
Mąka z zielonych bananów

Banany to jedne z najbardziej znanych i najczęściej spożywanych owoców na świecie. Wiele z nich pochodzi z upraw ekologicznych, które łączą w sobie kilka ciekawych aspektów. Stanowią bowiem połączenie tradycyjnych form gospodarowania w strefie tropikalnej z nowoczesnym podejściem do odżywiania się. Ekologiczne gospodarstwa bananów są prowadzone w taki sposób, by zapewnić ochronę środowiska naturalnego oraz lokalnej społeczności. W przypadku bananów pochodzących z takich upraw możemy mieć pewność, że każdy banan wyrastał bez stosowania syntetycznych nawozów i pestycydów. Klimat tropikalny i subtropikalny zapewnia idealne warunki do uprawy tych owoców, a tradycyjne metody prowadzenia gospodarstwa wzbogacają glebę i promują bioróżnorodność.
W JAKIM STADIUM DOJRZEWANIA BANANY SĄ NAJLEPSZE?
Banany, po które najczęściej sięgamy, to te żółte, bez jakichkolwiek kropek, kupowane w większych kiściach. Co ciekawe, to właśnie samotne, oddzielone od reszty banany o ciemnej, niemal czarnej skórce, po które sięgamy zdecydowanie rzadziej, w niektórych regionach świata stanowią prawdziwy rarytas. Są one dojrzałe i bardziej słodkie, przez co idealnie nadają się do ciast, koktajli, pieczenia i gotowania. Powinniśmy jednak zwrócić uwagę, czy nie posiadają one ognisk pleśni – takie banany nie nadają się już do spożycia.
Wspaniałą cechą bananów jest posiadanie skórki, czyli własnego szczelnego opakowania, które nie zanieczyszcza środowiska. To właśnie dzięki skórce banana możemy zabrać ze sobą właściwie wszędzie – na wycieczkę, do szkoły lub do pracy – bez potrzeby dodatkowego pakowania. Banan dostarczy nam energii, pozytywnie wpłynie na nasz układ trawienny i samopoczucie. Tryptofan zawarty w bananach ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany hormonem szczęścia, który odpowiada za pozytywne emocje.
MĄKA Z BANANÓW
Z zielonych, niedojrzałych bananów produkuje się mąkę bananową. Banany zbierane są w optymalnym stadium dojrzałości, aby zapewnić produktowi końcowemu wysoki poziom błonnika, składników odżywczych a przede wszystkim skrobi opornej. Skrobia ta wraz z dojrzewaniem banana przekształca się w cukry proste. Po zbiorze zielone banany są starannie myte, obierane i suszone przy użyciu metod odwadniania w niskiej temperaturze. Następnie są drobno mielone na miałką, miękką mąkę o łagodnym, lekko orzechowym smaku, co czyni ją idealnym składnikiem zarówno słodkich, wytrawnych jak i pikantnych potraw. Skórka z banana, która jest uznawana za produkt odpadowy, w produkcji mąki jest suszona na słońcu, a następnie wykorzystana jako odnawialne źródło energii lub nawóz organiczny.
NATURALNIE BEZGLUTENOWA ALTERNATYWA
Mąka z zielonego banana to nie tylko bezglutenowa alternatywa tradycyjnej mąki. To bogaty w składniki odżywcze tzw. superfood, wypełniony niezbędnymi minerałami takimi jak: potas (7478 mg/kg), wapń (950 mg/kg), witamina C (50,8 mg/kg), żelazo (11 mg/kg), sód (72 mg/kg), magnez, witamina B6.
Na szczególną uwagę zasługują tu dwa minerały: potas oraz magnez. Potas odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, wpływa na ciśnienie krwi, pracę nerek, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. Magnez z kolei ma zbawienne działanie na pracę mózgu i mięśni oraz budowę kości i zębów. Potas i magnez zawarte w bananie wzajemnie oddziałują na siebie: niedobór jednego upośledza wchłanianie drugiego. Ich niedobory mogą być szczególnie niekorzystne dla serca.
BŁONNIK
Mąka z zielonych bananów znana jest także z wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (10,1 g/100g)*, w szczególności skrobi opornej, która działa jak prebiotyk. Stanowi ona pożywkę dla dobroczynnych bakterii w jelicie, tym samym wspierając układ pokarmowy. Nie jest trawiona ani wchłaniana przez układ trawienny, więc nie podnosi poziomu cukru we krwi po posiłku. IG niedojrzałego banana wynosi 45, natomiast IG dojrzałego banana 60.
DLA KOGO MĄKA BANANOWA
Stosując mąkę z banana, możemy uzupełnić niezbędne składniki pokarmowe i zadbać o prawidłową masę ciała. Szczególną rolę może ona odegrać w diecie sportowców i osób z trybem życia o wzmożonym wysiłku fizycznym, uzupełniając szybko straty w mikro- i makroelementach.
ZASTOSOWANIE MĄKI BANANOWEJ
Co więcej, mąka z zielonych bananów jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do wypieków, budyni, kisielów, naleśników, chleba, zup, a nawet jako zagęszczacz do sosów. Niezależnie od tego, czy robimy koktajl czy też baton energetyczny, mąka z zielonych bananów doskonale wpisuje się w różne diety, w tym bezglutenową, paleo i wegańską.
Barbara Strużyna
Bibliografia:
*- badania własne producenta mąki z zielonych bananów.
Przepisy:
BEZGLUTENOWE RACUCHY Z LESZCZYNĄ I MĄKĄ BANANOWĄ Z NUTĄ BERGAMOTKI
BUDYŃ BANANOWY Z BORÓWKOWĄ GALARETKĄ
PLACUSZKI Z MĄKI BANANOWEJ Z LEMON CURD
CHLEBEK OWOCOWY Z MĄKĄ BANANOWĄ (BEZGLUTENOWY)
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 32 Lato 2025
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.