
Chlebek owocowy z mąką bananową (bezglutenowy)

Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: orzechy wszystkie, cytrusy
Składniki:
woda - 500 ml
morele suszone - 200 g
figi suszone - 200 g
daktyle - 150 g
migdały - 150 g
orzechy włoskie - 150 g
orzechy laskowe - 150 g
skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka
skórka otarta z pomarańczy - 1 łyżeczka
cukier kokosowy - 2 łyżki
mąka bananowa - 50 g
mąka ryżowa jasna - 100 g
skrobia kukurydziana - 50 g
proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
cynamon cejloński mielony - 1 łyżeczka
goździki mielone - 1/4 łyżeczki
kardamon mielony - 1/4 łyżeczki
sól - szczypta
Sposób przygotowania:
Daktyle, figi i morele również rozdrobnić, a następnie dodać do mieszanki mąk i orzechów. Dodać budyń waniliowy, cukier kokosowy, skórkę z cytryny i pomarańczy, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, kardamon, sól, wodę ze śliwkami. Wszystko wymieszać razem do połączenia się składników,
Rozgrzać piekarnik do 160°C (grzanie góra i dół). Formę do pieczenia chleba wyłożyć papierem (30 x 12 x 10 cm). Przełożyć ciasto do przygotowanej formy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.