Chleb owsiano - twarogowy z dzikimi ziołami
NikitaRodzaj posiłku: pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, nabiał, jajka, owies, nabiał krowi
Składniki:
twaróg półtłusty - 250 g
jaja - 3 szt.
słonecznik - 1 łyżka
świeże dzikie zioła: czosnek niedźwiedzi, przytulia, babka lancetowata, pokrzywa, mniszek, podagrycznik, bluszczyk kurdybanek - 25-30 g
woda - 50 ml
miód - 1/2-1 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
olej do posmarowania foremki
mała keksówka
Dodatkowe informacje:
Można zmieniać smak chleba odpowiednią mieszanką ziół, za każdym razem inną. Zawsze należy używać tylko dzikich ziół, które znamy!Dodatek twarogu sprawia, że chleb jest bardzo bogaty w białko.
Sposób przygotowania:
Do malaksera włożyć twaróg, jajka, dzikie zioła, wodę, sól, proszek do pieczenia i miód, zmiksować.
Dodać 2 łyżki płatków owsianych i mąkę owsianą, wymieszać. Wlać do przygotowanej formy (posmarowanej olejem i wysypanej 1 łyżką płatków owsianych), wygładzić. Na wierzchu można ułożyć zioła lub posypać płatkami owsianymi. Rozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka górna i dolna). Formę bochenka (ok. 30 x 12 x 10 cm) posmarować odrobiną oleju i posypać płatkami owsianymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.