Wybieraj miód bio!
gotujwstylueko.pl
Pasieka zlokalizowana na obszarach tak, aby w promieniu 3 km od pasieki źródłem nektaru dla pszczół były rośliny uprawiane metodami ekologicznymi.
Przepisy:
NAPÓJ Z KURKUMY, MACIERZANKI I MIODU NA PRZEZIĘBIENIE I SUCHE GARDŁO
SKŁADNIKI (4 porcje):
kurkuma - 1 łyżeczka
pieprz szczypta
woda - 300 ml
macierzanka - 1/2 łyżeczki
miód - 1 łyżeczka
cytryna - 2 plastry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zagotować wodę, do naczynia wsypać kurkumę, szczyptę pieprzu i macierzankę (można przykryć talerzykiem, poczekać aż napar ostygnie do 60 stopni C), dodać cytrynę i miód. Wymieszać.
ZAPIEKANA MIODOWA MARCHEWKA NA MAŚLE
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Marchewki umyj, obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
KROK 2: Rozpuść na patelni masło, dodaj miód i wymieszaj. Dodaj czosnek i smaż ok. 30 sekund do połączenia się smaków. Dodaj marchewki, posól i popieprz. Smaż chwilę, do lekkiego zgęstnienia sosu.
KROK 3: Marchewki, wraz z sosem, przełóż do metalowej brytfanny. Włóż do piekarnika i piecz ok. 10 min, co jakiś czas mieszając, by ani marchewki, ani sos się nie przypaliły.
KROK 4: Gdy sos zrobi się w niektórych miejscach ciemny, a marchewki się przypieką (po ok. 10 minutach przy termoobiegu) wyjmij brytfannę i przełóż marchewki, wraz z sosem, znów na patelnię.
KROK 5: Smaż wszystko jeszcze ok. 5 min często mieszając, by wszystkie smaki się połączyły, a sos był lepki. Na sam koniec przypraw suszoną pietruszką, wymieszaj.
KROK 6: Przełóż wraz z sosem do miski, podawaj od razu po przyrządzeniu jako dodatek do obiadu, bądź samodzielną przekąskę.
SAŁATKA Z MIODOWĄ WĄTRÓBKĄ NA CIEPŁO LUB ZIMNO Z BURAKAMI I GRANATEM
SKŁADNIKI (2 porcje):
wątróbka drobiowa - 300 g
sól i pieprz do smaku
ocet malinowy (jest niezwykły w smaku)
może być inny - 1-2 łyżki
rukola - 2 garści
czosnek - 1- 2 ząbki
pieczony lub gotowany na parze burak - 1-2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
maliny lub polówka granatu trochę
tymianek świeży - do smaku
miód - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Wątróbkę umyć, oczyścić i osuszyć. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać wątróbkę i smażyć na średnim ogniu. Pod koniec smażenia posolić.
KROK 2: Pokroić buraka na ósemki. Kiedy wątróbka będzie obsmażona, dodać czosnek, ocet i buraki.
KROK 3: Przyprawić solą i pieprzem oraz polać łyżeczką miodu.
KROK 4: Na talerzach rozłożyć rukolę. Układając wątróbkę i buraki naprzemiennie.
KROK 5: Polać sosem miodowo-octowym powstałym na patelni. Posypać owocami granatu lub malinami oraz tymiankiem.
KROK 6: Dodatkowo można użyć orzechów włoskich, staną się doskonałym chrupiącym dodatkiem.
ĆWIARTKA Z KURCZAKA W MIODZIE I MUSZTARDZIE
SKŁADNIKI (1 porcja):
ćwiartki z kurczaka - 1 szt.
oliwa - 1 łyżka
miód - 1 łyżeczka
musztarda francuska - 1 łyżeczka
czosnek - 1 ząbek
jogurt grecki - 1 łyżka
ketchup - 1 łyżeczka
majeranek suszony - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - trochę
sól - do smaku
pieprz - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski włożyć zmiażdżony czosnek, musztardę, oliwę, jogurt, miód, ketchup i majeranek, wymieszać. Umyte mięso osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. Dokładnie obtoczyć w marynacie, ułożyć w misce, szczelnie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć mieloną papryką, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp 190 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia mięso polać powstałym sosem i bez przykrycia ponownie włożyć do piekarnika. Piec do czasu, gdy mięso nabierze rumianego koloru i będzie miało chrupiącą skórkę.
IMBIR, MIÓD, CYTRYNA NA ODPORNOŚĆ
SKŁADNIKI (1 porcja):
imbir kawałek - ok. 2 cm
miód - 1 - 2 łyżki
cytryna - 1 szt.
słoik o pojemności 300 ml
WARTO WIEDZIEĆ:
Cytryna, imbir i miód to trzy składniki tworzące doskonałe połączenie, które skutecznie wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Imbir ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Miód ma działanie bakteriobójcze, zawiera także dużo mikroelementów. Ponadto wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Cytryna wzmacnia odporność i pomaga łagodzić przebieg infekcji. Zawiera sporo witaminy C, ale również sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia. Cytryna pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i procesy trawienne, przyśpieszając samooczyszczanie organizmu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Wieczorem kroimy imbir drobniutko lub ścieramy na tarce, wkładamy do słoika i zalewamy gorącą wodą około 200 ml. Po ostudzeniu dodajemy miód, mieszamy, zakręcamy słoik i zostawiamy do rana.
KROK 2: Rano rozlewamy płyn do 2 szklanek (odcedzamy imbir). Do każdej szklanki wciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy ciepłej wody. Pijemy codziennie rano na czczo w sezonie jesienno - zimowym. Napój rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność dzięki połączeniu imbiru, miodu i cytryny.
KOKTAJL Z MAKIEM, JAGODAMI, MIODEM AKACJOWYM I BANANEM
SKŁADNIKI (2 porcje):
jogurt naturalny - 350 ml
mak - 1 łyżka
jagody - 1/2 szklanki
miód akacjowy - 1 łyżka
banan - 1 szt.
melisa - kilka listków
ekspandowany amarantus - 2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jogurt naturalny miksujemy z mrożonymi lub w sezonie świeżymi jagodami i bananem. Dodajemy mak i miód. Mieszamy łyżką. Rozlewamy do szklaneczek. Dekorujemy owocami, listami melisy lub mięty. Wierzch posypujemy ekspandowanym amarantusem.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 26 Jesień 2023
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.