Leczniczy Miód mniszkowy
Dorota Woźniak - Twins PotRodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, cytrusy
Składniki:
Woda - 1 litr
Miód - 1 litr
Dodatkowe informacje:
Syrop miodowo - mniszkowy ( Miód z mniszka) jest naturalnym produktem, który wzmacnia organizm. Oczyszcza. Działa przeciwzapalnie. Jest też wspaniałym lekiem przeciwkaszlowym.Dzisiaj przepis na jego wykorzystanie.
Sposób przygotowania:
Niektóre publikacje podają, żeby potem główki kwiatowe dokładnie wypłukać, osączyć. Można tego nie robić.
Kwiaty zalać 1 litrem zimnej wody i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Odstawić do ostygnięcia lub nawet na całą noc. Następnie przecedzić przez gazę.
Gorący syrop przelać do czystych, wyparzonych słoiczków. Dobrze zakręcić wieczka. Słoiczki odwrócić do góry dnem. Przykryć kocykiem. Zostawić do ostygnięcia.
Słoiki się zamkną - jest to tzw. sucha pasteryzacja. Syrop ten można pić przez cały rok, dodając np. do herbaty. Najbardziej jednak wskazany na wiosnę i jesienią. Wzmocni i ochroni przed chorobami. Pijcie na zdrowie :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.