Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylChłodnik - najlepsza zupa na lato!
Chłodnik - najlepsza zupa na lato!
03 / 06 / 2025

Chłodnik - najlepsza zupa na lato!

MartaKowalska

 

Chłodnik to tradycyjna polska zupa przygotowana z warzyw z dodatkiem produktów mlecznych i przypraw, podawana na zimno. Doskonale gasi pragnienie w upalne dni, jest orzeźwiająca, lekkostrawna, niskokaloryczna i bardzo odżywcza. Zawiera spore ilości witamin (A, C, z grupy B), błonnika, składników mineralnych (wapń, magnez, fosfor), probiotyków i antyoksydantów. Chłodnik jest idealnym posiłkiem w dietach odchudzających, lekkostrawnych oraz dla osób będących w trakcie i po antybiotykoterapii. Probiotyki zawarte w chłodnikach przywracają naturalną florę w jelitach, a błonnik wspomaga perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu.

Istnieje wiele rodzajów chłodników. Wśród tych najpopularniejszych wyróżnić można chłodnik litewski z buraczkami (inaczej chłodziec litewski - wpisany na listę produktów tradycyjnych w województwie podlaskim), hiszpańskie gazpacho (z pomidorów) czy ogórkowy.

Z CZEGO PRZYGOTOWAĆ PYSZNY CHŁODNIK?
Chłodniki można przygotować ze świeżych owoców i/lub warzyw (idealnie sprawdzą się nowalijki) pokrojonych lub zmiksowanych na krem. Można zabielić je jogurtem, kefirem, zsiadłym mlekiem lub innym produktem mlecznym oraz posypać świeżą zieleniną np. natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem. Weganie zamiast produktów mlecznych mogą użyć gotowych napojów, kefirów lub jogurtów roślinnych (kokosowy, sojowy, migdałowy).

Tak naprawdę nie występują żadne ograniczenia, jeśli chodzi o przygotowanie chłodników. Chłodnik nie musi być daniem wyłącznie wegetariańskim. Doskonale smakują także chłodniki przygotowane na wywarze mięsnym oraz te z dodatkiem ryb (np. łosoś) i owoców morza (np. krewetki).

BURAKI ĆWIKŁOWE I BOTWINKA
Burak to podstawowy składnik chłodnika litewskiego. Warzywo jest niskokaloryczne, w 100 g zawiera ok. 40 kcal. Jest bardzo dobrym źródłem potasu (548 mg/100 g), wapnia (97 mg/100 g), kwasu foliowego i związków bioaktywnych (betalainy – barwniki). Substancje obecne w buraku wykazują silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki oraz mogą zapobiegać chorobom układu krążenia, anemii i demencji. Ponadto, buraki mają właściwości zasadotwórcze. Botwinka to młode liście buraka ćwikłowego. Jest nieco mniej kaloryczna od buraków, zawiera spore ilości potasu, fosforu oraz witaminę A, E, C i z grupy B. i sprawia, że w końcu czujemy smaczny powiew lata.

ZIEMNIAKI
To jedne z podstawowych warzyw wykorzystywanych w przygotowaniu chłodników. Ziemniaki są niskokaloryczne (ok. 50 – 80 kcal/100 g) i wbrew panującym opiniom nie tuczą. Są dobrym źródłem witaminy C (200 g ziemniaków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wit. C w 50 %), witamin z grupy B, potasu, magnezu, wapnia oraz skrobi, która pod wpływem obróbki termicznej ulega kleikowaniu i jest łatwostrawna. Ponadto, ziemniaki zawierają cukry redukujące, sacharozę, białko, błonnik, karotenoidy i flawonoidy. Przeciwutleniacze w ziemniakach wykazują właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wapń, magnez i potas mają działanie zasadotwórcze, dzięki czemu neutralizują kwasotwórcze działanie ryb, mięsa, nabiału i produktów zbożowych. Dodatkowo, magnez łagodzi stres, zaś potas reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

RZODKIEWKA
To smaczny, ostry, chrupiący dodatek do chłodników. Rzodkiewka jest niskokalorycznym warzywem (ok. 16 kcal/100 g), bogatym w witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz składniki mineralne (miedź, cynk, mangan, żelazo, potas, siarka). Miedź, mangan i żelazo zawarte w rzodkiewce wykazują działanie krwiotwórcze i pomagają w leczeniu niedokrwistości. Za ostry smak rzodkiewki odpowiadają związki siarki, które zwiększają apetyt, poprawiają trawienie, pobudzają wydzielanie żółci oraz działają bakteriobójczo. Ze względu na obecność kwasów organicznych i glikozydów, rzodkiewka nie jest zalecana osobom chorującym na wrzody i zapalenie wątroby.

OGÓREK
To orzeźwiający dodatek do chłodników. Podobnie jak rzodkiewka charakteryzuje się niską kalorycznością. Zawiera dużo wody (aż 96 %) oraz witaminę C, K, A, beta-karoten, mangan, potas, magnez i związki polifenolowe. Ogórek wykazuje działanie przeciwutleniające, detoksykujące, wspomaga w profilaktyce antynowotworowej (kukurbitacyny, flawonoidy), reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza obrzęki, pomaga w leczeniu infekcji skóry. Ponadto, dobrze nawadnia organizm i gasi pragnienie w upalne dni.

Do zabielania chłodników najczęściej stosuje się kefiry, maślanki, jogurty i zsiadłe mleko. Mleczne produkty fermentowane są niskokaloryczne (ok. 45-60 kcal/100 g produktu) i lekkostrawne. Zawierają spore ilości białka, witamin z grupy B (B1, B2, B12, PP), kwasu foliowego, składników mineralnych (fosfor, wapń, cynk, magnez), probiotyków, bioaktywnych peptydów, tłuszczu i kwasów organicznych. Probiotyki - bakterie fermentacji mlekowej (Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc), wykazują właściwości przeciwutleniające, wspierają pracę układu pokarmowego, wzmacniają odporność, hamują namnażanie patogenów, zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz obniżają poziom frakcji LDL cholesterolu i trójglicerydów. Ponadto, kwas masłowy występujący w fermentowanych produktach zapobiega powstawaniu biegunek oraz wykazuje działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Nadaje zupom objętości, wyrazistości a przede wszystkim aksamitności.

NATKA PIETRUSZKI, KOPEREK, SZCZYPIOREK
Świeża zielenina jest idealna do chłodników. Wzbogaci je nie tylko w składniki odżywcze, ale również doda atrakcyjnego wyglądu. Chociaż zieleniny nie uwzględnia się w piramidzie żywienia jest to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Charakteryzuje się wyższą wartością żywieniową niż same warzywa pod względem zawartości witamin, składników mineralnych i błonnika. Natka pietruszki obfituje w beta-karoten, foliany i witaminę C oraz składniki mineralne (potas, żelazo, wapń). 100 g natki pietruszki dostarcza aż trzykrotnie więcej witaminy C niż cytrusy!

Natka pietruszki działa moczopędnie, poprawia trawienie, wzmacnia naczynia krwionośne, doskonale wpływa na kondycję skóry i wzrok oraz odświeża oddech lepiej niż mięta. Koperek jest bogatym źródłem olejków eterycznych, związków flawonoidowych, witamin (witaminy z grupy B, C) i składników mineralnych (wapń, potas, fosfor). Olejki eteryczne w koperku poprawiają trawienie, łagodzą wzdęcia i bóle brzucha, wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe oraz obniżają poziom cholesterolu.

CZOSNEK
Nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zawiera związki flawonoidowe, saponiny, olejki eteryczne, cukry, witaminy (C, B1, B2, PP, A) i składniki mineralne (wapń, potas, magnez, chrom, kobalt). Związki eteryczne bogate w siarczki i allicynę odpowiadają za charakterystyczny ostry smak i zapach czosnku. Wykazują silne właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, wspomagają trawienie oraz wzmacniają odporność i zapobiegają infekcjom. Nie ma nic pyszniejszego i odżywczego jak chłodnik w gorące dni. Każdy cieplejszy region na świecie ma chłodne propozycje dań przynoszące orzeźwienie, odżywienie, nawodnienie i ulgę w upałach. Warto po nie sięgnąć na wyjazdach, aby poznać nieoczywiste smaki, a potem spróbować odtworzyć je samodzielnie w domu.

 

Marta Kowalska - Departament Jakości Bio Planet

 

BOTWINKA - DZISIAJ ZUPA, JUTRO CHŁODNIK

 

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z DODATKIEM KMINU RZYMSKIEGO

 

CHŁODNIK Z POMIDORÓW I OGÓRKÓW


GENIALNY CHŁODNIK NA ZAKWASIE

 

CHŁODNIK Z BOTWINKI


Bibliografia:

Chakraborty C., Rayalu S. (2021): Health Beneficial Effects of Cucumber, Cucumber Economic Values and Its Cultivation and Breeding.

Gamba K. i in. (2021): Nutritional and phytochemical characterization of radish (Raphanus sativus): A systematic review, Trend in Food and Sciences Technology , 113, 205 – 218.

Wajs J., Stobiecka M. (2020): Wpływ mlecznych produktów fermentowanych na zdrowie człowieka, Repozytorium Uniwersytetu Wrocławskiego, 133 – 149.

Zarzecka K., Gugała M., Zarzecka M. (2013): Ziemniak jako dobre źródło składników odżywczych, Postępy fitoterapii, 3, 191 – 194.

https://dietetycy.org.pl dostęp dnia 08.03.2025

 

 Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 32 Lato 2025


Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
6 5 40 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
11 11 20 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 6 60 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
10 15 15 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 9 180 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
13 10 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet