Koszyczki wielkanocne
Kinga BajcarRodzaj posiłku: ciasta, desery, pieczywo
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
drożdże świeże - 1/2 kostki
jajka Eko - 5 szt.
sól szczypta
Mleko - 1 szklanka
wykałaczki opakowanie
małe foremki na babki lub małe miski żaroodporne - 2 szt.
folia aluminiowa opakowanie
oliwa z oliwek extra Virgin Bio. trochę
Sposób przygotowania:
Mieszamy dokładnie aż całość się połączy.
Odstawiamy na 15 minut do momentu wyrośnięcia rozczynu.
Do żółtek dodajemy szczyptę soli i ubijamy aż całość będzie prawie biała.
Białka póki co odkładamy.
Na koniec topimy całą margarynę i odrobinę ostygniętą dolewamy co ciasta.
Ponownie dobrze wyrabiamy. Gdyby ciasto było zbyt luźne - dodajemy ciut więcej mąki.
Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło.
Z wierzchu folię aluminiową smarujemy oliwą z oliwek extra Virgin Bio.
Wałeczków musi być sporo.
9 wałeczków układamy na górze foremki. zlepiamy końcami i palcami spłaszczami.
Zawsze wałeczków musi być nieparzysta liczba, inaczej będzie się źle wyplatać koszyczek.
Gdy nam się jeden wałeczek kończy - dolepiamy do jego końca kolejny.
Koszyczki pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
Gdy się upieką i odrobinę ostygną - wyciągamy formę z folią aluminiową.
Teraz pozostaje zrobić nam rączki do koszyczków.
W ciasta drożdżowego ponownie formujemy wałeczki. Tym razem 3 sztuki.
Warkocze powinny być równo na wierzchu formy oraz muszą sięgać od jednego końca do drugiego.
Smarujemy białkiem i do piekarnika na około 15-20 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.