Zupa ogórkowa z jarmużem i dzikim ryżem
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
marchew - 2 szt.
pietruszka - 1/2 szt.
seler - mały kawałek - 1 szt.
por biała część - kawałek - 1 szt.
cebula - 1 szt.
ziemniaki - 6 szt.
ogórki kiszone - 6 szt.
woda z ogórków kiszonych wg uznania ok. - 2 szklanki
ryż dziki ugotowany - 1 /2 - 1 szklanki
papryczka Bird's eye - 1 szt.
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
syrop z agawy lub klonowy gdyby zupa była bardzo kwaśna - do smaku
opcjonalnie:
słodka śmietana lub śmietanka roślinna - trochę
Dodatkowe informacje:
W mojej kuchni bardzo często używam rosołów gotowanych w piątek lub w sobotę. Przelewam je do słoików i wstawiam do lodówki lub do zamrażarki (po wystygnięciu). Są one bazą do większości moich zup. Pomimo że w rosole gotowałam włoszczyznę to lubię ją mimo wszystko dodać do takiej zupy nowo powstającej. Nie lubię mrozić warzyw z rosołu w słoiku, po rozmrożeniu są miękkie i bez smaku. Kroję wszystkie warzywa w drobną kostkę aby dzieci nie maiły jak tego odseparować od siebie łyżką i zjadły również je. Tak naprawdę można taką zupę ugotować dodając wodę i wkładkę mięsną jeśli ktoś tak woli. Innym rozwiązaniem jest użycie kostek, bulionu lub gotowych wywarów mięsnych lub warzywnych. Moim ostatnim odkryciem dodawanym do wszelakich zup jest jarmuż. Po nieudanej próbie zrobienia chipsów jarmużowych zaskoczył mnie smak jarmużu gotowanego lub lekko podduszonego na oleju i wodzie z czosnkiem. Inne odkrycie to, aby do zupy dodawać różne rodzaje wkładek zarówno ziemniaki jak i kasze lub ryż. Często zostaje mi coś typu amarantus lub soczewica z poprzedniego dnia i aby nie wyrzucać można to wykorzystać w innym daniu. Efekty czasami zadziwiają.Sposób przygotowania:
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.