Wielkanoc
gotujwstylueko.plWielkanoc pachnie wiosną, przyroda budzi się do życia i wszystko wokół nas przechodzi cudowną, coroczną metamorfozę. Po zimie długiej czy krótkiej z radością oczekujemy tych kilku dni, gdzie w gronie rodzinnym możemy spędzić trochę czasu, zatrzymać się na chwilę, nabrać oddechu i sił na cały rok. Do święconki staramy się wkładać najlepsze wypieki, mięsiwa, pasty i pasztety, chrzan i ćwikłę oraz jajka. Ten koszyk jest podstawą naszego świątecznego śniadania.
W koszyku Wielkanocnym nie powinno zabraknąć chleba. Można go upiec na drożdżach lub na zakwasie, dodać ulubione nasiona i bakalie. Można również upiec chleb bez mąki. Dzieci na pewno się ucieszą z jadalnego koszyczka do którego będą mogły włożyć coś pysznego.
Pasztety i mięso przyrządzone przez nas mogą bardzo wzbogacić nasze wielkanocne menu. Mięso można upiec bądź zamarynować i spożywać na zimno jak i na gorąco.
Nie zapominajmy również o pastach i wegetariańskich pasztetach, które kryją w sobie bogactwo smaku i składników. Proste do wykonania można je potem łączyć z warzywami, owocami i pieczywem.
W koszyku i na stole powinny się znaleźć baby, te małe (muffinki) jak i te duże (drożdżowe, piaskowe lub gotowane). Z lektur przedwojennych książek kucharskich wynika, że rozmaitość tych ciast była ogromna a i składniki mogą przyprawić o zawrót głowy. Bo przypuśćmy do wypieczenia baby była potrzebna kopa (czyli 60) jaj !!!. Dzisiaj posty nie są tak ostre, to i potrawy świąteczne nie muszą być aż tak kaloryczne.
Do przedwojennych mazurków używano kilka kilogramów suszonych bakalii i uważam, że do tej tardycji należałoby nawiązać, np przepiełnionym bakalami ciastem
Zamiast mazurków płynąch lukrem zdecydować się na pieczone ciasta. Polecamy proste szarlotki, tarty i keksy pełne bakalii :
Sałatki dodają nam witalności i przystrajają stół, tworząc wiosenną i świąteczną atmosferę. Nie zapominajmy o kiszonej kapuście, która na przednówku wzmocni nasz organizm i zadba o prawidłową florę bakteryjną w naszym przeładowanym smakowitościami brzuchu. Szybko możemy przyrządzić majonez domowej roboty, który będzie nie tylko smaczny, bo przyprawimy go wg naszego pomysłu ale i zdrowy. W trosce o nasze zdrowie możemy sałatki dosmakować sosami na bazie oliwy, octu balsamicznego, cytryny, musztardy i miodu.
Jajka faszerowane to nie tylko Wielkanocny przysmak, bardzo często goszczą na naszych stołach i przy innych okazjach. Natomiast Pascha Wielkanocna to stary kresowy przepis na Wielkanocny deser.
Na stole nie powinno zabraknąć barszczu białego, żurku a może i barszczu czerwonego. Zakwas do barszczu białego z mąki pszennej a do żurku z mąki żytniej, trzeba przyrządzić kilka dni wcześniej. Możemy też zkupić gotowy zakwas i na jego bazie ugotować postną bądż bogato okraszoną zupkę.
Tak na koniec na kilka dni przed świętami możemy dla naszych najbliższych upiec ciasteczka lub wykonać własnoręczne pralinki. To może być prezent a przede wszystkim dobra przedświąteczna zabawa z dziećmi. Ciasteczka możemy zamknąć w szczelnym pojemniku i przechowywać przez wiele dni a nawet tygodni. Czekoladki zapakować w pudełeczka, ale trudno oczekiwać że będą tam długo leżały.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.