Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylBez cukru czy z cukrem; oto jest pytanie!
Bez cukru czy z cukrem; oto jest pytanie!
29 / 03 / 2023

Bez cukru czy z cukrem; oto jest pytanie!

Kamila Koźniewska

 

 

Bez cukru czy z cukrem; oto jest pytanie!

Oświadczenia „bez dodatku cukru” pojawiają się na etykietach produktów coraz częściej. Duża rzesza konsumentów próbuje ograniczać ilość spożywanego cukru, z uwagi na zagrożenie, jakie nadmierna konsumpcja niesie dla naszego zdrowia. Do rozwoju których chorób może przyczyniać się zbyt duża ilość cukru w naszej codziennej diecie? Jakiej ilości cukru nie powinniśmy przekraczać? Jakie produkty wybierać, aby nadal było słodko, ale zdrowo? O cukrze i substancjach słodzących w żywności rozmawiamy z Kamilą Koźniewską - Dyrektor Departamentu Jakości Bio Planet.

Dlaczego tak chętnie sięgamy po słodkie produkty?
Kamila Koźniewska: Nie ma wątpliwości, iż produkty odznaczające się wysokim poziomem słodyczy są najchętniej wybieraną grupą żywności. Już prehistoryczny człowiek potrafił odróżnić pokarmy słodkie, czyli dostarczające łatwo przyswajalnych węglowodanów i energii od produktów słonych, czyli zawierających niezbędne składniki mineralne. Najczęściej smak gorzki sygnalizował obecność toksyn, natomiast kwaśny świadczył o niedojrzałości lub nieświeżości pożywienia. Mechanizmy odpowiedzialne za odczuwanie słodkiego smaku pojawiają się u człowieka już w życiu płodowym. Z uwagi na fakt, że pierwszym pokarmem dziecka jest mleko matki zawierające laktozę, niemowlęta wykazują duże upodobanie do produktów o wysokiej słodkości. Stwarzać to może problemy z wprowadzaniem do żywienia starszych dzieci pokarmów uzupełniających (takich jak np. warzywa), które dostarczają nieco innych wrażeń smakowych. Preferowanie słodkiego smaku jest spowodowane również czynnikami społeczno-kulturowymi, takimi jak zwyczaj obdarowywania dzieci słodyczami na przykład w ramach nagrody za dobre zachowanie.

Jak wygląda historia najbardziej znanego produktu słodzącego na świecie?
Kamila Koźniewska: Najbardziej znanym produktem słodzącym jest sacharoza, nazywana cukrem stołowym. Pierwsze wzmianki na temat cukru pochodzą z IV wieku p.n.e. Początkowo otrzymywany był z trzciny cukrowej, której właściwości słodzące odkryto przypadkiem, podczas przeżuwania jej liści. Dopiero z czasem zauważono, że poprzez długotrwałe gotowanie trzciny cukrowej uzyskiwany jest syrop, który po wysuszeniu można przez długi czas przechowywać. Rozwój cukrownictwa nastąpił w VII wieku, kiedy Arabowie podczas podbojów Bliskiego Wschodu skradli sekret produkcji cukru i założyli pierwszą przemysłową cukrownię. Sprowadzenie sacharozy na europejskie stoły było możliwe dzięki wyprawom krzyżowym. Produkt ten należał wówczas do towarów luksusowych i egzotycznych, podawanych w postaci tzw. głów cukrowych, jako wykwintne danie, głównie na ucztach polskiej szlachty. Cukier nie był składnikiem potraw, służył jedynie do lizania, a przywilej ten przysługiwał wybranym domownikom. Sacharozę próbowano także pozyskać z marchwi oraz syropu klonowego, jednakże okazało się to trudne i zbyt kosztowne, aby mogło posłużyć do produkcji cukru na skalę przemysłową. Pod koniec XVIII wieku niemiecki chemik Andreas Sigismund Marggraf wyodrębnił sacharozę z niewymagających pod względem uprawy buraków cukrowych. W 1900 r. światowa produkcja sacharozy osiągnęła 11 mln ton i wzrastała każdego roku. Obecnie około 70 % produkcji cukru uzyskuje się z trzciny cukrowej, natomiast pozostałe 30 % z buraka cukrowego.

Dlaczego w pewnym okresie popularny stał się syrop glukozowo-fruktozowy?
Kamila Koźniewska: Rozwijający się przemysł spożywczy wymusił na technologach żywności opracowanie składu nowych substancji słodzących o stosunkowo wysokiej sile słodzenia, tańszych niż cukier, niewpływających w znacznym stopniu na właściwości fizyczno-chemiczne produktu finalnego, które mogłyby być powszechnie stosowane do produkcji żywności różnego typu. W latach 70. ubiegłego wieku wyprodukowano więc syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS – High Fructose Corn Syrup) otrzymywany z kukurydzy. Zawiera on 55 % fruktozy oraz 45 % glukozy. Siła słodząca syropu jest o 40 % wyższa od sacharozy, jest on więc chętnie używany w przemyśle spożywczym. Stosuje się go jako dodatek do napojów, deserów mlecznych, słodyczy, pieczywa, a nawet wędlin.

Jakie zagrożenia dla zdrowia człowieka niesie nadmierne spożycie cukru?
Kamila Koźniewska: Nadmierne spożycie produktów o wysokiej wartości energetycznej, zawierających głównie łatwo przyswajalne węglowodany w postaci sacharozy oraz syropów roślinnych jest jednym z czynników powodujących otyłość, cukrzycę typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego, zespół bezdechu sennego oraz niektóre nowotwory. Cukier sprzyja powstawaniu próchnicy zębów, zapaleniu ozębnej, paradontozy. Sprzyja również rozwojowi grzybów i drożdżaków (grzybice, kandydoza). Nadmierne spożycie cukru zakłóca gospodarkę hormonalną, jest czynnikiem powodującym niewydolność układu immunologicznego i przyspiesza procesy starzenia.

Czy można w szybki sposób znaleźć produkty bez dodatku cukru na stronie internetowej bioplanet.pl?
Kamila Koźniewska: Od niedawna tak. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Klientów kilka miesięcy temu na naszej stronie internetowej uruchomiliśmy nowy filtr stały o nazwie bez cukru (w składnikach).

Po włączeniu filtra „bez cukru (w składnikach)” na stronie bioplanet.pl nie wyświetlają się produkty z następującymi składnikami:
• agawa sproszkowana, sok z agawy
• cukier buraczany, cukier kokosowy, cukier puder, cukier trzcinowy (jasny, brązowy demerara, panela, mascobado)
• dekstroza, dekstryna
• fruktoza
• glukoza (zwana cukrem gronowym lub winogronowym)
• melasa z trzciny cukrowej, melasa z buraka cukrowego
• miód
• sok z trzciny cukrowej
• sok i koncentrat soku z winogron
• sok i koncentrat soku jabłkowego
• syropy: daktylowy, glukozowy, glukozowo-fruktozowy, jęczmienny maltozowy, jabłkowy, klonowy, kokosowy, ryżowy, z agawy, z cukru trzcinowego, z tapioki, z winogron

Czym kierowaliście się przy wyborze powyższych składników?
Kamila Koźniewska: Głównym wyznacznikiem było Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności. W tym akcie prawnym znajdziemy informację odnośnie do oświadczenia „bez dodatku cukrów” (lub innych, podobnie brzmiących oświadczeń, które mają taki sam sens dla konsumenta) – oznacza ono, że do środka spożywczego nie zostały dodane cukry proste, dwucukry ani żadne inne środki spożywcze zastosowane ze względu na ich właściwości słodzące. Jeżeli cukry występują naturalnie w środku spożywczym, na etykiecie powinna się również znaleźć następująca informacja: „zawiera naturalnie występujące cukry”.

Jakie składniki słodzące mogą być dodane do produktu zamiast cukru i które wpisują się w powyższą definicję?
Kamila Koźniewska: Cukier oraz syropy można zastąpić substancjami słodzącymi. Ich spożywanie zapewnia minimalną lub zerową podaż energii. Stosowanie słodzików (polioli) w żywności ogranicza ryzyko wystąpienia otyłości oraz zaburzeń gospodarki węglowodanowej. W przewodzie pokarmowym są inaczej trawione niż cukier, dlatego wykazują dużo niższą kaloryczność, nie zwiększają gwałtownie poziomu glukozy we krwi i cechują się zerowym lub niskim indeksem glikemicznym. Z tego powodu stosowane są na przykład w produktach dla diabetyków. Należy jednak pamiętać, że stosowanie słodzików może czasem nieść za sobą ryzyko negatywnych skutków zdrowotnych. Niektóre słodziki spożywane w nadmiernych ilościach mogą powodować wzdęcia oraz biegunki, są to np.
erytrytol (IG=0, 0 kcal / 100 g),
ksylitol (IG=8 -13, 238 kcal / 100 g),
laktitol (IG=3, 200 kcal / 100 g),
sorbitol (IG=9, 260 kcal / 100 g).

Dlaczego na niektórych żelkach i granolach umieszczona jest informacja „bez dodatku cukrów”, skoro w składnikach znaleźć można miód, syrop lub koncentraty soków?
Kamila Koźniewska: Informacja „bez dodatku cukrów” umieszczona jest na żelkach, dla których bazę stanowią koncentraty soków owocowych. W takich przypadkach umieszczenie tej informacji jest zasadne. Co do granoli, niektórzy producenci deklarują, że główną funkcją miodu, syropu daktylowego czy koncentratu soku jabłkowego jest funkcja łącząca ze sobą poszczególne składniki, a nie funkcja słodząca. W tym przypadku również nie kwestionujemy znakowania informacją „bez dodatku cukrów”.

Dziękuję za rozmowę.
Kamila Koźniewska: Ja również dziękuję.


 

 

CZEKOLADOWE PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ I SPROSZKOWANYCH DAKTYLI

SKŁADNIKI (4 porcje):
mąka gryczana - 2 szklanki
kakao - 2 łyżki
sproszkowane daktyle - 2-3 łyżki
proszek do pieczenia bez glutenu - 1 łyżeczka
napój ryżowy lub woda - 1 szklanka
jajo - 1 szt.
kostki gorzkiej czekolady - kilka
olej do smażenia - trochę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Mąkę gryczaną, kakao i sproszkowane daktyle umieść w naczyniu, wlej napój ryżowy lub wodę, dodaj proszek do pieczenia i jajko. Wymieszaj na gęste ciasto. Gdyby płynu było za mało, to wlej jeszcze pół szklanki. Na rozgrzaną patelnię wlej odpowiednią ilość ciasta, na środku umieść kostkę czekolady, łyżką zatop czekoladę w cieście i smaż okrągłe placki.
KROK 2: Podawaj z ulubioną konfiturą. Ja podałam z gorącymi śliwkami.

 

SERNIK MANGO

SKŁADNIKI (8 porcji):
ciastka bez cukru - 200 g
pasta kokosowa - 60 g
masło - 40 g
mango - 550 g
ser na sernik - 600 g
śmietana 30% - 200 g
erytrytol - 150 g
żelatyna w listkach - 12 szt.
woda - 1/4 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Herbatniki, pastę kokosową oraz masło wrzucamy do malaksera albo Thermomixa i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli masa nie lepi się, to należy dodać łyżkę zimnej wody. Następnie wykładamy nią spód.
KROK 2: Blendujemy mango. W międzyczasie żelatynę w listkach namoczyć w zimnej wodzie przez 5 min, następnie wyjąć i lekko odcisnąć. Żelatynę (10 listków) zalewamy odrobiną wody i podgrzewamy na małym „ogniu” żeby ją rozpuścić. Następnie do masy mango (400 g) dodajemy ser, śmietanę, cukier, lekko przestudzoną żelatynę i miksujemy wszystko na wysokich obrotach. Całość przelewamy do formy na gotowy spód i wstawiamy do lodówki.

 

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z GORĄCYM SOSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH

SKŁADNIKI (1 porcja):
ciasto:
mąka orkiszowa - 1 szklanka
woda gazowana - 1 szklanka
mleko / napój migdałowy - 1 szklanka
jajko - 1 szt.
sól - 1 szczypta
kakao - 2 łyżki
olej - trochę
nadzienie:
serek śmietankowy - 250 g
śmietanka 36% lub migdałowa - 50 ml
wanilia mielona - 1/2 łyżeczki
płatki migdałów - 2 łyżki
ksylitol lub erytrytol - do smaku
sos:
mrożone owoce leśne (maliny, jeżyny, porzeczka czerwona, jagody, truskawki) - 1 opakowanie
ksylitol lub erytrytol - 2 łyżeczki
woda - 50 ml
skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
melisa świeża - kilka listków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Z podanych składników zrobić ciasto. Odstawić. Do garnka przełożyć owoce i podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy zaczną się gotować, rozpuścić w wodzie ksylitol i skrobię ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Wlać do gotujących się owoców, zamieszać i po zagotowaniu zdjąć z palnika. Odstawić.
KROK 2: W misce zrobić nadzienie. Do serka wlać śmietankę, dodać wanilię, wybrany słodzik, migdały i wymieszać.
KROK 3: Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki (u mnie wyszło ok. 8 sztuk). Na środek naleśnika nakładać nadzienie i rozsmarować. Zwinąć np. w rulon lub trójkąt.
KROK 4: Polać sosem i dodać listki melisy. Można posypać lekko np. sproszkowanymi daktylami.

 

FIT KOGEL - MOGEL BEZ CUKRU

SKŁADNIKI (2 porcje):
żółtka jaj - 3 szt.
ksylitol - 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żółtka wraz z ksylitolem miksuj za pomocą miksera na pełnej mocy przez kilka minut. Do momentu powstania puszystej, kremowej masy.

 

JAGLANE BABECZKI Z SUPERFOODS I MALINAMI

SKŁADNIKI (1 porcja):
orzechy laskowe (ewentualnie orzechy nerkowca) - 40 g
nasiona chia - 10 g
ciepła woda - 100 ml
krążki tłuszczu kakaowego - 10 szt.
kasza jaglana - 100 g
płatki owsiane bezglutenowe zblendowane - 50 g
mąka ryżowa - 50 g
ksylitol - 150 g
siemię lniane - 20 g
cynamon - 3 g
soda oczyszczona - 1 g
śmietana słodka 18% - 180 g
sok z cytryny - 22 ml
wiórki z czekolady mlecznej słodzonej stewią - 20 g
maliny mrożone - 140 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Maliny układamy na talerzyku, by się nieco rozmroziły. Orzechy (laskowe/nerkowca) prażymy w piekarniku, włączamy piekarnik bez termoobiegu, wstawiamy orzechy na blasze (zanim się nagrzeje piekarnik) na 10 minut i ustawiamy na temperaturę 150 stopni C. Nasiona chia moczymy w gorącej wodzie przez ok. 4 minuty, dodajemy krążki tłuszczu kakaowego, czekamy (ok. 4 minut), aż się rozpuści.
KROK 2: Łączymy ze śmietaną, jajkiem oraz namoczonym chia i rozpuszczonym tłuszczem kakaowym. Dodajemy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Czekamy ok. 10 minut. W tym czasie, wyjmujemy orzechy, a piekarnik ustawiamy na 180 stopni C (tym razem Z termoobiegiem). Drobno kroimy uprażone orzechy (możemy zetrzeć ciemną łupinkę, jeśli jej nie lubimy), które dodajemy do ciasta razem z wiórkami czekoladowymi i malinami. Dokładnie mieszamy. Ciastem napełniamy formy muffinkowe. Starcza na 10-12 muffinek w zależności od wielkości formy. Gdy piekarnik się nagrzeje, pieczemy babeczki z włączonym termoobiegiem przez 15-20 minut.

 

BROWNIE DAKTYLOWE

SKŁADNIKI (1 porcja):
mąka pszenna graham typ 1850 - 2 szklanki
jaja - 3 szt.
sproszkowane daktyle - 1 szklanka
kakao - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda - 1 łyżeczka
olej - 0,5 szklanki
mleko - 1 szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier daktylowy i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze chwilkę. Potem dodajemy mąkę graham, proszek do pieczenia, sodę, kakao, olej i mleko. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki (30 x 30 cm). Pieczemy ok. 60 minut w 180 °C (do suchego patyczka).

 

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 24 Wiosna 2023

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
11 9 10 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet