Bakaliowiec
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, orkisz
Składniki:
rodzynki - 150 g
daktyle - 150 g
morele - 150 g
żurawina - 50 g
śliwki - 3 szt.
ORZECHY
orzechy włoskie - 150 g
orzechy laskowe - 100 g
migdały blanszowane - 100 g
mąka pszenna typ 550 - 80 g
mąka orkiszowa typ 2000 - 80 g
PRZYPRAWY JAK DO PIERNIKA
imbir w proszku - 1/2 łyżeczki
gałka muszkatałowa - 1/4 łyżeczki
rozgniecione goździki - 5 szt.
kardamon - 1/4 łyżeczki
jajka - 3 szt.
rum - 1 łyżka
sól himalajska różowa szczypta
pieprz szczypta
cukier trzcinowy - 175 g
cukier waniliowy - 1/2 opakowania
kamień winny lub proszek do pieczenia bio (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Ciasto w smaku przypomina piernik a w wyglądzie keks. Proporcje suszonych owoców i orzechów możemy modyfikować według własnych upodobań lub tego co właśnie nam zostało. Suszone śliwki mogą nadać ciastu bardziej ostry trochę wędzony posmak.Możemy również zastosować inne mąki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.