Czekoladowe naleśniki z gorącym sosem z owoców leśnych
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: desery
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
mąka orkiszowa - 1 szklanka
woda gazowana - 1 szklanka
mleko / napój migdałowy - 1 szklanka
jajko - 1 szt.
sól - 1 szczypta
kakao - 2 łyżki
olej - trochę
nadzienie:
serek śmietankowy - 250 g
wanilia mielona - 1/2 łyżeczki
płatki migdałów - 2 łyżki
cukier trzcinowy / ksylitol / erytrytol / miód - do smaku
sos:
mrożone owoce leśne (maliny, jeżyny, porzeczka czerwona, jagody, truskawki) - 1 opakowanie
cukier trzcinowy / ksylitol / erytrytol / miód - 2 łyżeczki
woda - 50 ml
skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
melisa świeża - do smaku
Sposób przygotowania:
Do garnka przełożyć owoce i podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy zaczną się gotować rozpuścić w wodzie cukier i skrobię ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Wlać do gotujących się owoców, zamieszać i po zagotowaniu zdjąć z palnika. Odstawić. W misce zrobić nadzienie. Do serka wlać śmietankę, dodać wanilię, cukier lub wybrany słodzik, migdały i wymieszać. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki (u mnie wyszło ok. 8 sztuk). Na środek naleśnika nakładać nadzienie i rozsmarować. Zwinąć np. w rulon lub trójkąt. Polać sosem i dodać listki melisy. Można posypać lekko cukrem pudrem trzcinowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.