
Bezglutenowe racuchy z leszczyną i mąką bananową z nutą bergamotki

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
mąka ryżowa - 220 g
skrobia kukurydziana - 60 g
mąka kukurydziana pełnoziarnista - 40 g
jaja - 2 szt.
kefir - 200 g
drożdże świeże - 25 g
cukier - 1 łyżka
kwiatostany leszczyny - 1 szklanka
skórka otarta ze świeżej bergamotki - 1 łyżeczka
olej do smażenia - trochę
Dodatkowe informacje:
Uwaga: osoby uczulone na leszczynę nie powinny spożywać żadnych potraw z dodatkiem leszczyny.W ziołolecznictwie kwiat leszczyny (Flos coryli) stosowany był w formie naparów, syropów, nalewek i balsamów już kilkaset lat temu jako wsparcie w dolegliwościach układu moczowego, zaburzeniach hormonalnych i infekcjach gardła. Kwiaty męskie leszczyny zawierają: pyłek, flawonoidy, alantoinę, triterpeny i fitosterole. (dr H. Różański). Mają działanie przeciwbakteryjne, łagodzące przerost gruczołu krokowego, leczące stany zapalne dróg moczowych oraz gardła, a także wspierające kobiety podczas menopauzy. Są więc doskonałym surowcem zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. Dzieciom można podawać napar z kwiatów leszczyny przy przeziębieniach i bólach gardła.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.