Ryż dziki bogactwo związków aktywnych
Emilia Zielińska
Z wyglądu oraz sposobu przygotowania przypomina nam powszechnie obecne na rynku pozostałe gatunki ryżu. Z botanicznego punktu widzenia jest gatunkiem trawy nazywanym zizanią wodną. Nazywany jest również owsem wodnym lub kanadyjskim.
CZYM JEST DZIKI RYŻ?
Dziki ryż to trawa wodna, zaliczana do rodziny wiechlinowatych. Pochodzi z bagnistych terenów Ameryki Północnej. Roślina ta osiąga wysokość do 2 m, ma długie oraz ostro zakończone liście. Jej ziarna charakteryzują się ciemnobrązową wręcz czarną barwą, są długie i cienkie. Typowy dla ziaren jest intensywny, zbożowo-orzechowy aromat.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ORAZ WŁAŚCIWOŚCI
Ziarna ryżu dzikiego są cennym źródłem białka, błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega- 3 i omega-6) oraz związków aktywnych (flawonoidy, saponiny, fitosterole, antocyjany, przeciwutleniacze i chlorofil). Dostarczają wielu witamin, między innymi tych z grupy B (najbogatsze źródło tiaminy i niacyny), K oraz C; minerałów takich jak: wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk, magnez; dodatkowo zawierają dużo kwasu foliowego. Jest to produkt, który ma niski indeks glikemiczny. 100 g ryżu dostarcza 357 kcal; 14,7 g białka; 74,9 g węglowodanów, w tym 2,5 g cukrów; 46,2 g błonnika; 1,1 g tłuszczu.
Korzyści dla organizmu ze spożywania ryżu dzikiego ze względu na zawarte składniki:
• Przeciwutleniacze pomagają zachować młody wygląd skóry – proces starzenia jest spowolniony poprzez eliminację wolnych rodników.
• Błonnik zapewnia uczucie sytości, zmniejszona ryzyko pojawienia się wzdęć i zaparć oraz wspiera w usuwaniu toksyn z organizmu.
• Witaminy z grupy B wspierają prawidłową pracę układu nerwowego, wspomagają sprawność intelektualną oraz redukują uczucie zmęczenia.
• Kwas foliowy polecamy jest kobietom w ciąży (sprzyja rozwojowi płodu) i w okresie karmienia piersią.
• Antyoksydanty wspomagają ochronę organizmu przed zachorowaniem oraz wspierają odporność. Przeciwutleniacze chronią przed mutowaniem się komórek oraz zapobiegają procesom utleniania się drobnoustrojów chorobotwórczych.
• Potas wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego dzięki czemu minimalizuje ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób wieńcowych. Jednocześnie ze względu na brak sodu jest zalecany osobom z nadciśnieniem.
• Mangan wzmacnia układ kostny zapobiegając złamaniom oraz wspomaga pracę stawów.
• Ze względu na niski indeks glikemiczny polecany jest osobom chorującym na cukrzycę.
ZASTOSOWANIE KULINARNE
Ryż dziki ze względu na wyrazisty, intensywny smak oraz zbożowo-orzechowy aromat stanowi idealne uzupełnienie potraw przygotowanych z dziczyzny, czerwonego mięsa, drobiu, ryb oraz owoców morza. Z powodzeniem może być wykorzystany jako dodatek do pieczonych czy też gotowanych na parze warzyw,
polanych ulubionym sosem. Może stanowić również dekoracyjny dodatek do deserów i sałatek, a w połączeniu z innymi odmianami ryżu tworzy ciekawy efekt wizualny.
Pomimo długiego czasu gotowania ryżu - około 45 minut, warto uwzględnić go w swoim menu. Wzbogacając swoją dietę o ten produkt urozmaicimy ją i przy okazji dostarczymy swojemu organizmowi wielu cennych składników. Ryż dziki jest niezwykle ceniony przez restauratorów, ponieważ nadaje potrawom niecodziennego smaku oraz sprawia, że danie nabiera eleganckiego charakteru.
CZY WIESZ, ŻE?
• Północne tereny Stanów Zjednoczonych i południa Kanady, to kraina setek tysięcy jezior. W Kanadzie jest zlokalizowanych jest ponad 50 % wszystkich słodkowodnych jezior na świecie.
• Tradycyjnie dziki ryż zbiera się z łodzi pływając po dzikich rozlewiskach, jeziorkach i innych naturalnych zbiornikach wodnych, w których rośnie.
• Lokalne plemiona zamieszkujące tereny występowania dzikiego ryżu zbierają się na żniwa raz w roku, odbywa się to we wrześniu i trwa dwa tygodnie.
• Dziki ryż zaraz po zbiorze wygląda jak przerośnięte nasiona traw, dopiero po obróbce polegającej na prażeniu nasiona zyskują swój ciemny kolor i wyrazisty smak.
Autor artykułu: Emilia Zielińska - Departament Jakości Bio Planet
Źródła:
1. NingYan i in.; “MorphologicalCharacteristics, Nutrients, and BioactiveCompounds of Zizanialatifolia, and HealthBenefits of ItsSeeds”
2. GangadaranSurendiran i in.; “Nutritionalconstituents and healthbenefits of wildrice (Zizaniaspp.)”
3. Dorota Klensporf-Pawlik, Felix Aladedunye; “Wild Rice: Nutritional and Health-PromotingAttributes”; Gluten-Free Ancient Grains, 2017
Przepisy:
ZUPA OGÓRKOWA Z JARMUŻEM I DZIKIM RYŻEM
AMARANTUS GOTOWANY Z RYŻEM BASMATI PEŁNOZIARNISTYM I DZIKIM
SAJGONKI Z DZIKIM RYŻEM I JAJKIEM
DZIKI RYŻ Z PIECZARKAMI, CUKINIĄ I JAJKIEM
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 28 Wiosna 2024
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.