Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylWolne rodniki kontra antyoksydanty
Wolne rodniki kontra antyoksydanty
16 / 04 / 2020

Wolne rodniki kontra antyoksydanty

dkrzew

Pojęcie wolne rodniki obecne jest w świadomości każdego z nas. Powszechnie traktowane są jako patogeny odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób, z którymi należy walczyć za pomocą antyoksydantów. Mało kto wie, że wolne rodniki mają również swoją drugą, lepszą stronę - okazuje się, że w określonych warunkach są one niezbędne, ponieważ regulują wiele procesów metabolicznych zachodzących wewnątrz każdego organizmu.


Czym tak naprawdę są, skąd się biorą i wreszcie, kiedy szkodzą a kiedy pomagają ?


Wolny rodnik zwany często zamiennie reaktywną formą tlenu (choć istnieją również inne reaktywne formy chociażby azotu będące wolnymi rodnikami) to atom (lub cząsteczka) zdolny do samodzielnego istnienia, który posiada jeden lub więcej niesparowanych elektronów – tyle mówi definicja. W praktyce oznacza to, że wolny rodnik będzie dążył do „znalezienia pary” dla swojego niesparowanego elektronu. I to właśnie ten mechanizm powoduje, że są one dla nas tak niebezpieczne. Reagują bowiem z wszystkimi napotkanymi na swojej drodze cząsteczkami pobierając od nich elektron i tym samym uszkadzając je. Niestety są również bardzo „towarzyskie” nie mają wymagań odnośnie cząsteczek od których pobiorą elektron, dlatego też reagują i niszczą zarówno białka , tłuszcze jak i cząsteczki DNA.
Wolne rodniki powstają w dwojaki sposób - są wytwarzane przez organizm w trakcie procesu oddychania (stanowią jakby produkt uboczny pośrednich reakcji utleniania). Najwięcej wolnych rodników powstaje w mitochondrium (mówi się, że jest to ok. 90%). Do ich produkcji przyczyniają się również czynniki zewnętrzne takie jak:

tryb życia,

błędy dietetyczne,

toksyny chemiczne,

leki,

promieniowanie UV,

zanieczyszczone środowisko czy

stres,

które powodują, że w naszym organizmie dochodzi do nadprodukcji wolnych rodników.

O ile mamy mały wpływu na środowisko w którym żyjemy, o tyle styl życia i dieta zależy już od nas - dlatego warto zastanowić się jak żyjemy i jakich wyborów żywieniowych dokonujemy każdego dnia. Należy pamiętać, że

powstawaniu wolnych rodników sprzyja:

mało aktywny (siedzący) tryb życia,

spożywanie produktów wysoko przetworzonych, bogatych w różnego rodzaju barwniki i konserwanty,

żywność zanieczyszczona pestycydami, nawozami sztucznymi czy metalami ciężkimi.

Chcąc zatem minimalizować ryzyko generowania nadmiernej ilości wolnych rodników w naszym organizmie, należałoby w miarę możliwości wybierać żywność ekologiczną.

Poza samą żywnością źródłami wolnych rodników są również:

alkohol,

nikotyna zawarta w papierosach oraz

aerozole i substancje zapachowe z e-papierosów.

Dlaczego tak niebezpieczne cząsteczki wytwarzane są przez nasz własny organizm?
Odpowiedź jest bardzo prosta – wolne rodniki w niewielkich ilościach są niezbędne organizmowi. Odgrywają m.in. rolę mediatorów i regulatorów w procesach komórkowych (np. działają rozszerzająco lub kurcząco na ścianę naczyń krwionośnych, zwiększają przepuszczalność ścian naczyń włosowatych czy stymulują transport glukozy do komórek). Do ich głównych zadań zaliczyć można regulację procesów przekazywania sygnałów między komórkami oraz w jej obrębie. Biorą również udział w regulowaniu procesów odpornościowych.
Niestety homeostaza czyli sytuacja, w której wolne rodniki uwalniane są w ilościach fizjologicznych i bezpiecznych dla komórki w obecnych czasach jest raczej rzadko spotykana. Powstają one w zbyt dużych ilościach zarówno jako „produkt uboczny” procesu oddychania jak i na skutek działania wielu wspomnianych powyżej warunków zewnętrznych.


Zachwiane równowagi pomiędzy tworzeniem wolnych rodników a możliwościami antyoksydacyjnymi naszego organizmu nazywane jest „stresem oksydacyjnym”. W takiej właśnie sytuacji wolne rodniki stają się dla nas toksyczne zmniejszając sprawność komórek, tkanek a także całych narządów i przyczyniając się do powstawania chorób oraz starzenia się organizmu. Najczęściej najbardziej narażone na działanie wolnych rodników są narządy charakteryzujące się wysokim poziomem metabolizmu tlenowego czyli układ nerwowy, mięsnie szkieletowe, mięsień sercowy i wątroba. Ich szkodliwe działanie dotyka również inne struktury np. cząsteczki DNA. Lista chorób związana z działaniem wolnych rodników jest bardzo długa, ale do najczęściej występujących można zaliczyć: miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, nowotwory i wszelkiego rodzaju stany zapalne.


Natura wyposażyła nas w mechanizmy obronne, które regulują poziom wolnych rodników w organizmie, jednak wewnątrzkomórkowe procesy, które stanowią tzw. „pierwszą linię obrony” w walce z wolnymi rodnikami niestety nie są wystarczające.


Na szczęście, możliwości antyoksydacyjne organizmu możemy wzmocnić również poprzez dostarczanie do organizmu pożywienia bogatego w antyutleniacze. Najbardziej znanymi są witaminy C, E oraz beta-karoten (prowitamina A) jest ich jednak znacznie więcej m.in. związki sekundarne (polifenole), biopierwiastki czy zioła.

Tabela poniżej przedstawia najbardziej znane antyoksydanty i ich występowanie:

Witamina E (tokoferol)

 

oleje roślinne, orzechy, nasiona, zielone warzywa liściaste, nieoczyszczone ziarna zbóż

Witamina C

warzywa i owoce, w szczególności cytrusy, czarna porzeczka, truskawki, kiwi, dzika róża, warzywa: natka pietruszki, papryka, warzywa liściowe, owce camu camu, acai 

Beta karoten (prowitamina A)

mocno wybarwione żółto - pomarańczowe oraz ciemnozielone warzywa i owoce: marchew, dynia, morele, papaja, bataty, jarmuż, szpinak, kapusta włoska

Pierwiastki: selen

cynk

 

miedź

mangan

 

kobalt

jod

Selen: cebula, czosnek, orzechy brazylijskie; 

Cynk -zarodki pszenne, pestki dyni, siemię lniane, strączkowe, grzyby boczniaki, shiitake, fasolka adzuki;

Miedź – wątroba cielęca, płatki owsiane, kakao, pestki dyni, słonecznik, sezam;

Mangan – otręby pszenne, orzechy laskowe, płatki owsiane, nasiona roślin strączkowych, oba cielęca, płatki owsiane, kakao, pestki dyni, słonecznik, sezam 

Kobalt – produkty mięsne, owoce morza, mleko, szpinak;

Jod – ryby, szczególnie dorsz; sery dojrzewające, orzechy laskowe

Polifenole, olejki eteryczne, związki siarki  

Rozmaryn, oregano, szałwia, kurkuma, lebiodka kreteńska, bazylia, cynamon, goździki, imbir

Polifenole

biała herbata, zielona herbata (katechiny), owoce zabarwione na intensywny czerwony i fioletowy kolor np: aronia czarnoowocowa, czarna jagoda, czerwone i czarne winogrona, borówki amerykańskie, żurawina, bez czarny czy kakao

Resveratol

Czerwone wino

Likopen (karotenoidy)

Przetwory z pomidorów: passata, koncentrat pomidorowy, pomidory suszone

Luteina (karotenoidy)

Jarmuż, szpinak, papryka, natka pietruszki, nektarynki, jeżyny

Koenzym Q10

Ryby, oleje, brokuły,  nieoczyszczone ziarna zbóż

 

 

 

Chcąc dostarczyć organizmowi niezbędną ilość antyoksydantów, ważne jest, aby stosować zróżnicowaną dietę bogatą w różnorodne owoce, warzywa, produkty z pełnego zboża, strączki, oleje roślinne. Istotne jest również to, że przeciwutleniacze działając razem uzyskują większą moc - mówimy tutaj o działaniu synergicznym. Dlatego nie warto skupiać się jedynie na wybranych „super produktach” zapominając o zbawiennym wpływie naszych rodzimych owoców czy warzyw. 

Chcąc sprawdzić wartość antyoksydacyjną produktu, można zapoznać się z listą produktów spożywczych o dużej zawartości antyoksydacyjnej ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity ) stworzoną przez Departament Rolnictwa USA. Wartości ORAC zostały przeliczone dla porcji artykułów żywnościowych o masie 100 g i wyrażone w mikromolach TE (równoważnikach troloksu, pochodnej witaminy E).

W standardowej diecie, dostarczamy nie więcej niż 1000 jednostek ORAC w ciągu dnia. Natomiast wyniki badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Tufts w Bostonie sugerują, iż dziennie należałoby spożywać produkty o łącznej wartości ORAC wynoszącej od 3300 do 3500 jednostek. Taka bowiem wartość przyczynia się do trwałego zwiększenia całkowitej pojemności antyoksydacyjnej krwi w ludzkim organizmie.

Warto również zwrócić uwagę na fakt, iż wysoka pozycja danego produktu na skali ORAC, nie oznacza, że stanowi on skuteczną ochronę przed wieloma formami wolnych rodników tlenowych. Dany produkt może być doskonałą ochroną tylko przed jedną postacią wolnego rodnika, a nie reagować na pozostałe jego formy. Badania wykazały, iż jedynie borówka czarna, jeżyny czy maliny wskazują wysokie zdolności antyoksydacyjne w stosunku do 5 form wolnych rodników.

Tabela 1 przedstawia wartości ORAC dla wybranych przypraw i ziół. Ponieważ zazwyczaj korzystamy z mniejszych jednostek niż 100 g, wartości te zostały przeliczone na 5 g ( w przybliżeniu jest to jedna mała łyżeczka).

Wartości ORAC wybranych przypraw i ziół

LP.

Składnik

Wartości ORAC w 100 g

Wartości ORAC
w 5 gramach (ok.1 łyżeczka)

1.

oregano suszone

175 295

8 765

2.

rozmaryn, suszony

165 280

8 264

3.

tymianek, suszony

157 380

7 869

4.

cynamon

131 420

6 571

5.

kurkuma

127 068

6 353

6.

wanilia, ziarna suszone

122 400

6 120

7.

szałwia suszona

119 929

5 996

8.

pietruszka, suszona

73 670

3 684

9.

gałka muszkatołowa

69 640

3 482

10.

bazylia, suszona

61 063

3 053

11.

ziarno kminku

50 372

2 519

12.

curry

48 504

2 425

13.

pieprz biały

40 700

2 035

14.

imbir suszony

39 041

1 952

15.

pieprz czarny

34 053

1 703

16.

szałwia świeża

32 004

1 600

17.

tymianek, świeży

27 426

1 371

18.

majeranek świeży

27 297

1 365

19.

chilli w proszku

23 636

1 182

20.

papryka

21 932

1 097

21.

pieprz czerwony lub cayenne

19 671

984

22.

mięta pieprzowa

13 978

699

23.

oregano świeże

13 970

699

24.

cząber świeży

9 465

473

25.

bazylia świeża

4 805

240

 

Wartości ORAC wybranych owoców i warzyw

LP.

Składnik

Wartości ORAC w 100 g

1.

acai

102700

2.

dzika róża

96150

3.

maliny czarne

19220

4.

aronia

16062

5.

imbir korzeń

14840

6.

owoce czarnego bzu

14697

7.

jagody dzikie

9621

8.

żurawina

9090

9.

fasola kidney

8606

10.

fasola czarna

8494

11.

czarne porzeczki

7957

12.

soczewica

7282

13.

śliwki

6100

14.

jeżyny

5905

15.

czosnek

5708

16.

maliny

5065

17.

jagody

4669

18.

granaty

4479

19.

truskawki

4302

20.

wiśnie

3747

21.

czerwone porzeczki

3387

22.

figi

3383

23.

agrest

3332

24.

jagody Goji

3290

25.

jabłka ze skórką

3049

26.

kapusta czerwona

2496

27.

szparagi ( zielone)

2252

28.

szczypiorek

2094

29.

kalafior różowy

2084

30.

rukola

1904

 

Źródła:
1. Dwa oblicza wolnych rodników tlenowych, Agnieszka Zabłocka, Maria Janusz, Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN im. Ludwika Hirszfelda we Wrocławiu, Postepy Hig Med Dosw. (online), 2008; 62: 118-124
2. Reaktywne formy tlenu – znaczenie w fizjologii i stanach patologii organizmu Adam Łuszczewski, Ewa Matyska-Piekarska, Jakub Trefler, Iwona Wawer, Jan Łącki, Paula Śliwińska-Stańczyk, Reumatologia 2007, 45, 5: 284-289
3. Stres oksydacyjny w procesach uszkodzenia komórek Julita Kulbacka, Jolanta Saczko, Agnieszka Chwiłkowska Akademia Medyczna we Wrocławiu, Katedra i Zakład Biochemii Lekarskiej, kierownik: prof. dr hab. A. Gamian
4. Źródła powstawania i oddziaływanie środowiskowe wolnych rodników, dr Monika Karbarz, Zakład Fizyki i Chemii, SGSP
5. Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw Agata Wawrzyniak, Monika Krotki, Beata Stoparczyk
6. http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,375890,xiv-festiwal-nauki-kawa-kontra-wolne-rodniki.html
7. http://kopalniawiedzy.pl/e-papieros-plyn-dropping-toksyczne-metale-pluca-zapalenie-biomarker-wolne-rodniki-Irfan-Rahman,21881

8. USDA Database for the Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods, Release 2

9. http://www.dbc.wroc.pl/Content/22823/Oledzki_Potencjal_antyoksydacyjny_owocow_i_warzyw.pdf
10. http://www.dbc.wroc.pl/Content/24413/Oledzki_Znakowanie_zywnosci_pod_wzgledem_wartosci.pdf

 

Artykuł pochodzi z magazynu wiosna 2020 Gotuj w stylu eko.pl

29042016

Magdalena Nagler - foodmania
Magdalena Nagler - foodmania powiedział/a:
Ten artykuł to kolejny dowód na to, że jedzenie to podstawa jeśli troszczymy się o nasze zdrowie! Już choćby z tych przykładowo podanych produktów można wyczarować pyszne potrawy- jednocześnie ciesząc się smakiem i zdrowiem :)
cytuj odpowiedz 15.05.2016, godz. 18:37
gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Bardzo przydatny artykuł.
Warto było zasięgnąć tej wiedzy, którą będę rozpowszechniać wśród rodziny i znajomych.
cytuj odpowiedz 18.07.2017, godz. 21:59
Nikita
Nikita powiedział/a:
Bardzo ciekawy i ważny w dzisiejszych czasach artykuł.
cytuj odpowiedz 15.04.2020, godz. 20:25

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet