Jaglane babeczki z superfoods i malinami
zyjezebyjescRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Konkurs na najlepszą JAGLANKĘ, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, orzechy wszystkie, kakao, cytrusy, owies, nabiał krowi
Składniki:
nasiona chia - 10 g
ciepła woda - 100 ml
krążki tłuszczu kakaowego - 10 szt.
kasza jaglana - 100 g
płatki owsiane zblendowane - 50 g
mąka ryżowa - 50 g
ksylitol - 150 g
cynamon - 3 g
soda oczyszczona - 1 g
śmietana słodka 18% - 180 g
sok z cytryny - 22 ml
wiórki z czekolady mlecznej słodzonej stewią - 20 g
maliny mrożone - 140 g
Dodatkowe informacje:
Czekolada i ksylitol nadają wymarzoną słodycz (choć jak wspomniałam, ja osobiście wolę 50 gr ksylitolu mniej, w przeciwieństwie do moich testerów).Maliny (ponieważ mogą być mrożone) można użyć o każdej porze roku. Nadają one lekką kwaskawość owoców i sentymentalny powiew ciepłego lata. Wersja "sauté", bez malin nie jest tak pyszna.
Prażone orzechy i wiórki z mlecznej czekolady przypominają mi smaki dzieciństwa i świątecznej paczki ze słodyczami od Mikołaja. :)
Użycie nasion chia, siemienia lnianego i płatków owsianych pozwala na uzyskanie sytości już po zjedzeniu 1-2 tych słodkich przekąsek. Bez obżerania się, nasza potrzeba słodyczy zostanie więc zaspokojona.
Zaś kaszy jaglanej zawdzięczamy chrupkość i "funkcję" pożywnego drugiego śniadania np. dla dzieci, a nie jedynie słodkości.
Sposób przygotowania:
Drobno kroimy uprażone orzechy (możemy zetrzeć ciemną łupinkę jeśli jej nie lubimy), które dodajemy do ciasta razem z wiórkami czekoladowymi i malinami. Dokładnie mieszamy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.