Mniszek lekarski wspomaga odchudzanie i detox
Barbara StrużynaMniszek lekarski - żółci nasze łąki i odkosy. Możemy go spotkać dosłownie wszędzie. Warto go jednak zbierać z dala od skupisk ludzkich i przemysłowych, aby nie był zanieczyszczony. Wiosną zbieramy koszyczki kwiatowe i młode listki, na jesień wykopujemy korzeń.
Ta niepozorna roślina może nam pomóc w
- odchudzaniu - zawarty w mniszku kwas chlorogenowy (znajdujący się również np. w zielonej kawie) zmniejsza ilość przyswajanych cukrów, dzięki czemu organizm wykorzystuje zgromadzone zapasy, spalając tkankę tłuszczową
- charakterystyczny gorzki smak to między innymi zasługa powyższego kwasu. Taki składnik diety wpływa korzystnie na pracę wątroby, pobudza wydzielanie żółci i ułatwia jej przemieszczanie do dwunastnicy. Lepiej trawimy, wydzielamy więcej soków żołądkowych.
- obniżeniu poziomu cholesterolu,
- reguluje wchłanianie glukozy,
- wzmacnia odporność,
- oczyszcza krem, wspomaga nas w detoksykacji organizmu,
- wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
Wykorzystać możemy każdą część rośliny:
- kwiaty stanowią bazę do wykonania miodu z mniszka, doskonałego na problemy z kaszlem,
"Syrop z mniszka lekarskiego" Cotakpachnie? z cukrem:
lub
"Leczniczy Miód mniszkowy" Dorota Woźniak - Twins Pot z miodem
- liście (młode) stanowić mogą dodatek do sałatek lub zastąpić sałatę na kanapkach. Aby nie były tak gorzkie plantację mniszka można przykryć folją aby mniszek wzrastał bez dostępu promieni słonecznych. Listki będą zawierały mniej chlorofilu i będą mniej gorzkie. Swoim smakiem będą przypominały cykorię.
"Pasta z kalafiora" z mniszkiem
- korzeń wykopany jesienią i ususzony stanowi składnik odwaru
Odwar lub napar z korzenia mniszka
Korzeń gtować w garnku przez 2-3 minuty lub parzyć przez 20 min. Pić 1/2 szklanki 15 minut przed jedzeniem
Pomaga przy niestrawności i uczuciu przejedzenia.
Przeciwwskazania:
uczulenie
wrzody żołądka
zgaga i refluks (nadkwaśność)
niedrożność dróg żółciowych
Więcej o mniszku możesz przeczytać tutaj.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.