnika rozpuszczalnego – beta glukanu, witamin z grupy B, potasu, magnezu, fosforu, wapnia, miedzi.

Kaszka ryżowa – otrzymywana z ziaren ryżu, o białym zabarwieniu, naturalnie bezglutenowa. Jest źródłem węglowodanów złożonych, białka, błonnika, witamin z grupy B, magnezu, żelaza,
potasu, fosforu, miedzi, selenu i cynku.

Kaszka jaglana – wytwarzana z prosa, lekkostrawna i bezglutenowa, o jasnożółtej barwie. Jest źródłem białka, magnezu, żelaza, potasu, krzemu, witamin z grupy B i kwasu foliowego.

Kaszka kukurydziana – otrzymywana z obłuszczonego ziarna kukurydzy, o żółtej barwie. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, jest naturalnie bezglutenowa i lekkostrawna. Dostarcza węglowodanów złożonych (skrobia), miedzi, selenu, witamin z grupy B, karotenoidów.

KASZKI W JAKOŚCI DEMETER DLA WYMAGAJĄCYCH MAM
Demeter jest znakiem jakości żywności, przyznawanym produktom wyprodukowanym metodami ekologicznymi w gospodarstwach biodynamicznych. Kupując żywność oznaczoną tym znakiem mamy pewność, że została wytworzona zgodnie z najwyższymi standardami jakości, bardziej rygorystycznymi w porównaniu z przepisami unijnymi regulującymi produkcję ekologiczną. W przetwórstwie żywności opartej na standardach Demeter stosuje się metody umożliwiające zachowanie pełnej wartości odżywczej surowców rolnych. Niedopuszczalne są procesy takie jak: sterylizacja i homogenizacja mleka oraz stosowanie większości dodatków do żywności (np. kwas cytrynowy, preparaty enzymatyczne). Dopuszcza się stosowanie jedynie 13 naturalnych dodatków (ekstrakty, wyciągi roślinne). Kaszki posiadające certyfikat Demeter są produktami naturalnymi, niskoprzetworzonymi oraz wyprodukowanymi z przestrzeganiem najwyższych standardów, w sposób zrównoważony i przyjazny środowisku.

Autor artykułu: Marta Kowalska - Departament Jakości Bio Planet S.A


Przepisy:

PLACKI Z KASZKI MANNY BLW


PLACUSZKI DLA NIEJADKA

 

NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE Z KASZKI JAGLANEJ

 

SUFLET Z KASZĄ MANNĄ

 

KASZKOWIEC CZEKOLADOWY

 

SEZAMOWE CIASTECZKA Z KASZEK DLA DZIECI I EKSPANDOWANYM RYŻEM

 

CZEKOLADOWA KASZKA JAGLANA Z JABŁKIEM I MARCHEWKĄ


NUGGETSY WARZYWNE Z DYNI BEZGLUTENOWE

 

ŚMIETANKOWA ZUPA JARZYNOWA Z KASZĄ

 

DELIKATNE KOTLECIKI BEZGLUTENOWE

 

Bibliografia:

Czerwińska D. (2009): Charakterystyka żywieniowa kasz, Przegląd Zbożowo – Młynarski, 53, 11, 12-13.

Dziechciarz P., Gieruszczak – Białek D., Horvath – Stolarczyk A. i in. (2021): Schemat żywienia niemowląt w 1. roku życia. Standardy Medyczne, Pediatria, 18, 805 – 822.

Kunachowicz H. i in.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2017.

Szajewska H. i in. (2016): Karmienie piersią. Stanowisko PTGHiŻD. Standardy Medyczne, Pediatria, 13, 1, 9 – 24.

Weker H., Barańska M.: Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2014, 10 – 17.

Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I. (2015): Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej, Problemy Higieny Epidemiologicznej, 96, 2, 410 – 413.

Zarzecka K. i in. (2018): Odżywcze i prozdrowotne właściwości ziarna owsa i przetworów owsianych, Kosmos, 67, 2, 409 – 414.

https://www.helpa.pl/pytania-i-odpowiedzi ; dostęp dnia 23.04.2024

https://www.hildegarda.pl/orkisz/ ; dostęp dnia 23.04.2024

https://demeter-polska.pl/demeter-znak-jakosci/ ; dostęp dnia 24.04.2024

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 29 Jesień 2024

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Sign inSigned in

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
9 10 20 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
5 4 10 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
7 8 180 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 12 15 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
6 4 40 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
6 2 5 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 12 15 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
10 9 10 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
4 4 15 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
3 2 10 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 10 15 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
5 3 60 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
4 4 60 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet