
Placuszki z mąki bananowej z lemon curd

Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
mąka quinoa - 1/2 szklanki
mąka bananowa - 1/2 szklanki
mąka pełnoziarnista ryżowa - 1/2 szklanki
mąka z sorgo - 1/2 szklanki
dojrzały banan - 1 szt.
woda - 1 szklanka
mleko kokosowe w proszku - 2 łyżki
jajo - 1 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
lemon crud:
masło pocięte w kostkę lub olej kokosowy z lodówki - 50 g
jajko +żółtko - 1 szt.
sok z cytryny - 1 szt.
szczypta szafranu lub kurkuma - 1/3 łyżeczki
cukier trzcinowy - 50 g
skórka z cytryny - 1/2 łyżeczki
aromat cytrynowy - 1/2 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Zamiast kurkumy można dać szczyptę szafranu. Ale można także pominąć te składniki.Sposób przygotowania:
Na średnio rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta np. dużą łyżką. Możemy smażyć bez dodatku oleju lub w niewielkiej jego ilości.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.