Mniszek lekarski
Nikita
Mniszek wykazuje szereg cennych dla naszego zdrowia właściwości, działa przeciwcukrzycowo (dzięki dużej zawartości inuliny, głównie w korzeniu), moczopędnie, pomaga w dolegliwościach skórnych, żołądkowych, poprawia odporność, a jego zwolennicy dowodzą nawet, że wykazuje pewne działanie antynowotworowe.
Mniszek lekarski jest źródłem wielu cennych substancji, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka m.in.:
• sole mineralne,
• witaminy (A, B, C, D, E),
• związki polifenolowe (flawonoidy i kwasy fenolowe),
• związki triterpenowe,
• garbniki,
• substancje żywicowe,
• cholina,
• inulina.
W celach kulinarnych wykorzystuje się całą roślinę: kwiaty na syropy, można dodać do racuchów, zrobić je w cieście naleśnikowym, na octy, syropy, herbatki i nalewki, młode liście do sałatek, twarożków, omletów, zup, zapiekanek, farszy, jarzynek na ciepło (grecka horta z oliwkami) , koktajli i korzenie –leki ziołowe, kawa (te zbiera się jesienią).
Przepisy:
Syrop mniszek, tymianek, geranium
Zapiekanka z topinamburem, podagrycznikiem i pędami chmielu
Chleb owsiano - twarogowy z dzikimi ziołami
Bibliografia:
Dr. JJ Pursell „Lecznicze rośliny dziko rosnące”
Piotr Ciemny „Chwasty od kuchni”
Justyna Pargieła „DziczeJemy w kuchni”
Łukasz Łuczaj „Dzika kuchnia”
S.G.Fleischhauer, j. Guthmann, R. Spiegelberger „Jadalne rośliny dziko rosnące”
B.Bihne, R & F. Volk „Zioła w kuchni i domowej apteczce”
R.Beiser „Jadalne zioła i owoce –lasów, łąk i pól jak je rozpoznawać”
M. Kalemba-Drożdż „Pyszne chwasty”
M. Kalemba-Drożdż „Jadalne kwiaty”
G. Nedoma „Das große Buch vom OXYMEL”
Halina Strzelecka: Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa.
Kalendarz zbioru ziół
https://pl.wikipedia.org/wiki/Paracelsus
https://pl.wikipedia.org/wiki/Oskoła
https://auraherbals.pl/leksykon
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.